Main Content

V Macedónsku hráme o kvalifikačný mečbal

sobota, 15. november 2014 09:12 | Autor: Filip Chudý

V Macedónsku hráme o kvalifikačný mečbal
V Macedónsku hráme o kvalifikačný mečbal | zdroj: © TASR

Naša futbalová reprezentácia impozantným spôsobom rozbehla kvalifikáciu ME 2016, ale do úspešného konca je ešte ďaleko. No prípadným víťazstvom v Macedónsku si prakticky zabezpečíme minimálne istotu baráže.

Komentár Filipa Chudého

Štart do kvalifikácie ME 2016 nám vyšiel na výbornú. Získaných deväť bodov je síce nad plánom, ale ešte väčším prekvapením ako samotné výsledky Slovenska, je postavenie našej reprezentácie v skupine. Nielenže naše „céčko“ vedieme, my si sami môžeme zariadiť, že už po prvých štyroch zápasoch kvalifikácie budeme mať prakticky istú minimálne barážovú pozíciu.

Pred zápasom v Bielorusku sme vedeli, že ak v Borisove vyhráme, domácich dostaneme z našej postupovej hry, čo sa aj stalo. Máme pred Bielorusmi osembodový náskok, odvetný zápas doma, no a kým nás čakajú dvakrát Luxemburčania, tak ich Španieli. Tým sme Bielorusom definitívne utiekli a do konca kvalifikácie nás už nedobehnú. No a pred zápasom v Skopje sme v prakticky totožnej situácii. Ak vyhráme aj na štadióne Filipa II, získame pred Macedóncami náskok deväť bodov, čo by bol rozhodujúci moment v kvalifikačnom súboji s nimi. Po Bielorusoch by sme sa tak zbavili ďalšieho súpera v boji o postup, keďže Luxembursko takým nebolo ani v jednom momente.

Do Francúzska postupujú prví dvaja zo skupiny, priamo ide aj najlepší z tretích miest a zvyšné „bronzové“ mužstvá zo skupín smerujú do baráže. Preto ak by sme po sobote odpísali aj Macedónsko, zostalo by nám prinajhoršom na konci kvalifikácie tretie miesto, čo je minimálne istota baráže. Zápas v Skopje je tak naozaj veľmi dôležitý pre obe strany, možno aj preto sa domáci futbalisti burcujú krčmovým spôsobom na tréningu...

Macedónski reprezentanti určite vedia rátať, vypočítali si povinnosť víťazstva, ale nemyslím si, že majú momentálne kvalitu na postup, hoci v to dúfajú. Zápas nad nami síce vyhrať môžu, ale v dlhodobej súťaži, čo kvalifikácia čiastočne je, nás nepokoria. V mužstve majú zbytočne veľa mladých hráčov, čo hovorí iba o budovaní tímu, my sme v tomto smere oveľa ďalej a nemôžu sa s nami rovnať.

Dnešné stretnutie bude akousi šancou našej reprezentácie na potvrdenie postupového mečbalu. Už by nám totiž stačilo dostať za seba iba jedného súpera. Buď Ukrajinu v základnej skupine, alebo niekoho teraz neznámeho v prípadnej baráži. Na Španielov som nezabudol, ale tí si priamy postup postrážia, čím ale nehovorím, že budú na konci skupiny určite pred nami. Prežívame krásne kvalifikačné chvíle a s postupovým mečbalom by boli ešte krajšie, poďme si preto v Skopje preň.