Main Content

Taktická analýza Macedónska v kvalifikácii o EURO 2016

sobota, 15. november 2014 07:58 | Autor: Jakub Mihálik

Taktická analýza Macedónska v kvalifikácii o EURO 2016
Taktická analýza Macedónska v kvalifikácii o EURO 2016 | zdroj: © TASR

Macedónska futbalová reprezentácia je v našich končinách neznámou. Kto sú, ako budú hrať a ako je možné ich poraziť, si môžete pozrieť v našej predzápasovej analýze.

Nominácia Macedónska

brankári: Martin Bogatinov (Ermis Aradippou), Tome Pačovski ( KV Mechelen)

obrancovia: Aleksandar Damčevski (NAC Breda), Daniel Georgievski (Melbourne Victory), Daniel Mojsov (SK Brann), Ezgjan Alioski (FC Schaffhausen), Stefan Ristovski (FC Parma), Vanče Šikov (Austria Viedeň)

stredopoliari: Aleksandar Trajkovski (Zulte Waregem), Arijan Ademi (Dinamo Záhreb), David Babunski (FC Barcelona B), Muhamed Demiri (FC St. Gallen), Nikola Gligorov (FK Vardar)

útočníci: Aco Stojkov (FK Rabotnički), Adis Jahovič (Kryľja Sovietov), Agim Ibraimi (NK Maribor), Besart Abdurahimi (KSC Lokeren), Jovan Kostovski (OH Leuven), Krste Velkoski (FC Sarajevo), Mirko Ivanovski (CFR Kluž)

Predpokladaná zostava

Najväčšia hviezda

Hráčom číslo jeden, na ktorého by si slovenskí obrancovia mali dávať najväčší pozor je Besart Abdurahimi. Dvadsaťštyriročný rodák zo Záhrebu v súčasnosti pôsobí v drese belgického Lokerenu, za ktorý v piatich tohtoročných zápasoch zaznamenal tri góly. Abdurahimi je univerzálny ofenzívny hráč, ktorý v klube hráva na pozícii pravého krídelníka, no tréner Gjurovski ho využíva ako trequartistu. Besart má v rámci macedónskej ofenzívy najväčšiu voľnosť zo všetkých hráčov a podľa priebehu zápasu sa dokáže objaviť na hrote, na oboch krídlach, ako aj na pozícii tvorcu hry. Je neuveriteľne kreatívny, s dobrou strelou, navyše je rýchlostne vybavený, preto je pred zápasom hrozbou číslo jeden, na ktorú sa treba pripraviť.

Herný systém

Ako naznačuje aj naša predpokladaná zostava, Macedónci budú hrať systémom, ktorý zjednodušene označíme za 4-4-2. Ním vyrukovali na ukrajinskej pôde a bol oveľa účelnejší, ako 4-5-1, pri ktorom sa natrápili proti Luxembursku. Napriek vyhláseniam Gjurovskeho, že Slováci ešte stále nepatria k favoritom skupiny, Macedónci podľa môjho názoru pristúpia k zápasu podobne ako k zápasu na ukrajinskej pôde. Iniciatívu teda prenechajú (vynútene) slovenským hráčom.

V obrane nie je veľa otáznikov. Stopérska dvojica Damčevski – Sikov nemá veľkú konkurenciu, keďže v 20-člennej nominácii figuruje už iba Georgievski, ktorý z austrálskej ligy však ešte neprišiel v dostatočnej kondícii, a Mojsev z nórskeho Brannu. Obaja stopéri sú pomerne silní vo vzduchu, no rýchlostne to nie je úplne ideálne. Krajní obrancovia sú síce ofenzívne naladení, no zviazaní taktikou, preto veľmi nepodporujú útok.

V zálohe sa Macedónsko spolieha na dvojicu štítových záložníkov, ktorí majú prehusťovať priestor pred stopérmi. Častým problémom typologicky podobných Ademiho a Demiriho je, že sa vzájomne nezastupujú, a keď sa vydá na ofenzívny výlet jeden, doplní ho aj druhý, a naopak, keď ostane jeden v defenzíve, útok nepodporí ani ten druhý. Táto neflexibilnosť spôsobuje, že stred poľa Macedóncov často absentuje v priestoroch, kde by mal byť.

Stred poľa je, ak to preženieme, „obetovaný“ na úkor útoku. V ňom majú Macedónci najväčšiu individuálnu silu, a tak aj ich hra je založená na tom, čo najrýchlejšie dostať loptu k ofenzívnej štvorici.

Tá je na rozdiel defenzívy veľmi plastická a prispôsobivá. Na hrote sa pohybuje veľmi dobre stavaný Jahović, útočník ruskej Samary, ktorý je dobrý vo vzduchu, ale nezaostáva ani v rýchlosti. Jeho partnerom v útoku je spomínaný Abdurahimi. Dopĺňa ich dvojica Trajkovski, Ivanovski.  Všetci traja Jahovičovi partneri z útoku sú univerzálmi ofenzívy. Menia si miesta, nielen v rámci krídel, ale pravidelne rotujú v rámci celej trojice. Ak sa Abdurahimi posunie na krídlo, na hrote ho zastúpi Trajkovski a podobne. To vytvára v súperovej obrane zmätok, z ktorého individuálne vyspelí útočníci Macedónska dokážu profitovať.

