Main Content

Predstavujeme súpera Trnavy v 3.predkole EL – FC St. Johnstone

piatok, 25. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Predstavujeme súpera Trnavy v 3.predkole EL – FC St. Johnstone
Predstavujeme súpera Trnavy v 3.predkole EL – FC St. Johnstone | zdroj: © TASR

Spartak Trnava potvrdil v Zlatých Moravciach očakávaný postup, preto sa už môže začať pripravovať na zápas 3. predkola, v ktorom privíta škótskeho zástupcu FC St. Johnstone, ktorého vám predstavujeme.

FC St. Johnstone

Klub má domov v Perthe, no nie v tom známom austrálskom, ale v 44-tisícovom škótskom meste. Nepatrí medzi známe škótske kluby, ale v ostanom období sa mu darí, veď už trikrát za sebou sa dostal do hornej polovice tabuľky škótskej Premier League. A v tomto roku sa dočkal aj najväčšieho klubového úspechu v histórii, keď vyhral Škótsky pohár. To mu určite pomôže v povedomí domácej verejnosti, keďže doteraz sa s ním spájalo skôr to, že je spoludržiteľom najväčšieho počtu víťazstiev (7) v tamojšej druhej lige.

Spomínané tri umiestnenia v hornej polovici tabuľky klubu priniesli aj tri účasti v Európskej lige, ktorými nadviazal na dve európske vystúpenia z minulosti. Pri prvom pokuse mu vystavil stopku hneď turecký Eskisehispor, o rok neskôr sa už cez 2. predkolo dostal, keď pomerne prekvapujúco vyradil nórsky Rosenborg Trondheim, ale v 3. predkole vypadol po penaltách s bieloruským FC Minsk, čo si vynahradil teraz, keď presne týmto spôsobom vyradil švajčiarsky Luzern, hoci herne zaostal za súperom v oboch zápasoch. Treba veriť, že 3. predkolo zostane klubovým maximom aj po tejto sezóne, lebo nikdy v histórii to ďalej nepotiahol. Aj z toho dôvodu má St. Johnstone horší koeficient ako Trnava.

Mužstvo vedie bývalý severoírsky reprezentant Tommy Wright. V kádri má až na malé výnimky samých Škótov. Výhodu tohto mužstva je to, že sú už pomerne dlho pokope a káder prechádza iba kozmetickými zmenami, pričom je podľa veku hráčov na jednotlivých postoch priam ideálne zložený. Najznámejším hráčom je brankár Alan Mannus, ktorý je v širšom kádri reprezentácie Severného Írska. Pred ním hrajú skúsení vyše 33-roční stopéri kapitán Dave Mackay a Frazer Wright (na titulnej fotke). V základnej kostre sú ešte podobne skúsení hráči, ako centrálny stredopoliar Chris Millar a o líniu vyššie hrajúci Steven MacLean. Na krajoch obrany má zastúpenie stredná generácia a na krídlach pohybliví mladíci. Na hrote útoku pozor na Stevieho Maya, keďže tento škótsky reprezentant do 21 rokov dal v minulej ligovej sezóne 20 gólov a v októbri minulého roka strelil víťazný gól v zápase proti našej „21“.

Klub hráva svoje zápasy na štadióne McDiarmid Park, ktorý má kapacitu 10 696 miest.