Main Content

Profil: Dokážu Francúzi zaplátať dieru po Ribérym?

nedeľa, 15. jún 2014 18:55 | Autor: Jakub Mihálik

Profil: Dokážu Francúzi zaplátať dieru po Ribérym?
Profil: Dokážu Francúzi zaplátať dieru po Ribérym? | zdroj: © TASR

Les Bleus sa po rozpačitej kvalifikácii predsa len dostali na záverečný turnaj majstrovstiev sveta. Napriek strate svojho najlepšieho hráča,Francka Ribéryho, svoju formu načasovali perfektne. Presadí sa talentovaný tím Didiera Deschampsa.

História

Francúzi sa napriek veľkej futbalovej tradícii dlho nedočkali titulu majstra sveta. Od roku 1930, keď sa konal prvý turnaj majstrovstiev sveta, však bola ich šampionátová minulosť ako na hojdačke. Po prvých troch účastiach a domácom šampionáte v roku 1938, sa v roku 1950 napriek kvalifikovaniu v Brazílii nepredstavili. O osem rokov získali svoju prvú medailu, keď Just Fontaine vytvoril strelecký record 13 gólov na jednom turnaji. Z ďalších štyroch turnajov však účinkovali len na jednom, ktorý sa však neskončil slávne a Francúzi bez výhry putovali domov už po základných skupinách. Až v rokoch 1982 a 1986 v generácii Michela Platiniho a spol., našiel galský kohút opäť silnú reprezentáciu. V Španielsku 1982 obsadili štvrté miesto, o štyri roky neskôr vyrovnali svoje maximum, tretie miesto. Na dva ďalšie turnaje sa však nekvalifikovali, a tak privítali s veľkým nadšením, že turnaj v roku 1998 mohli organizovať práve oni.

Na domácom turnaji si všetci dobre pamätáme zápasy s Chorvátskom v semifinále, či s Brazíliou vo finále, skvelé výkony Petita, Bartheza a hlavne Zidana, ktorý dvoma gólmi rozhodol finálový zápas proti Brazílii. Francúzi sa tak radovali zo svojho historického titulu. O štyri roky neskôr zažili obrovské sklamanie, keď dosluhujúca generácia vybuchla už v základnej skupine. Výsledky ako na hojdačke pokračovali v roku 2006, keď sa prepracovali do finále. Pred štyrmi rokmi opäť vypadli v skupine, a tak podľa tejto postupnosti by to Les Bleus tento rok opäť mali dotiahnuť do finále.


Kvalifikácia

Francúzi sú väčšinou favoritmi každej svojej kvalifikačnej skupiny, no pri kvalifikácii na MS 2014 si museli zvykať na celkom novú pozíciu. Dostali sa totiž do konfrontácie so Španielskom, hneď po ich víťazstve na ME 2012. Do kvalifikácie vstúpili Les Bleus slušne, porazili Fínsko I Bielorusko, v Španielsku Giroud gólom zo záveru stretnutia získal pre Francúzov nečakaný bod z pôdy favorite. Po víťazstve nad Gruzínskom sa dokonca dostali Francúzi na prvé miesto. Potom však prišli zakolísania. Doma podľahli nešťastne Španielom 1:0 a v zápätí remizovali v Gruzínsku 0:0, čo definitívne zrušilo ich šance na prvé miesto. Z druhého miesta tak putovali do baráže. V prvom zápase proti Ukrajine prehrali a prišli o stopéra Koscielneho, pred odvetou tak nedával tímu Didiera Deschampsa nikto veľa nádejí. Francúzi však odvetu zvládli, vyhrali ju bez inkasovaného gólu a radovali sa z postupu na svetový šampionát. 

Nominácia

Brankári: Hugo Lloris (Tottenham), Stephane Ruffier (Saint-Etienne) Mickael Landreau (Bastia)

Obrancovia: Mathieu Debuchy (Newcastle), Lucas Digne (Paris Saint-Germain), Patrice Evra (Manchester United), Laurent Koscielny (Arsenal), Eliaquim Mangala (FC Porto), Bacary Sagna (Arsenal), Mamadou Sakho (Liverpool), Raphael Varane (Real Madrid)

Stredopoliari: Yohan Cabaye (Paris Saint-Germain), Blaise Matuidi (Paris Saint-Germain), Rio Mavuba (Lille), Paul Pogba (Juventus), Moussa Sissoko (Newcastle), Mathieu Valbuena (Marseille), Remy Cabella (Montpellier), Morgan Schneiderlin (Southampton)

Útočníci: Karim Benzema (Real Madrid), Olivier Giroud (Arsenal), Antoine Griezmann (Real Sociedad), Loic Remy (Newcastle).

Herný systém

Od barážového dvojzápasu s Ukrajinou sa Francúzi držia rovnakého rozostavenia 4-3-3. Klasickú obrannú štvoricu s ofenzívnymi krajmi obrany dopĺňa obrovsky silný stred poľa. Herne aj fyzicky. Trojica Matuidi, Podba, Debuchy, je schopná hrať oboma smermi, a tak často dochádza k ich výmene miest a jeden za druhého zastupujú. Najčastejšie sa v defenzívnej polohe ocitá Cabaye, no fyzicky vyspelí Matuidi I Pogba takisto výrazne stopérom uľahčujú ich prácu. Paul Pogba je navyše doplnením útočnej trojice ako hráč zbiehajúci z druhej vlny, I akcelerátor útočných akcií z vlastnej polovice. Po vypadnutí Ribéryho zo súpisky pre šampionát úloha tejto trojice ešte rastie a rola playmakerov padá hlavne na ich plecia. Všetci traja však majú dostatočnú technickú a prihrávkovú zručnosť na to, aby ju zvládli.

