Main Content

Preview 3.kola EL: ŠK Slovan Bratislava – Sparta Praha

štvrtok, 23. október 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Preview 3.kola EL: ŠK Slovan Bratislava – Sparta Praha
Preview 3.kola EL: ŠK Slovan Bratislava – Sparta Praha | zdroj: © TASR

Náš majster, Slovan Bratislava, po troch rokoch opäť hrá skupinovú fázu Európskej ligy. Prvé dva zápasy síce nezvládol, ale teraz prichádza do Bratislavy najväčší federálny rival. Sparta Praha je síce favorit, ale Slovan nie je bez šance.

ŠK Slovan Bratislava Sparta Praha
Štvrtok 23. 10. 2014 o 19:00, rozhoduje Martin Strömbergsson (Švédsko)

Slovan má za sebou jedno z najhorších období minulých rokov. Počas čierneho obdobia medzi septembrovou a októbrovou reprezentačnou prestávkou prehral čo sa dalo, teda ak nerátame víťazstvo 5:1 nad Modrankou. A zarážal aj spôsob prezentácie úradujúceho majstra. Prehra v Žiline 3:0, debakel v Berne 5:0, vlastnou hlúposťou stratené body v Dunajskej Strede za remízu 1:1, hrozný výkon proti Trenčínu pri prehre 2:0, prehra 1:0 na pôde nováčika z Podbrezovej, prehra s Neapolom 2:0 a úplná odovzdanosť v Trenčíne pri prehre 4:0. Toto nemohol František Straka v žiadnom prípade ustáť a bol odvolaný.

Novým trénerom sa stal Jozef Chovanec, ďalšia legenda Sparty Praha. A keďže sa odložil zápas s Trnavou, tak premiérou preňho bude práve tento zápas. Do brány zrejme postaví Perniša, keďže má výrazne viac skúseností oproti Polačekovi. Na pravej strany obrany by mal byť Čikoš, ale už sa mu zvýšila konkurencia, keďže Bagayoko opäť trénuje s prvým mužstvom a Vrablec po zranení začal hrať. Na opačnej strane bude miesto pre Jablonského, pretože je jediným ľavákom, s ktorým možno reálne v tejto chvíli na post ľavého obrancu počítať.

Ťažšie sa odhaduje obsadenie stopérskeho postu, keďže Gorosito, Niňaj a Hudák hlásili zdravotné problémy. Ak by bolo všetko v poriadku, potom by hrali zrejme Gorosito s Niňajom, ale keďže druhého menovaného sme nevideli na predzápasovom tréningu, v tom prípade to vidíme na dvojicu Gorosito – Hudák, ktorá včera trénovala. Ale dokým zloženie obrany sa nám ešte pomerne dobre odhadovalo, tak v prípade stredu poľa a útoku môžeme použiť aj povestný klobúk s menami hráčov.

Na pozícii defenzívneho stredopoliara zrejme nastúpi Lásik a vedľa neho môže hrať Grendel. Ofenzívny trojlístok by mohol obsahovať mená Žofčák, Soumah, Milinkovič. Kapitána belasých totiž Chovanec dobre pozná už zo Sparty a zvyšné dve mená zas predstavujú asi najväčšiu individuálnu kvalitu spomedzi ofenzívnych stredopoliarov, len s formou a výkonnosťou je to horšie... Na hrote útoku bude miesto pre Fořta, keďže ako bývalý hráč Slavie Praha má určite dostatok motivácie. Ale to sú iba naše úvahy, tréner Chovanec môže mať úplne iné. Ťažko sa totiž čítajú jeho myšlienky, keďže ešte žiadne v zápase nemusel prezentovať.

Naopak, Sparta je pomerne ľahko čitateľná, keďže hráva takmer stále v tej istej zostave s malými obmenami. V bráne bude Bičík, ktorý nie tak dávno chytával za Slovan. Pozor na pravého obrancu Kadeřábka, ktorý má skvelú formu a niektorí odborníci ho dokonca považujú za momentálne najlepšieho hráča českej ligy. Vo forme je aj Dočkal či Lafata, no pozor si treba dať aj na rýchleho Konateho, šikovného ľaváka Krejčího, prihrávky Matějovského ... Sparta má proste formu a bude favoritom.

Zápas budete môcť sledovať na Dvojke RTVS (štúdio od 18:30) a ak budete niekam cestovať, tak si môžete vypočuť celý zápas na Rádiu Regina po 19:00.

Predpokladané zostavy
Slovan:
Perniš – Čikoš, Gorosito, Hudák, Jablonský – Grendel, Lásik –Žofčák, Soumah, Milinkovič – Fořt
Sparta: Bičík – Kadeřábek, Holek, Brabec, Costa – Vácha, Matějovský – Konate, Dočkal, Krejčí – Lafata

Ako tipovať
Toto je zápas, ktorý môže dopadnúť akokoľvek, veď ide o derby. Navyše, Slovan nehral 18 dní, preto je ťažko odhadovať jeho aktuálnu formu, no v každom prípade tú by mali mať lepšiu hráči Sparty. Ak chce Slovan ešte miešať karty v hre o postup, tak musí vyhrať, lenže to musí aj Sparta, inak by si prípadný postup výrazne skomplikovala. Ak veríte, že Slovan je stále mimo formy, tak dajte dvojku (kurz v našej Tipovacej lige je 1,87). Ak ste presvedčení, že už je z najhoršieho von, tak potom tipujte 1X (kurz v našej Tipovacej lige je 1,90). My hovoríme, že Slovan nemôže donekonečna prehrávať a toto je ideálny zápas na prelomenie zlej série.