Main Content

Klopp, Klopp, dajte nám súpera

nedeľa, 2. november 2014 19:25 | Autor: Jakub Mihálik

Klopp, Klopp, dajte nám súpera
Klopp, Klopp, dajte nám súpera | zdroj: © TASR

Borussia Dortmund prežíva veľmi zvlášnu sezónu. V Lige majstrov valcuje, no v domácej súťaži sa ocitla v pásme zostupu. Rival z Bayernu tak opäť kráča za titulom.

Borussia Dortmund bola v uplynulých sezónach najvážnejším, a možno nebudem ďaleko,ak povieme, že jediným reálnym, súperom mníchovského Bayernu v bojoch o nadvládu nad nemeckým futbalom. Tím Jurgena Kloppa čelil každý rok záujmu veľkoklubov o svojich hráčov, ktorí nakoniec aj odišli, no BVB sa vždy otriasla od prachu a našla rovnocennú náhradu. Aj preto dokázali konkurovať oveľa bohatšiemu Bayernu, aj preto získali množstvo priaznivcov po celom svete.

V tejto sezóne však, zdá sa, kúzlo Borussie vyprchalo.Po desiatich kolách má na konte len dve výhry a so siedmimi bodmi okupuje pozíciu v pásme zostupu. Iste, mnohým tímom sa stáva, že príde sezóna, v ktorej jednoducho nič nejde. To však nie je prípad Borussie, pretože tá v Lige majstrov aj tento rok valcuje.

Lenže liga a Liga majstrov sú dve celkom iné súťaže. Champions league síce je dlhodobou súťažou, no v priebehu pol sezóny odohráte len šesť zápasov. Koncentrácia je jednoduchšia, najmä, ak hovoríme o najprestížnejšej súťaži na svete. Ligová sezóna je o niečom inom a v nej sa môžu tímové neduhy prejaviť výraznejšie. A v Dortmunde sa aj prejavujú.

Rakovinou BVB sú zranenia. Popri nich všetky ostatné problémy vyzerajú ako menšia nádcha. Trápili ju aj po minulé sezóny, no nedá sa improvizovať donekonečna, a tak sa v tomto ročníku ukazujú už naplno. Borussia síce najmä pred touto sezónou stavila na rozširovanie kádra, no, ak hráte desať zápasov za sebou s inou zostavou, zohratie je takmer nemožné. A hra trpí.

Výpadky sa týkajú všetkých formácií. Tá obranná dostáva ranu za ranou, naposledy v podobe zranenia kapitána Matsa Hummelsa. V stredovej formácii zase chýbajú pre zranenie tvoriví hráči, ktorí sa starali o okulahodiaci futbal BVB, do ktorého sa nejeden fanúšik zamiloval na prvý pohľad. V útoku síce zranenia nie sú až takým problémom, no Immobile, či Ramos nie sú rovnocennou náhradou za Roberta Lewandowskeho, ktorý ešte stále Dortmundu chýba, a s ktorého stratou sa Kloppov tím zatiaľ nevysporiadal. Jedinou stálicou v tíme Borussie tak ostáva Marco Reus. Sám však na všetko nemôže stačiť.

So zraneniami automaticky súvisí aj zmena herného štýlu. Rýchly prechod do útoku, ktorý zdobil BVB, v tejto sezóne akoby neexistoval. Trápia sa aj v koncovke, veď 11 gólov v 10 zápasoch je na klub kalibru Dortmundu žalostne málo. Nie je to jedoducho ono.

A tak nečudo, že Bayern opäť neohrozene kráča za titulom. Ak niekto v tejto sezóne mohol Mníchovčanov vyzvať do boja o titul, bola to Borussia. Schalke má sympatický, mladý tím, no kvalitou na titul nemá. Pre Leverkusen je Liga majstrov strop, a súčasné tímy na druhom až štvrtom mieste, Wolfsburg, Moenchengladbach a Hoffenheim, krok s gigantickým Bayernom nebudú držať ani do konca roka. Borussia bola jedinou nádejou pre všetkých tých, ktorí si priali vyrovnanú Bundesligu. Aj včerajší zápas však ukázal, že Bayern v súčasnosti v lige nemá rovnocenného súpera.  BVB sa síce ujala vedenia, no, keby sa Robben, Muller a Lewandowski nepredbiehali v súťaži: Spáli vám to, mohlo byť pre Bayern už dávno rozhodnuté. 

Kríza Borussie, súvisiasa so zraneniami, hľadaním zostavy a menšou hernou krízou, ponúka už teraz titul Bayernu. Ten by sa síce mohol z podobne zjednodušenej cestyza titulom tešiť, no aj minulá sezóna ukázala, že Bayern súpera potrebuje, aby ho udržiaval v strehu pre potreby Ligy majstrov. Tento rok ho opäť asi nebude mať. Čiastočne si za to môže sám, keďže pokračuje v skupovaní konkurencie, ale to je na inú debatu.