Main Content

Tarasovia bu-bu-bu, dostali ste na hubu!

streda, 8. október 2014 10:18 | Autor: Ján Vojtaššák

Tarasovia bu-bu-bu, dostali ste na hubu!
Tarasovia bu-bu-bu, dostali ste na hubu! | zdroj: © TASR

Tréner Tarasov, od toho sa to zrodilo "Tarasovia bu-bu-bu, dostali ste na hubu !“ Aj o takýchto pokrikoch boli zápasy so Sovietskym zväzom a my si niektoré z nich priblížime.

MS 1969 - dvojzápas Československo – Sovietsky zväz

Majstrovstiev sveta v roku 1969 sa zúčastnilo 6 reprezentácii, hralo sa systémom každý s každým dvakrát. Československo malo na šampionáte vo Švédsku obrovskú motiváciu aspoň symbolicky oplatiť Rusom vtrhnutie do našej krajiny v roku 1968. Majstrovstvá preto sledovala celá krajina a hokejistov zavalilo pred dvojzápasom množstvo telegramov, v ktorých sa väčšinou písalo citujeme: „Porazte Rusov, nemusíte poraziť nikoho, ale Rusov porazte“.

Prvý zápas proti Sovietskemu zväzu nás čakal 21. februára. Otvárací gól padol až po pol hodine z hokejky Suchého. Ľudia v Československu poskakovali pri televízoroch. Dzurilla v bráne chytal skvelo, Rusi z neho boli zúfalí a keď v 47. minúte vsietil druhý gól Černý bolo každému jasné, že tento zápas vyhráme. Po stretnutí si naši hokejisti nepodali so súperom ruky z čoho bolo cítiť, že sa našim hokejistom, podobne ako obyvateľom v Československu, ktorí práve oslavovali pri televízoroch, nepáči vtrhnutie ZSSR na naše územie.

Československí hokejisti si pripravili aj na druhý zápas so Sovietmi symbolické gesto v podobe prelepenia hviezdy na drese, za čo boli neskôr doma potrestaní. Podobne ako v prvom zápase, vedeli, že zápas musia stoj čo stoj vyhrať, aj keby mali na ľade umrieť. Do zápasu nastúpili nabudení a po góloch Jiřího Holíka a Nedomanského sme po prvej tretine viedli 2:0. V druhej tretine sa začalo pre našich peklo. Charlamov a Firsov prekonali Dzurillu a reprezentanti Československa boli radi, že tretina skončila nerozhodne 2:2. V 49. minúte znova začala naša krajina ožívať, pretože Horešovský naklonil misky váh na našu stranu (3:2) a keď o dve minúty neskôr pridal ďalší gól Jarda Holík plné Václavské námestie burácalo nepopísateľnou radosťou. Rusi už iba zmiernili prehru na 4:3 a v celom Československu prepukli oslavy, ako keby sme sa práve stali majstrami sveta. Na turnaji sme síce skončili bronzoví, ale hokejisti boli vítaní ako národní hrdinovia.



Dokument o dvojzápase so Sovietskym zväzom

 

MS 1976 – Katowice – Poľsko – Sovietsky zväz

Poľsko čakal hokejový šampionát, na ktorom boli jasným outsiderom. Prvý zápas v skupine hralo Poľsko proti favoritovi turnaja, ZSSR. Od zápasu sa čakalo všeličo, len nie výhra našich severných susedov. Rusi boli presvedčení, že tento zápas poľahky vyhrajú a namiesto legendy Treťjaka postavili v úvode zápasu do brány Tkacza. V prvej tretine na Rusov Poliaci vybehli bez rešpektu a v 11. minúte Jaskierski otvoril vrece z gólmi. Nowinski o 4. minúty pridal ďalší gól a po prvej tretine bol hokejový svet plný očakávania ako tento zápas dopadne. Druhá tretina bola ešte väčším šokom, domáci ďalšími troma gólmi vyhnali z brány Tkacza a druhé dejstvo končilo šokujúcim skóre 5:2. Motivovaných Poliakov čakalo pred III. tretinou najdlhších 20 minút v živote, pretože bolo jasné že sa zborná pokúsi o drtivý tlak. A ten ja prišiel. V 54. minúte sa podarilo Charlamovovi ukážkovým gólom znížiť, no minútu na to pridal zbornej klinec do rakvy domáci Jobczyk. Hoci Rusi ešte dokázali skorigovať výsledok na 4:6, Poliakom už historické víťazstvo neušlo. Pre Sovietsky zväz to bola naopak obrovská potupa, keďže Poliaci z tohto šampionátu neskôr vypadli.

Na videu si môžete pozrieť zábery z tohto stretnutia s poľským komentátorom. U nás sa stretnutie nikdy nevysielalo.


Olympijske hry 1980 – USA - Sovietsky zväz

Výber Sovietského zväzu, ktorý dlho zvažoval bojkot olympiády v USA, sa napokon rozhodol do Lake Placid prictestovať. Aj pod zámienkou demonštácie svojej obrovskej hokejovej sily na pôde úhlavného nepriateľa v studenej vojne.

Rusi sa zápasu s USA vôbec neobávali. Veď Američania mali na turnaji „obyčajné“ univerzitné mužstvo bez profesionálov z NHL. A Rusi pár mesiacov predtým vyprášili americký dreamteam zložený z profesionálov z NHL 7:1. Práve obrovské sebavedomie zbornej sa však neskôr ukázalo ako jeho najväčšia slabina.

Turnaj sa nehral štýlom playoff s finálovým zápasom. O medailách rozhodovala tabuľka štyroch najlepších, medzi ktorých sa po úvodnej fáze turnaja prebojovali Sovieti, Američania, Švédi a Fíni. Výsledky v tejto skupine však postupne vykryštalizovali súboj USA s Ruskom ako boj o to, kto si zahrá v poslednom súboji (pre USA s Fínskom, pre Rusov so Švédskom) o zlatú medialu. Mužstvo okolo amerického trénera Herba Brooksa poskladané kompletne z neznámych hráčov univerzít, no výnimočne kondične pripravených, súpera dokonale zaskočilo svojou rýchlosťou a agresivitou. Pamätný obrat prišiel v tretej tretine, v ktorej sa USA dvoma gólmi podaril husársky kúsok – Rusov obrali o vedenie a vyhrali 4-3. O dva dni neskôr zdolali Američania aj Fínov (4-2) a získali nečakané zlaté medaily. Rusi skončili druhý po víťazstve so Švédskom (2-9).

O americkom úspechu na Olympíjskych hrách bol natočený film „Hokejový zázrak (Miracle on Ice)”, ktorý vám rozhodne odporúčame.



Zostrih zo zápasu