Ribéryho neúčasť ovplyvňuje aj ofenzívnu trojicu, ktorá je ešte o niečo ofenzívnejšia. Franckovo miesto zapĺňa Antoine Griezmann, ktorý pozitívne prekvapil, ako v uplynulej sezóne, tak aj v príprave pred turnajom. Griezmann z ľavej strany a Valbuena z pravej, sa budú snažiť o prienik do šestnástky a kombináciu s Benzemom, prípadne prienik na os ihriska, odkiaľ pália smerom na bránu.

Francúzi tesne pred šampionátom uvažovali aj o útočnej spolupráci medzi dvoma hrotovými útočními, Giroudom a Benzemom, ako však vidíme na obrázkoch, Giroud na túto pozíciu s ďalším hrotom nie je zvyknutý,akoby si so spoluhráčmi zavadzali. Tréner Deschamps sa bude chcieť tejto spolupráci vyhnúť.  

Giroud si pýta loptu od Sagnu. Môže ísť sám do zakončenia. Ale...

Silné stránky

Široký káder

Či už je to obrana s Koscielnym, Mangalom, Sakhom, či Varanem na pozícii stopéra, kraje obrany s Debuchym, Dignem, Evrom, či Sagnom, stred poľa s Matuidim, Pogbom, Cabayem, Mavubom, Cabellom, či Sissokom, alebo útok s Benzemom, Giroudom, Griezmannom, Valbuenom, či Rémym, Francúzi oplývajú 23 vyrovnanými hráčmi, z ktorých môže nastupovať prakticky ktokoľvek. V turnaji ako MS, je to obrovská výhoda.

Skvelá forma

Francúzsko od baráže s Ukrajinou zastihla skvelá forma, a to ako na individuálnej úrovni jednotlivých hráčov v kluboch, tak aj tej reprezentačnej. Načasovanie formy je výborné, už ju len pretaviť do výsledkov.

Vyrovnané formácie

Francúzi nemajú výraznú slabinu vo svojich formáciách, a tak sťažujú pozíciu súperovi pri odkrývaní ich nedostatkov. Francúzi budú tímom, snažiacim sa zatlačiť na slabé miesta protivníka, nie naopak.

Slabé stránky

Stred útoku

Ak sa predsa len posnažíme v hľadaní slabín, môžeme ju nájsť v zvláštnej reprezentačnej forme dvoch stredných útočníkov. Benzema a Giroud sú v drese Les Bleus o čosi neproduktívnejší oproti pôsobeniu v klube a ak si tento neduh prenesú aj na turnaj, môžu mať Galskí kohúti problém v zakončení. Aj tak však patria ako Benzema, tak aj Giroud k tým nadpriemernejším útočníkom na turnaji.

Traja najdôležitejší hráči

Paul Pogba

Po sezóne, ktorú má za sebou Paul Pogba, už nikto nepochybuje o tom, že napriek veku 21 rokov je už oporou každého tímu, v ktorom nastúpi. Jeho fyzická hra spojená s výbornou technikou I strelou, je trojitá hrozba pre súperov. Pogba brani I útočí, minulý rok dotiahol k titulu majstrov sveta Les Bleus do 20 rokov, teraz ho to čaká v seniorskej kategórii.

Karim Benzema

Strieľanie gólov bude hlavnou úlohou útočníka Realu Madrid, ktorý zažil pomerne úspešnú sezónu v bielych farbách. Podobné výkony od neho čakajú aj v reprezentácii, hoci v minulom roku bol často kritizovaný za svoje strelecké suchoty. Gólovo produktívny Benzema je postrachom pre každú obranu.

Hugo Lloris

Na opačnej strane bude dôležitým výkon brankára. Lloris potrebuje odchytať dobrý šampionát, aby vlial trochu optimizmu do nie až tak skúsenej obrany s Varanem, či Sakhom. Gólman Spurs má skúsenosti z ťažkých zápasov, z ktorých môže čerpať. 

Mladík v centre pozornosti

Antoine Griezmann

Hoci sú vo francúzskom time skvelí mladíci ako Raphael Varane, či Paul Pogba, určite si nenechajte ujsť výkony Antoinea Griezmanna. Hráč San Sebastianu prišiel v posledných mesiacoch v reprezentácii na milosť a po vynútenej absencii Francka Ribéryho útočí na základnú zostavu. V príprave hral famózne a rovnako tak pôsobil počas celej sezóny. Môže to byť tajná útočná zbraň Francúzov popri nepredvídateľných Benzemovi a Giroudovi. 

Odhad výsledku

Francúzi pred pol rokom vyzerali pomerne slabo, no za ten čas sa toho veľa zmenilo. AJ predšampionátová príprava ukázala, že momentálne majú Les Bleus výbornú formu a priehrštie hráčov, ktorých môžu použiť. Vidíme to na prvé miesto a osemfinálový postup cez Nigériu. Od štvrťfinále je to už hop alebo trop, v závislosti na súperovi. Štvrťfinále je však realistickým odrazom francúzskych síl.