Main Content

Good Angels začali prípravu s Minčíkovou, bez Žirkovej a dvoch hráčok

pondelok, 11. august 2014 19:05 | Autor: TASR

Good Angels začali prípravu s Minčíkovou, bez Žirkovej a dvoch hráčok
Good Angels začali prípravu s Minčíkovou, bez Žirkovej a dvoch hráčok | zdroj: © TASR

Košice 11. augusta (TASR) - Basketbalistky jedenásťnásobného slovenského majstra Good Angels Košice v pondelok odštartovali prípravu na nadchádzajúcu sezónu 2014/2015.

 Trénerské duo Maroš Kováčik, Peter Jankovič malo na úvodnom tréningu k dispozícii sedem podpísaných hráčok - Poľku Magdalenu Zietarovú, Nemku Katharinu Fikielovú, Slovenky Barboru Bálintovú, Žofiu Hruščákovú, Martinu Kiššovú, Beátu Janoščíkovú, ktorá po zranení netrénovala, a novú posilu Janku Minčíkovú. Na tréningovú výpomoc si realizačný tím pozval i dve juniorky - Alexandru Hončekovú a Radku Stašovú.

"Päť rokov som bola preč, vraciam sa však späť a veľmi sa teším. Môj príchod sa odohral tak, že som sa stretla s generálnym manažérom Danom Jendrichovským a dohodli sme sa na jednoročnom kontrakte. Neprichádzam sem ako náhrada Miljany Bojovičovej. Na pozícii rozohrávačky budem pôsobiť spoločne s Barčou Bálintovou a jednou zahraničnou hráčkou. Urobím všetko preto, aby som aspoň trošíčku zastúpila chýbajúcu rozohrávačku," uviedla pre TASR Minčíková, ktorá by rada s Good Angels obhájila slovenský titul a zahrala si v Európskej lige.

Nemecká reprezentantka Fikielová bola po Minčíkovej ďalšou novou tvárou na pondelňajšom tréningu. Zmluvu mala už od konca júla, no do Košíc pricestovala len v nedeľu. "Priznám sa, že viac informácií mám o druhej Nemke Bärovej. Videl som ju viackrát v akcii ako Katharinu. V podstate ide o hráčku, ktorá sa ešte nestretla s EL a myslím si, že bude potrebovať určitý čas a našu trpezlivosť, aby sme ju zapracovali do družstva. Na svoju výšku je však dosť pohyblivá a to je jedna z jej výhod. Náš tím je veľmi mladý a my budeme musieť veľa behať a agresívne brániť, lebo nejakým krásnym a profesorským basketbalom by sme sa ťažko presadili. Z tohto pohľadu zapadne do tímu," konštatoval Kováčik.

Pred dvoma rokmi začali Košičanky iba vo štvorici, o rok neskôr ich bolo deväť. "Najhoršie by bolo začať so siedmimi hráčkami, takže s počtom sme spokojní, nie ako pred dvoma rokmi, keď sme mali k dispozícii štyri hráčky. Zajtra k nám zavíta spoločnosť, ktorá sa zaoberá testovaním všeobecných schopností športovcov. Nedávno testovali biatlonistov a chceli sme ukázať aj týmto smerom, že klub sa o hráčky stará. Chceme predovšetkým zistiť aké majú najväčšie svaly na tele a zistiť dysbalanciu, aby sme ich nezaťažili na jednu stranu. Potom z toho vznikajú zranenia. Osobne sa na utorňajšie testovanie teším," povedal Kováčik. Úvodnú fázu letnej prípravy absolvuje tím Good Angels v Košiciach. Kondičná príprava sa uskutoční od 18. augusta na Orave v okolí Námestova. Do tejto časti sa zapojí už aj druhá z tandemu nemeckých legionárok Romy Bärová.

Maďarská reprezentantka Tijana Krivačevičová sa k tímu pripojí 1. septembra. V týchto dňoch sa individuálne pripravuje v srbskom Novom Sade. "Hneď 5. až 7. septembra bude prvý turnaj v Piešťanoch, ako posledné dva roky. Následne by sme mali odohrať VC Košíc (19.-21. septembra) a potom sa predstavíme na veľmi kvalitnom turnaji v českom Trutnove, kde je každý rok šesť družstiev. Minimálne štyri až päť z nich je euroligových. Príprava pred EL sa skončí na turnaji v Jekaterinburgu, myslím si, že 11.-13. októbra, podobne ako tomu bolo aj minulý rok," prezradil pre TASR hlavný kormidelník košického klubu.

Poslednou, ktorá by sa mala pripojiť ku kádru je kapitánka Zuzana Žirková. "Predbežná dohoda so Zuzkou je, že začne s prípravou 15. septembra, ale dostal som povolenie od pána Jendrichovského, že sa s ňou môžem spojiť skôr. Bol by som rád, ak by začala o dva týždne skôr. Aj z dôvodu, že začiatky sú aj pre ňu ťažké, pretože pri záťaži jej trošku opúcha koleno. Budeme musieť dať na to pozor," dodal Kováčik.

Košickému klubu naďalej zostávajú dve voľné miesta pre americké basketbalistky. Good Angels sa v novej sezóne predstavia iba v dvoch súťažiach, okrem domácej extraligy i v Európskej lige. Oproti minulému roku nebudú pôsobiť v spoločnej maďarsko-slovenskej nadnárodnej súťaži, keďže Maďarský basketbalový zväz chce podriadiť všetko príprave na blížiace sa domáce ME 2015.