Main Content

Čo tá UEFA vlastne chce?

sobota, 16. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Čo tá UEFA vlastne chce?
Čo tá UEFA vlastne chce? | zdroj: © TASR

Už druhému slovenskému klubu bol v tejto sezóne čiastočne uzatvorený štadión, čo je pomerne nový trest z dielne UEFA. Ale tomu najnovšiemu pre Slovan chýba logika a vlastne aj opodstatnenie.

Komentár Filipa Chudého

Vo štvrtok podvečer bolo oznámené nášmu majstrovi, že UEFA mu na zápas proti BATE Borisov uzatvára sektory C7, C8 a C9, ktoré sú vyhradené pre fanklub. Dôvodom udelenia trestu sú údajné rasistické prejavy počas zápasu so Šerifom Tiraspoľ. Zaujímavé na tom je to, že delegát UEFA a ani predstavitelia klubu nezaznamenali žiadne rasistické prejavy počas spomínaného zápasu. A nezaznamenal som ich ani ja, hoci som sa na trochu na prejavy fanúšikov aj sústredil, lebo v tom čase bola podobne potrestaná aj Trnava, za nejaké nevhodné tričká, preto som správne tušil, že bude poľovačka aj na Slovan.

Po zápase proti Tiraspoľu si všetci atmosféru pochvaľovali, delegát napísal do hodnotenia excellent, ale aj tak sa niekomu niečo nepáčilo. Tým bola organizácia FARE (futbal proti rasizmu v Európe), ktorá údajne zachytila negatívne prejavy na krytej tribúne v sektore A11. Malo vraj ísť o opičie zvuky nejakej skupinky fanúšikov, ktoré trvali pár sekúnd. V tomto sektore sa nachádzajú novinárske miesta a ostatné miesta zapĺňajú hlavne „jadierkári“, keďže sú to tie najlepšie miesta pre bežných divákov na štadióne. Preto je naozaj prekvapujúce, že trest prišiel „kvôli“ tejto tribúne, ale podivné je to hlavne z iných vecí.

UEFA sa proste rozhodla Slovan potrestať, preto ho potrestala. Klub nedostal ani len priestor sa obhájiť, rovno bol vynesený rozsudok. Takýto štýl riadenia poznáme z diktátorských režimov. Chcelo by to trochu právneho poriadku, ale ťažko sa ho dočkať, keď aj dôvod udelenia trestu vyznieva smiešne. UEFA ho udelila, lebo FARE povedala... Kde sú dôkazy a vyšetrovanie? A zlatým klincom bolo, že potrestaní boli tí, ktorí vlastne nič neurobili. Ak akože aj boli nejaké rasistické prejavy, tak boli v sektore A11, lenže trest sa viaže na sektory C7, C8 a C9, ktoré sú od „miesta činu“ vzdialené diagonálou prakticky cez celý štadión.

Uzavretím ultras sektorov, pričom teraz nemyslím iba tie na Pasienkoch, sa UEFA snaží iba dokázať, akú má silu, hoci viac by pomohol rozum. Pozrel som si totiž jej tohtosezónne vynesené tresty a sektory fanklubov uzatvárali aj inde, ale iba klubom z východnej časti Európy, čo náhoda nebude. Niežeby v západnej Európe boli civilizovanejší, skôr sú ľahšie ovládateľnejší. Samozrejme, ultras fanúšikovia nie sú neviniatka, vulgárne skandovačky by si mohli konečne nadobro odpustiť, ale trestať ich len preto, aby boli preventívne nejako potrestaní, je choré.