Main Content

Je tu opäť šanca dosiahnuť úspech vyradením Talianov, dokážme to!

sobota, 13. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Je tu opäť šanca dosiahnuť úspech vyradením Talianov, dokážme to!
Je tu opäť šanca dosiahnuť úspech vyradením Talianov, dokážme to! | zdroj: © TASR

Včera sa vyžrebovali barážové dvojice kvalifikácie ME 2015 do 21 rokov v Česku. Slovenskí reprezentanti budú čeliť talianskym rovesníkom. A hoci bude súper favoritom, raz už naši futbalisti dokázali Talianov zaskočiť, zopakujme to!

Komentár Filipa Chudého

Kým naši seniorskí reprezentanti kvalifikáciu iba začali, tak ich mladší kolegovia ju končili, ale našťastie ešte neskončili. Remíza proti Škótom síce urobila škrt cez rozpočet, ale šokujúca prehra Holanďanov v domácom prostredí s Gruzínskom nás udržala v hre. Ak sme chceli postúpiť, museli sme vyhrať, čo bolo aj dobre, lebo hrať v tomto zápase na remízu by mohlo byť zradné. Naši tento kľúčový zápas zvládli s veľkou bravúrou. Domáci boli síce favoritom, ale po zápase museli byť spokojní, samozrejme, nie s tým, že o gól prehrali, ale s tým, že nedostali „kefu“, lebo tento zápas sa mal skončiť aspoň 3:0 pre nás.

Kto tento zápas videl, musel si pretierať oči, či si náhodou mužstvá pred zápasom nevymenili dresy. Chlapci v modrom hrali totiž odvážne, nebáli sa útočiť, bola na nich viditeľná veľká snaha a všetci hráči predviedli skvelé individuálne výkony, ktoré vložili do kolektívu. Hráči v oranžovom neukázali nič, nie že by nechceli, ale Slováci ich k ničomu nepustili. A pritom za nich hrali hráči, o ktorých sa trhajú veľkokluby. Celé leto počúvame, kam má ísť Marco van Ginkel, nakoniec vyhralo AC Miláno, ale ak by manažéri súdili podľa tohto zápasu, nikto by ho nechcel ani v slovenskej lige. Pred mesiacom zaplatil Spartak Moskva za Quincyho Promesa 15 miliónov € a podľa transfermarkt má slovenská „21“ v súčte trhovú hodnotu 7,38 milióna €, čiže ani polovica z tejto prestupovej sumy. No Promes nehral ani z polovice takto dobre, ako hociktorý náš hráč a takto by sme pri porovnávaní mohli pokračovať.

Ak naši mladí futbalisti takýto výkon zopakujú aj v baráži, nemusia sa báť nikoho, ani Talianov, ktorých im určil žreb. Jedná sa síce o úradujúcich vicemajstrov Európy, ale to by som do úvahy nebral, lebo toto je iná generácia hráčov. Veľmi bude záležať aj na tom, akú vážnosť dajú tomuto súboju Taliani. V „áčku“ sú už brankár Perin, obranca De Sciglio, stredopoliar Verratti a útočník El Shaarawy. Seniorská reprezentácia má síce prednosť, ale na októbrové zápasy proti Azerbajdžanu a Malte ich Antonio Conte potrebovať asi nebude. No osobne si myslím, že Taliani napodobia Holanďanov a nechajú svoje vychádzajúce hviezdy v najvyššej kategórii. A zároveň verím, že sa im to tak isto vypomstí.

Kvalifikácia na ME do 21 rokov je jedna z najťažších na svete, ale ťažšie sú ešte tie na ME do 17 a 19 rokov. Slovenskí reprezentanti sa dvoch rokoch opäť dostali tesne pod vrchol, ale ako sami hovoria, ešte nič nedosiahli. Tieto ich slová sú potešiteľné, lebo si uvedomujú, že je obrovský rozdiel medzi tým, či vystúpite na vrchol, alebo sa o to len pokúsite. Nie je to takt dávno, čo slovenský futbal na svoj doterajší absolútny vrchol cez taliansky tábor vystúpil, preto by bolo pekné si z pohľadu fanúšika zopakovať tie chvíle z juhu Afriky, hoci aj v menšej miere. Ľahké to nebude, ale ani nemožné!