Main Content

Kvalifikácia ME 21: Mladí Slováci zlyhali v koncovke

piatok, 5. september 2014 12:05 | Autor: TASR

Kvalifikácia ME 21: Mladí Slováci zlyhali v koncovke
Kvalifikácia ME 21: Mladí Slováci zlyhali v koncovke | zdroj: © TASR

Senec 5. septembra (TASR) - Herná i strelecká prevaha bez želaného efektu. Slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov prenasledoval vo štvrtok v Senci kŕč v koncovke a po remíze so Škótskom 1:1 sa jej vzdialili brehy baráže o postup na ME 2015.

V kvalifikačnej derniére v pondelok na pôde lídra 3. skupiny v holandskom Tilburgu im tak postupovú definitívu dá iba víťazstvo, v inom prípade musia čakať na výsledky z ostatných skupín.

Zverenci trénera Ivana Galáda si udržali druhú priečku v 3. skupine s dvojbodovým mankom na Holandsko, v súhrnnej tabuľke tímov z druhých miest všetkých skupín ale klesli po štvrtkových zápasoch na štvrtú pozíciu. Iba štyria najlepší z druhých miest postúpia do baráže, kde sa predstavia spolu s desiatimi víťazmi kvalifikačných skupín. Finálový turnaj ME sa uskutoční na budúci rok v Česku, ktoré má ako organizátor na šampionáte istú miestenku.

"Sme smutní, pretože remíza je pre nás veľkým sklamaním. Všetci sme čakali víťazstvo, to neprišlo, ale žiadnemu hráčovi nemôžem vyčítať, že by oň nebojoval," hodnotil duel kouč dvadsaťjednotky Galád. "Pripravovali sme sa dobre, ale to po zápase nikoho nezaujíma, pretože dôležitý je výsledok. Chlapci sa veľmi snažili, ale veci ktoré sme chceli do stretnutie vniesť, sa nám nepodarilo realizovať. Mali sme ale dostatok príležitostí a pri troške šťastia sme mohli ten duel vyhrať. Dnes však na európskej scéne rozhodujú detaily a vo štvrtok ich bolo pár, ktoré sa priklonili na stranu súpera. Mali jeden brejk, ktorý im vyšiel, my sme naše šance naopak nedokázali premeniť. Snaha bola, ale viackrát nám chýbali centimetre pri šanciach Lásika či Dudu. Také príležitosti sa zvyknú premieňať."

Slováci od úvodu na trávniku dominovali, rodili sa aj šance, ale zakončeniu chýbala presnosť. Škóti, ktorí sa dopredu dostávali iba sporadicky, šokovali tribúny v druhom polčase gólom po ojedinelom brejku. Domáci v zúfalom tlaku dokázali už iba vyrovnať v poslednej minúte, remíza sa im ale logicky málila. Teraz ich čaká mimoriadne náročná úloha - bodovať v Holandsku, ktoré vo štvrtok senzačne doma podľahlo Gruzínsku 0:1. "Máme na konte štrnásť bodov, hoci sme počítali, že po zápase so Škótskom ich bude viac. Ale nevzdávame sa a v Holandsku sa budeme snažiť o postupovú radosť. Kabína bola po remíze so Škótskom smutná, videl som to na hráčoch, našou úlohou je teraz pripraviť ich na posledný zápas v skupine. Ešte hráme o tri body, aj keď to bude v Tilburgu veľmi náročné. Ale pokúsime sa o 'nemožné' a pôjdeme do Holandska s cieľom vyhrať," načrtol Galád smelé ambície.

Jedným z najaktívnejších Slovákov bol vo štvrtok Ondrej Duda. Legionár z poľskej Legie Varšava v strede poľa "kúzlil" a často zamestnával brankára súpera, prekonal ho ale až v 90. minúte gólom na 1:1. "Sme smutní, verili sme všetci vo víťazstvo, ktoré by nás prakticky posunulo do baráže. Keby to bola zaslúžená remíza, nepoviem ani slovo, ale na ihrisku sme boli prakticky iba my a Škóti hrali iba po šestnástku," netajil po zápase sklamanie. "Hlavnou príčinou, prečo sme nevyhrali, sú nepremenené šance a my sme ich mali až-až. Dostali sme hlúpy gól po náhodnej akcii a už sme dokázali iba vyrovnať. Zlyhali sme v koncovke. Škoda, pretože sme si verili. Teraz nás čaká posledný zápas o všetko. Aj Gruzínsko vyhralo v Holandsku, tak prečo by sme to nemohli dokázať aj my. Treba dať hlavy hore a od piatka sa už koncentrovať na posledný duel. Dúfam, že sa na konci budeme smiať napokon my," dodal Duda.

Do koncovky sa proti ostrovanom dostával aj Ivan Schranz, no neúspešne. "Rozhodli nepremenené šance. Podali sme dobrý výkon, dominovali sme, ale o víťazstvo nás pripravila jedna chyba, po ktorej nás Škóti z brejku potrestali. Recept sme na nich našli, ale nemali sme šťastie a chýbali nám vždy milimetre. Bohužiaľ, nepadalo nám to tam, ale ukázali sme čo vieme a ešte sa o postup pobijeme v Holandsku. Stať sa môže hocičo, Gruzínci to naposledy na holandskej pôde ukázali. Hlavy rozhodne nevešiame," vlieva Schranz optimizmus do kabíny. V zisk troch bodov v Holandsku verí aj jeho reprezentačný spoluhráč Adam Zreľák: "Z remízy so Škótskom sme sklamaní. Šancí sme mali dosť, len škoda, že sme ich nevyužili. Musíme ich v takomto dueli premieňať. Teraz sa potrebujeme koncentrovať na zápas v Holandsku a uspieť tam. Každý súper je predsa zdolateľný..."