V defenzíve však už majú jasne zadelené úlohy. Dvojica Abdurahimi – Jahović vysoko napáda súperovu rozohrávku,

zatiaľ, čo obe krídla sa zaťahujú až na úroveň krajných obrancov. Proti nášmu tímu, ktorý sa takisto spolieha na krídelnú hru, môžeme očakávať podobný scenár so zdvojovaním našich krajných hráčov. Podpora krajných obrancov je v tomto prípade nutná, čo sa týka najmä ľavej strany, na ktorej Tomáš Hubočan ofenzívne nepodporuje útok tak, ako pravá strana Petra Pekaríka.

Slabé stránky

Ako sme už naznačili, Macedónci majú pomerne značné problémy v defenzíve, čo by sme mali dokázať využiť. Nejde ani tak o to, že ofenzívni hráči nepodporujú obrancov, ako o defenzívne návyky, ktoré hráči majú. Začína to u krídelných hráčov, ktorí sú viac útočníkmi ako stredopoliarmi, a to je v defenzíve vidieť. Macedónci sa vďaka dobrej fyzickej pripravenosti dokážu sformovať do mnohopočetného obranného valu, no kvantita ide na úkor kvality. Pozičná hra jednotlivých hráčov pokrivkáva.

Aj na tomto obrázku zo zápasu na Ukrajine vidieť, že Macedónci veľmi dobre prehustili priestor pred šestnástkou, takzvane zmenšili ihrisko Ukrajincom, ktorí tak idú proti hráčskej presile. Nedostatočné pokrývanie hráčov však spôsobí, že Ukrajinci dokážu svoj útok aj na malom priestore rozvinúť.

Horšiu pozičnú hru a taktickú vyspelosť dokumentuje situácia spred ukrajinského gólu. Na začiatku akcie majú macedónski hráči „rozobratých“ útočiacich súperov.

Vzápätí však popri vystupujúcom pravom obrancovi, vystúpi aj stopér, ktorý necháva svojho útočníka bez povšimnutia.

Vracajúci sa defenzívny záložník stopéra nezaistí, a tak sa zrazu dvojici ukrajinských útočníkov bez lopty venuje len jeden stopér, zatiaľ, čo hráčovi s loptou venuje pozornosť až štvorica hráčov.

Zároveň vracajúci sa krídelník, ktorý nemá osvojené obranné návyky, stráži priestor, no vypustí hráča, a pri ľavom obrancovi sa objaví takisto dvojica Ukrajincov. Za loptou je tak situácia 4 na 2, hoci hráč s loptou čelí štvorici.

Prichádza center do pokutového územia, v ktorom si presila Ukrajincov už „ľahko“ rozoberie brániacu dvojicu a zaznamenáva víťazný gól. Štyria hráči vovnútri pokutového územia sa len prizerajú.

Aj zakladanie útokov od vlastnej brány robilo Macedóncom v predchádzajúcich dvoch zápasoch problémy. Nevedno, či je to taktický zámer trénera, ale krajní obrancovia sa pri brankárovom odkope posúvajú dosť vysoko. To môže pomôcť pri zberaní lôpt po hlavičkovom súboji, no pri očakávanej prevahe našich vo vzduchu, by sa brankár Pačovski mal častejšie rozhodovať pre rozohrávku nakrátko. Tá Macedóncom robila problémy, pretože dvoch stopéroch, núkajúcich sa brankárovi do kombinácie, doplnil len jeden stredný záložník.

Ak Ukrajinci napádali s trojicou hráčov, vznikali pred bránou nepríjemné situácie, ktoré brankár Pačovski nedokázal riešiť, keďže jeho kopacia technika výrazne zaostáva za jeho brankárskym umením. Receptom pre našich je tak vysoké napádanie trojicou útočiacich  hráčov, vďaka čomu by sme mohli získavať lopty prakticky „zadarmo“.

Silné stránky

Aby sme len súpera nehanili, treba povedať, že Macedónci oplývajú talentovaným mužstvom. Vekový priemer je výrazne pod hranicou 30 rokov (presne 25,0), keď len brankár Pačovski má 32 rokov a druhým najstarším je stopér Sikov. Zvyšok tímu tvoria mladíci vo veku 22-24 rokov (Damčevski, Alilovski, Ristovski, Ademi, Trajkovski, Abdurahimi), s 25-ročným Ivanovskim, 27-ročným Jahovićom a 28 ročným Demirim. Výbušné mužstvo je technicky na vysokej úrovni a keď má dostatok priestoru, dokáže hrať pohľadný futbal. Talentom prekypuje najmä ofenzíva, na čele s Abdurahimim, ktorá je rýchla, má skvelú prácu s loptou a je pomerne dobre stavaná.

Záver

Macedónsko bude rozhodne, najmä na domácej pôde, nepríjemným súperom, ktorý navyše potrebuje vyhrať, aby živil teoretické nádeje na postup. Ich ofenzíva musí budiť v našich radoch rešpekt. Ak však dokážeme využiť slabšie stránky v defenzíve, môžeme byť aj v Skopje úspešní. Očakávať sa dá opatrný futbal z oboch strán, vyrovnaný priebeh a o osude duelu môže rozhodnúť jeden gól. Veríme v 0:1 v náš prospech.