Main Content

Výborne Trnava, hádam si rozbehla dobrú slovenskú pohárovú sezónu

piatok, 4. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Výborne Trnava, hádam si rozbehla dobrú slovenskú pohárovú sezónu
Výborne Trnava, hádam si rozbehla dobrú slovenskú pohárovú sezónu | zdroj: © TASR

Máme za sebou prvé vystúpenie slovenského klubu v pohárovej Európe, keď nám urobila radosť Trnava víťazstvom na Malte. Víťazstvo bolo síce povinnosťou, ale hádam je predzvesťou dobrej pohárovej sezóny slovenských klubov.

Komentár Filipa Chudého

Pred šiestimi rokmi zreorganizovali európske pohárové súťaže do súčasnej podoby, pričom tá dáva oveľa väčšiu šancu menším klubom na presadenie sa. Naše kluby to ale prakticky vôbec nevyužili. Oproti minulosti je totiž oveľa ľahšie dostať sa do skupinovej fázy európskeho pohára, pretože v kvalifikačnej ceste stoja papierovo menej nároční súperi. A hoci nejakí z najsilnejších líg zostali, je ich oproti minulosti menej, čiže šanca dostať ich za súpera sa znižuje. Lenže za čas nového formátu to z našich zástupcov dokázala využiť iba Žilina, keď v Lige majstrov 2010/11 vyradila maltskú Birkirkaru, Litex Loveč a Spartu Praha. Do skupiny Európskej ligy o rok neskôr sa dostal aj Slovan, hoci ten si prehrou s APOEL-om Nikózia vybral ťažšiu cestu, ale AS Rím nečakane vyradil v play-off. No to je všetko, viac naše kluby v tomto období do skupín neprerazili.

Aj súčasný formát sa mierne každým rokom upravuje, keď stále viac sa posúvajú tie najsilnejšie kluby priamo do skupín, čo vlastne ešte zvyšuje šancu tých menších. V predkolách sa hrá teraz dokopy o 51voľných miest, pričom slovenských klubov sa týka 41 pozícií. To je dostatočne veľa miesta, aby sa tam aspoň jeden náš klub pretlačil. Pretože úspechom v súčasnom formáte je iba postup do skupiny, čo si treba konečne uvedomiť a vtĺcť do hláv.

V minulých dvoch sezónach slovenské kluby ako celok totálne vyhoreli, keď sa žiaden klub nedostal ani len do posledného dvojzápasu pred skupinovou fázou. No aj tak sme počúvali z niektorých klubov reči o tom, že sú spokojní, vraj určite neklamali a podobné alibistické keci. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale pred nami bolo cca 150 a viac lepších klubov, ak je toto dôvod na spokojnosť so svojou prácou, potom píšete parte slovenskému futbalu.

Vďaka týmto výsledkom stále padá nielen národný koeficient, ale aj každý klubový. Veď už v druhom predkole Európskej ligy boli všetky tri slovenské kluby (Trnava, Trenčín, Košice) nenasadené, pritom do hry sa nezapojil ešte ani jeden klub z top 6 najlepších líg. Toto je najväčšia bieda za posledné roky, preto s tým treba konečne niečo robiť. Koeficient sa zvyšuje iba získanými bodmi zo zápasov, preto je oveľa lepšie vyhrať dvakrát 1:0, ako raz 20:0 a odvetu remizovať.

Veľmi ma potešil žreb slovenských klubov, lebo poskytuje dosť dobrú šancu na zvýšenie koeficientov. A som rád, že Trnava včera začala víťazstvom, lebo to pomôže nielen jej. Nikdy totiž nikto nevie, kedy sa mu budú trnavské body hodiť. Veď Trnave nasadenie do druhého predkola ušlo o 0,025 bodu. Ak by v minulosti uhrala o víťazstvo viac, alebo by takto zabral iný slovenský klub, bola by nasadená. A hoci mala šťastie, lebo z nasadených dostala jednu z najprijateľnejších alternatív (včera hralo Zestafoni s Podbrezovou v príprave 2:2), tak nabudúce mať nemusí. Preto sú víťazstvá každého slovenského klubu tak dôležité a Trnava musí ísť za ním aj v odvete, nie si iba strážiť postup.

Hádam bude včerajšie trnavské víťazstvo 4:2 dobrým odrazovým mostíkom pre túto pohárovú sezónu a aspoň jeden náš klub uspeje, čiže postúpi do skupiny. Dva roky veľkej biedy už stačili.

V diskusii sa vyjadrite, veríte v postup slovenského klubu do skupiny?