Main Content

Slovenské štadióny zažili nápor divákov, vďaka za to!

piatok, 15. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Slovenské štadióny zažili nápor divákov, vďaka za to!
Slovenské štadióny zažili nápor divákov, vďaka za to! | zdroj: © TASR

Tento týždeň bol vyčlenený pre 2. kolo Slovnaft cup-u, do ktorého sa zapojili už aj účastníci Fortuna ligy. Všetci nastúpili proti súperom o minimálne dve súťaže nižšie postaveným, čo zapríčinilo zvýšený záujem fanúšikov.

Komentár Filipa Chudého

Po dlhých rokoch sa zmenil hrací formát najvýznamnejšej pohárovej súťaže u nás, keď bolo cieľom dať šancu v národnom pohári aj viacerým tímom z nižších súťaží, aby si mohli v súťažnom zápase zahrať proti najlepším klubom. V minulosti takúto veľkú šancu nemali, keďže kluby z najvyššej súťaže išli hrať k nanajvýš zopár treťoligistom. Teraz takúto príležitosť dostali aj kluby zo štvrtej ligy, stačilo len postúpiť cez prvé kolo a mať ešte k tomu šťastie pri žrebe. Preto viacero dedín a mestečiek zažilo tento týždeň veľký futbalový sviatok, ktorý je porovnateľný s tým, aký prežívajú slovenskí pohároví zástupcovia, keď nastupujú v pohárovej Európe na prestížne zápasy.

Dlho predtým sa v mieste zápasu a jeho okolí o ničom inom nehovorí, čo má za následok, že ihriská sú obkolesené mnohopočetnými davmi, aké predtým zažili maximálne v nejakom derby zápase so susednou dedinou. Sám som sa vybral na zápas Domaniža – Dunajská Streda, kde to v stredu podvečer žilo futbalom. Mal som starosti so zaparkovaním, lebo už pomaly nebolo kde auto odstaviť, a tiež bol problém si nájsť miesto v hľadisku, aby som videl cez ostatných poriadne na ihrisko, ale to sú len príjemné starosti, veď radšej sa na futbale tlačiť, ako si vyberať miesto z mnohých možností. A pri pohľade na televízne šoty a údaje o návštevách súdim, že takáto podobná tlačenka bola všade po Slovensku, kam zavítali naše najlepšie kluby.

Preto treba pochváliť túto zmenu systému súťaže, hoci nie každému sa pozdáva. Niektorým trénerom vadilo hrboľaté dedinské ihrisko a iné zázemie naokolo, ale v konečnom dôsledku sú podmienky rovnaké pre oboch.

Ďalším dôležitým faktom je to, že kluby Fortuna ligy nevypúšťajú Slovnaft cup, skôr by sa dalo povedať, že ho berú veľmi vážne, čo tento ročník zatiaľ potvrdil. Lenže nebolo tomu v minulosti vždy tak, keď totiž pred pár rokmi prišiel v kalendári na rad Slovenský pohár, všetci prvoligisti kompletne vymenili základnú zostavu, čo sa mnohým vypomstilo, hoci to tragicky nebrali, len mávli nad tým rukou, lebo pohár nemal takú spoločenskú vážnosť, čo sa našťastie mení. Náš národný pohár už také dve-tri sezóny naozaj všetci berú veľmi vážne. Konečne si kluby uvedomili, že je to najkratšia cesta do Európy.

Ak si pozriete základné zostavy fortunaligistov z tohto týždňa, tak s výnimkou dvoch-troch zmien, išlo takmer o pravidelné základné zostavy, aké nastupujú aj v ligovej súťaži. Jedine Trnava výraznejšie do nej zasiahla, ale to bolo nakoniec logické, keďže z predchádzajúceho nabitého programu majú v kádri lazaret, pričom na to takmer aj doplatila. Ale hanbu si urobil nakoniec iba Ružomberok, aj keď sa netreba čudovať, veď ak pustíte v lete všetkých tvorivých hráčov preč, iba bojovnosť na treťoligistu stačiť nemusí. A možno aj to je dôvod, prečo tvorivých hráčov v iných kluboch už radšej nešetria. Radšej mať takýto menší strach z dediny, pre ktorú je to minimálne zápas roka, ako vypadnúť.