Main Content

Zápisky z Brazílie: Na MS sa dozviete viac ako z médií

sobota, 21. jún 2014 15:46 | Autor: Jakub Mihálik

Zápisky z Brazílie: Na MS sa dozviete viac ako z médií
Zápisky z Brazílie: Na MS sa dozviete viac ako z médií | zdroj: © TASR

Od nášho vyslaného redaktora v Brazílii.

Najlepšie na tom, že ste v Brazílii priamo na turnaji je, že sa stretávate s neskutočným množstvom národností, typov ľudí, príbehov. Veľkým plusom je hlavne rozprávať sa s domácimi o tom, čo si myslia o turnaji, o krajine, o turistoch. Je to tak odlišné od toho, čo sa nám snažia predkladať “mienkotvorné” “médiá”. 

Človek sa toho naozaj veľa dozvie, a to ani nemusí byť výrazne proaktívny. Podľa výzoru, prízvuku, či iným znakom, ktorý si ani neuvedomujete, vo vás hneď spoznajú gringa. Brazílčania, a Juhoameričania vo všeobecnosti, veľmi radi komunikujú, a tak nie je prekvapením, keď vás ľudia len tak oslovia v rade v obchode, či na sedadle v autobuse. “Ako sa ti zatiaľ v Brazílii páči?” To je pre domácich najdôležitejšie. Zanechať dobrý dojem. 

Okrem toho, že vy fungujete pre nich ako spätná väzba, oni vám zase ponúknu domáci pohľad na vec. Výhodná spolupráca. Prirodzene, vždy ma najviac zaujíma ich názor na turnaj. “Patrím k najväčším kritikom našej vlády, no protesty nepochopím. Prečo chce niekto kaziť udalosť, ktorú sme si zaslúžili, na ktorú sme sa tešili, a ktorú vyhráme, to mi jednoducho nejde do hlavy,” hovorí Laura, ktorú som spoznal ešte pred štyrmi rokmi na študijnom pobyte v Taliansku. Aj ona, rovnako ako celý národ žije turnajom. V pondelok si kvôli zápasu Brazília – Kamerun berie dovolenku. Nie preto, aby si ho užila, ale aby pracovala. Vybrali ju medzi viac ako dvesto pracovníkov do VIP sektoru na veľkolepom štadióne Maného Garrinchu v Brasilii. Podobne činia všetci vybratí, považujúci túto príležitosť za česť. Navyše, dovolenka výmenou za slušnú plácu z kasičky FIFA a najmä nezabudnuteľná skúsenosť, je dobrým obchodom. 

Na FIFA, samozrejme, nemá dobré slovo, na turnaj však nedá dopustiť, a to aj napriek tomu, že jej otec, veľký fanúšik Santosu a Brazílie, kvôli vysokým cenám žiadny zápas naživo neuvidí. “Keď môj otec zistil, že susedia z vedľajšieho domu boli protestovať, kúpil 24 vajec a chcel im v noci obhádzať dom. Našťastie mu mama na poslednú chvíľu plán prekazila,”potvrdzuje Laura fakt, že napriek nesúhlasu s niektorými praktikami, Brazílčania na šampionát nedajú dopustiť. Priznáva však, že ak domáci predčasne vypadnú, bude pohroma.

Zaujímavými informáciami a príbehmi sa to v okolí futbalového diania hemží. Stretnete Bosniaka, ktorý “zdrhol” z domu a musí po jednom zápase svojich opäť letieť domov, “inak by ho žena zabila”. Stretnete Guatemalčana, ktorý za to, aby so synom videl Neymara v akcii minul dvojročný plat. Narazíte na Egypťana, ktorý zo všetkých síl fandí Pobrežiu Slonoviny a absolvuje všetky ich zápasy. Prezradí vám, že Yaya Touré je v skutočnosti starší ako Kolo Touré a že väčšina afrických hráčov má v skutočnosti o tri až päť rokov viac, či menej ako sa oficiálne uvádza. Bývate v byte s Holanďanom, ktorý pozná Naniho rodinu na Kapverdských ostrovoch. A podobne. Majstrovstvá sveta píšu jednu veľkú knihu a aj preto sú najzaujímavejšou športovou udalosťou na svete. Bez debát.