Main Content

Za chyby rozhodcov môže FIFA, ona si ich hlúpo vyberala

pondelok, 23. jún 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Za chyby rozhodcov môže FIFA, ona si ich hlúpo vyberala
Za chyby rozhodcov môže FIFA, ona si ich hlúpo vyberala | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Keď v otváracom zápase MS Brazília – Chorvátsko pomohol Japonec Juiči Nišimura k víťazstvu domácim, tak sa to pokladalo za (očakávaný) darček pre domácich, veď tých v turnaji treba udržať čo najdlhšie. No možno práve tento moment spustil vlnu rozhodcových chýb, ktorá nás zaplavila v minulých dňoch. Lenže japonský rozhodca má smolu v tom, že keďže bol prvý, tak jeho meno si zapamätá celý svet. Iní jeho kolegovia tiež trpia zhoršeným videním, dočasným zatmením mysle a podobnými symptómami. A čo je najhoršie, tak Juičiho syndróm sa preniesol na všetky štadióny MS v Brazílii a pomocou televíznej obrazovky je ohrozené aj zdravie v každom kúte tohto sveta.

Zopár svetových šampionátov si už pamätám, ale toto som na nich ešte nevidel. Chyby rozhodcov síce boli aj v minulosti, no kým vtedy sa hovorilo o zopár zápasoch turnaja, tak teraz je iba zopár zápasov „čistých“. Nerobil som si vlastnú štatistiku, čo teraz ľutujem, koľko zápasov bolo odpískaných dobre a hlavne kým, no keď si teraz spätne pozerám zoznam odohraných stretnutí a rozhodcov, tak som nadobudol dojem, že chyby robili hlavne exotickí rozhodcovia, hoci skôr treba každého posudzovať samostatne a nie hodiť do vreca, i keď práve takto to FIFA urobila.

FIFA si razí cestu, podľa ktorej rozhodovať musia „sudcovia“ z každého kúta sveta, čo je obrovská chyba. Najlepší rozhodcovia sú v Európe, pretože na starom kontinente sú najlepšie súťaže, no aj tak počet európskych rozhodcov oproti MS 2010 klesol. Samozrejme, nájdu sa aj výnimky, veď napríklad taký Srb Mazič sklamal, kým Američan Geiger už dvakrát pozitívne prekvapil. No aj MLS má rastúcu kvalitu, čo je zrejme popri talente dôvod jeho citu pre hru.

MS sú absolútny futbalový Olymp, preto by naň mali vystúpiť iba tí najlepší a nemali by ho kaziť tí najhorší. Hlavným dôvodom výberu rozhodcov by mala byť kvalita, nie to, že treba obsadiť kvótu každej konfederácie. Ak chce mať FIFA na MS rozhodcov spod každej palmy sveta, tak nech ich predtým na niekoľko rokov pošle sa „vypískať“ do ťažkých súťaží, aby týždeň čo týždeň čelili ťažkým situáciám. Lebo je obrovský rozdiel rozhodovať zápasy kdesi na pláži a tie v Lige majstrov.

Ak Lampardov (ne)gól na MS 2010 bol spúšťacím okamihom toho, aby sa zaviedla kontrola bránkovej čiary, tak nech sú katastrofálne výkony rozhodcov na týchto MS začiatkom profesionálnejšieho výberu a prípravy pomyselného 33. mužstva na turnaji. Ak sa podarí aspoň toto, bude to úspech, lebo neverím tomu, že príde rýchlo do futbalu video len na základe toho, že o osemfinalistoch turnaja nerozhodujú výkony hráčov, ale tých s píšťalkou a vlajočkou v ruke.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na výkony rozhodcov?