Main Content

EL: Dobrí anjeli skončili na štíte Bourges

štvrtok, 10. február 2011 11:00 | Autor: TASR

Pôsobenie slovenského basketbalového šampióna Dobrých anjelov Košice v Eurolige sa skončilo o tri týždne skôr, ako bol predsezónny cieľ.

Zverenky Štefana Sviteka nestačili v osemfinále na 9-násobného francúzskeho šampióna a aktuálneho vicemajstra Bourges Basket a podľahli mu v dramatickej sérii 1:2 na zápasy. Všetky stretnutia sa vyznačovali veľkou vyrovnanosťou a dramatickým priebehom. Kľúčovým sa však ukázalo byť domáce prostredie. Košičanky ho mali len v druhom zápase série, čo využili aspoň na prelomenie šnúry piatich euroligových prehier s Bourges. No dobyť baštu Bourges, ktoré v tejto sezóne doma ešte neprehralo v Eurolige ani v domácej súťaži, už nedokázali.

V stredajšom treťom rozhodujúcom zápase v Bourges sa v podstate zopakoval scenár aj výsledok z prvého duelu. V ňom Košičanky vyhrali polčas 36:30, na konci sa však tešili Francúzsky po triumfe 76:68. V stredu dokonca Dobrí anjeli viedli po 20 minútach ešte o dva body vyšším rozdielom 36:28, no konečné skóre bolo opäť v prospech Bourges 79:68. Košičanky viedli naposledy v 35. min po Kupčíkovej koši 61:60, záverečných 5 minút však prehrali 7:19. Deväť bodov v tomto časovom úseku zaznamenala grécka krídelníčka domáceho tímu Styliani Kaltsidouová, ktorá bola s 23 bodmi najlepšou strelkyňou zápasu.

"Som sklamaný, mohli sme tento zápas vyhrať," skonštatoval tréner Košičaniek Štefan Svitek a pokračoval: "Hnal som náš tím dopredu, no mali sme ťažkosti v obrane. Bojovali sme, zápas sme stratili v poslednej štvrtine." Sklamaný bol aj generálny manažér Dobrých anjelov Daniel Jendrichovský: "Opäť sme dali v Bourges 68 bodov, čo je výborné. Ale v druhom polčase sme inkasovali 51 bodov. Znova sme 34 minút boli lepší, no basketbal sa hrá na 40 minút."

Stratég neskrýval spokojnosť
Veľký stratég na domácej lavičke Pierre Vincent bol spokojný: "Som hrdý na svoj tím, že dokázal triumfovať v tomto ťažkom zápase. Keď sme to v závere potrebovali, dokázal vyriešiť ťažké situácie v našom útoku. Niekedy mu chýbajú skúsenosti z takýchto ťažkých momentov a vôľa vložiť viac síl do zápasu, no každý tím má svoje limity. V tomto stretnutí Bourges ukázalo svoju stabilitu."

Americká rozohrávačka a špičková strelkyňa spoza trojkového oblúka Catherine Joensová vyzdvihla kolektív a podporu divákov: "Bol to vzrušujúci zápas, v ktorom sa oba tímy neustále striedali vo vedení. My sme podali kolektívny výkon a hoci sme sa pre problémy so streľbou dostali do ťažkej situácie, naši fanúšikovi, ktorých podporu sme neustále cítili, nám pomohli zvíťaziť."

Dobrí anjeli nedokázali zopakovať minuloročný prienik medzi elitnú osmičku európskych tímov. V nej si opäť zahrá Bourges, na ktorý vo štvrťfinálovom súboji o postup do Final Four čaká španielsky šampión a minuloročný finalista Ros Casares Valencia už s Natáliou Hejkovou na lavičke.

© WEBNOVINY