Main Content

Desať mušketierov a jeden Richelieu

utorok, 1. júl 2014 16:06 | Autor: Jakub Mihálik

Desať mušketierov a jeden Richelieu
Desať mušketierov a jeden Richelieu | zdroj: © TASR

Francúzsky reprezentačný výber vyzerá ako dobre naolejovaný stroj. Má však jedno koliesko navyše.

Komentár Jakuba Mihálika

Francúzi opäť vyzerali ako stádo hladných vlkov. Pripravení vyhrať každý súboj. Dopraviť loptu do siete. Prevalcovať súpera. Boli rýchli, boli technickí, boli silní. Ani fyzicky vyspelá Nigéria im nestačila. Ten tlak sa nedal vydržať a rozhodne netreba viniť Enyeamu, skalu v nigérijskej bráne. Francúzi boli totiž príliš dobrí. Ale len 30 minút....

To vtedy, keď z ihriska odišiel Olivier Giroud. Namiesto neho sa predstavil Antoine Griezmann. Z ťažkopádne letiaceho kohúta sa zrazu stal orlí dravec. 

Už pred šampionátom som v analýze francúzskeho tímu písal o tom, že Deschamps sa musí vyhnúť spolupráci Giroud – Benzema na hrote útoku. To síce čiastočne splnil, no zaradenie Benzemu na ľavé krídlo je ešte horšie ako nechať ho zavadzať si s Giroudom na hrote. Karim Benzema v úvodných zápasoch skupiny, ale aj predtým v príprave, či na klubovej úrovni, dokázal, že jeho miesto je na hrote útoku Francúzska. Je technickejší a pohyblivejší ako Giroud, čo perfektne zapadá do „fantázie v pohybe“ na francúzsky spôsob. Útok Les Bleus perfektne spolupracuje so zálohou. Tá pôsobí centrálne, čo umožňuje hráčom na krídlach kopírovať autovú čiaru. Na to však potrebujete krídelníka, nie Benzemu. 

Olivier Giroud je kvalitný futbalista. V Arsenale sa mu bude dariť pravdepodobne aj naďalej. Miesto vo francúzskej zostave však preňho nie je. Včera sme toho boli jasnými svedkami. Brzdil rýchle francúzske kombinácie, nedokázal nájsť správny zápasový rytmus. V zostave francúzskych mušketierov vyzeral ako kardinál Richelieu. V ďalšom zápase musí opäť dostať prednosť Griezmann a Benzema na hrote. S nimi vyzerá francúzsky útok ako ten, ktorý terorizoval súperov v roku +/-2000. S nimi vyzerá ako veľmi vážny adept na titul.