Main Content

Predstavujeme súpera Trnavy v play-off EL – FC Zürich

piatok, 8. august 2014 14:41 | Autor: Filip Chudý

Predstavujeme súpera Trnavy v play-off EL – FC Zürich
Predstavujeme súpera Trnavy v play-off EL – FC Zürich | zdroj: © TASR

Spartak Trnava potvrdil v Zlatých Moravciach očakávaný postup, preto sa už môže začať pripravovať na zápas play-off, v ktorom v Senici privíta švajčiarskeho zástupcu FC Zürich, ktorého vám predstavujeme.

FC Zürich

Víťaz Švajčiarskeho pohára bol priamo nasadený do play-off Európskej ligy, kým Trnava musela na ceste doň vyradiť až troch súperov. Toto bude pre ňu najťažší súper spomedzi tých, proti ktorým v tejto pohárovej sezóne hrala, ale žreb k nej v žiadnom prípade nebol krutý. FC Zürich je síce kvalitné mužstvo, ale určite priechodné.

Tento klub prežíval najväčšiu slávu v 70. rokoch minulého storočia, potom nasledovalo takmer 30 rokov sucha, ale klub sa s novým miléniom vrátil do švajčiarskej špičky. Ligu vyhral 12-krát, posledný titul je z roku 2009 a k tomu 8-krát zdvihli jeho hráči nad hlavu národnú pohárovú trofej.

Ako vidno aj na fotke, tú zverenci Ursa Meiera získali aj v tomto roku. Ak by sa tak nestalo, zrejme by si pohárovú miestenku nevybojovali, keďže skončili v tabuľke na 5. mieste, bod za Luzernom, ktorý v 2. predkole Európskej ligy vypadol so škótskym St. Johnstone. Trnava sa tak nakoniec konfrontácie so švajčiarskym futbalom dočkala.

A v kádri skutočne prevládajú Švajčiari, ktorí sú doplnení o kvalitných legionárov. No už medzi nimi nie je brazílsky stredopoliar Pedro Henrique, autor 9 ligových gólov za minulú sezónu, ktorý odišiel do Remešu. Dvojnásobné zastúpenie má Čierna Hora (Kecojevič, Kajevič), Albánsko (Kukeli, Sadiku) a aj Tunisko (Chermiti, Chikhaoui). Ďalej Rikan z Izraela, Kamerunčan Etoundi a nová posila z Pobrežia Slonoviny, ktorá je vo svete pomerne obľúbená kvôli menu – Gilles Yapi Yapo. Ale najväčšou hviezdou mužstva je aj tak domáci Mario Gavranovič, účastník MS 2014 a najlepší strelec Zürichu, keď v minulej sezóne švajčiarskej ligy strelil 13 gólov.

FC Zürich vie, čo je to hrať skupinu, keď si raz vyskúšal tú v Lige majstrov, Európskej lige a aj už v neexistujúcom Pohári UEFA.

Klub hráva na slávnom štadióne Letzigrund, ale tomu slávu nezabezpečil futbal, aj keď sa na ňom hrali zápasy ME 2008, ale hlavne atletika. Legendami opradený atletický míting Weltklasse je vo svete pojem. A na tomto štadióne budú budúci týždeň ME v atletike s historicky najväčšou slovenskou výpravou. Tak hádam sa na ňom bude v auguste dobre dariť nielen našim atlétom, ale aj futbalistom Trnavy. Pre futbal má aktuálne kapacitu 25 000 miest.

Ako vidíte šance Trnavy?