Main Content

Futbalová revolúcia "malých" oživuje šampionát

nedeľa, 22. jún 2014 17:15 | Autor: Jakub Mihálik

Futbalová revolúcia "malých" oživuje šampionát
Futbalová revolúcia "malých" oživuje šampionát | zdroj: © TASR

Prebiehajúce majstrovstvá sveta priniesli konečne menšie zemetrasenie do zastaralého usporiadania futbalového sveta. Outsideri sa búria.

Komentár Jakuba Mihálika

Brazília, Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Argentína. Len sedmička tímov obstarala finále majstrovstiev sveta za uplynulých 48 rokov. Neustále sa mená opakujú, a to nielen vo finále, ale celkovo vo vyraďovacej fáze. Napriek tomu, že futbal sa hrá vo viac ako 200 krajinách sveta, len tento úzky okruh tímov sa v ňom dokázal presadiť. 

Aj preto začal futbalový šampionát z tohto pohľadu trochu nudiť. „Futbal je jednoduchá hra. 22 mužov naháňa loptu 90 minút a na konci vyhráva Nemecko“, povedal kedysi Gary Lineker. Futbalové veľmoci naozaj uplynulé desaťročia dominovali a nikoho medzi seba nepripustili. Na tomto turnaji opäť sledujeme, že im v tom nepomáha výrazne len ich futbalová tradícia a kvalita ich hráčov, ako aj víťazný duch, ale aj jedna organizácia, ktorú familiárne prezývam FIFAil. Brazílii pomohli v úvodnom zápase proti Chorvátom, Talianom odpustili penaltu proti Kostarike, Nemecku pomohli penaltou a červenou kartou proti Portugalsku, Argentíne jednoznačne pomohli v zápase proti Iránu. Z ostatných veľmocí Francúzsko zatiaľ nemalo súpera, Španielsku by nepomohol ani zázrak z neba a len Holanďanom nebolo treba pomôcť. 

Podobne je to však nielen u tejto vyvolenej sedmičky, ale aj u tímov, ktoré sú atraktívne pre FIFAil. Nigéria je najľudnatejšia krajina Afriky, a tak je jej blaho dôležitejšie ako to bosenské. Neuznaný gól včera určite takisto potešil sponzorov, veď s Nigériou v hre, je ich reklama účinnejšia. V príkladoch by sme mohli pokračovať.

O to viac ma hreje pri srdci fakt, že sa malé, nezaujímavé, „netradičné“, odpisované krajiny búria. Futbalovo, samozrejme. Chorvátsko sa nedalo znechutiť brazílskym fiaskom, Kostarika zapísala svoj štát do povedomia celého sveta, Čile a Kolumbia rúcajú zaužívanú mapu sily Južnej Ameriky, Ekvádor sa takisto tlačí do popredia, Ghana dominuje proti Nemecku, Irán má na to poraziť Argentínu a podobne. 

Pre všetkých, ktorých začalo to zastaralé usporiadanie futbalového sveta nudiť, je to skvelá správa. A fanúšikovia na to reagujú. Doprajú výhru menšej futbalovej krajine, nebaví ich, keď hrajú stále tí istí. Po hokeji sme sa tak dočkali revolúcie aj vo futbale. Vďakabohu za Kostariky, Kolumbie, Čile, Alžírska a im podobným.Prosím, bavte nás ďalej. Nenechajte sa znechutiť pánmi z FIFAil.