Main Content

Preview 1.predkola EL: FC Hibernians – Spartak Trnava

štvrtok, 3. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Preview 1.predkola EL: FC Hibernians – Spartak Trnava
Preview 1.predkola EL: FC Hibernians – Spartak Trnava | zdroj: © TASR

Do pohárovej Európy vstupuje ako prvý z našich zástupcov Spartak Trnava. Tomu žreb prial, keď nemusí cestovať na východ, ale môže ísť na juh. Maltský Hibernians je rozhodne priechodný, ale to treba potvrdiť na ihrisku.

FC Hibernians – Spartak Trnava
Štvrtok 3.7.2014 o 20:00, rozhoduje Mark Steven Whitby (Wales)

Nový ročník Fortuna ligy začína až za osem dní, ale Trnavčania vstupujú do boja už teraz. Podľa ich trénera Juraja Jarábka je práve ligová súťaž ich priorita, ale v žiadnom prípade nechceme, aby Trnava brala Európsku ligu na ľahkú váhu. V minulých dvoch sezónach naše kluby v pohárovej Európe vyslovene sklamali, preto sa nám znížil národný koeficient, ktorý treba naprávať. A najjednoduchšie je to práve proti outsiderom. Ním FC Hibernians je, preto sa od Trnavy čakajú najlepšie dve víťazstvá, lebo práve tie zvyšujú koeficient.

Trnava oproti minulej bronzovej sezóne, čím si vybojovala práve Európsku ligu, pozmenila káder. Kapitánovi Romanovi Procházkovi skončilo hosťovanie a Levski Sofia ho na ďalšie nepustilo. Zo známejších hráčov skončil aj Michal Gašparík, ktorý doma opäť nebol prorokom. Najnovšie si vyzliekli trnavský dres aj neplodní útočníci Andrej Hodek a Peter Nworah, hoci na pohárovej súpisku sú. Z nových hráčov budú môcť zasiahnuť do boja posily zo Slavie Praha Milan Bortel s Matúšom Čonkom, pravý obranca z Myjavy Matej Siva a mladý nitriansky talent Nikolas Špalek. Bývalý ružomberský talent Miroslav Kasaj si na šancu bude musieť počkať.   

Čo sa týka súpera, tak aj ten pozmenil káder, pričom zverenci Srba Branka Niševiča sú trochu záhadou. Dôležité je, že brazílsky útočník Edison a Nigérijčan Obinna Obiefule, najlepší strelci mužstva v minulej sezóne, už v klube zrejme nebudú pokračovať, keďže na pohárovej súpiske nie sú. To sa týka aj Čiernohorca Igora Radusinoviča. Z legionárov tak zostali defenzívny univerzál Srb Zoran Levnaič a brazílski stredopoliari Jackson Lima, Rodolfo Soares a ich krajan útočník Marcelo Dias. Novými legionármi sú stopér Rui Da Gracia, ktorý reprezentuje Rovníkovú Guineu a útočník Rosendo Alarcon Alarcon zo Španielska.

Pávy, čo je prezývka tohto klubu, skončili v minulom ročníku maltskej ligy na treťom mieste, čiže ako Trnava, a so Spartakom ich spája aj to, že na prvé dva kluby konečnej tabuľky mali veľkú bodovú stratu. A to hlavne kvôli tomu, že mali priepustnú obranu, keďže oproti najlepším dostali o cca 30 gólov viac, hoci dali takmer rovnaký počet gólov. Obrana je ich najväčšou slabinou, hráči sa v nej striedajú ako na bežiacom páse, podobne ako brankári.

Zápas sa hrá na národnom štadióne v Ta´Qali pre 18 000 divákov, pretože 2-tisícový klubový štadión nevyhovuje.

Predpokladané zostavy

Hibernians: M. Muscat – Tabone Desira, Rui Da Gracia, Pearson, Failla – Levnaič, Soares – Jackson, Cohen, Dias – Alarcon Alarcon
Trnava: Kneževič – Siva, Bortel, Janečka, Čonka – Tóth – Sabo, Kuzma, Vlasko, Chovanec – Mikovič

Ako tipovať

Trnava je jasným favoritom dvojzápasu, čo by mala potvrdiť už v prvom zápase. Kurz na jej víťazstvo je pomerne nízky (1,37), preto si pozrieme iné kurzy. Hibernians má slabú obranu a v jeho zápasoch padá dosť gólov, preto odporúčame tip na aspoň tri góly v zápase, na ktorý je v našej Tipovacej lige vypísaný kurz 1,57 a dávame do pozornosti aj kurz na aspoň štyri góly v zápase (2,23).

V diskusii sa vyjadrite, aký je váš tip na výsledok.