Main Content

Lepší turnaj sme ešte nevideli!

utorok, 17. jún 2014 12:52 | Autor: Jakub Mihálik

Lepší turnaj sme ešte nevideli!
Lepší turnaj sme ešte nevideli! | zdroj: © TASR

Už takmer všetkých 32 účastníkov sa predstavilo vo svojich úvodných zápasoch na majstrovstvách sveta vo futbale, a tak môžeme poprvýkrát hodnotiť. Rekordný počet gólov, krásny útočný futbal, kontroverzné situácie, skvelé výkony. Lepší úvod sme si nemohli priať.

Komentár Jakuba Mihálika

Štyri roky sa tešíte na futbalové majstrovstvá sveta. Očakávate kvalitný futbal, veľké hviezdy, pekné akcie. Potom prídú úvodné zápasy a... je to ešte lepšie ako ste čakali. 

Nie každý turnaj MS sa môže takto pochváliť. Ten súčasný áno. V Brazílii sa už predstavili takmer všetky futbalové reprezentácie a musím povedať, že prekvapili. 

Chceli ste veľké hviezdy? Žiaria. Chceli ste kontroverzné situácie, vďaka ktorým je futbal opäť najdiskutovanejšou témou na svete? Nech sa páči, máte ich dosť. Chceli ste vzrušujúce zápasy, rozhodnuté v posledných minútach, či nadstavenom čase? Obraty v skóre, či prekvapivé debakle? Rýchle akcie zo strany na stranu? Penalty, či kung-fu zákroky? Zo všetkého trochu.

Úroveň prvých zápasov bola tak vysoká, že sa fanúšikovi nechce odlepiť oči o televízora. Ten v Európe dokonca ponocuje tak, ako keď sa hral olympijsky hokejový turnaj na americkej pôde. V prvých jedenástich zápasoch turnaja (pred včerajším dňom), tímy zaznamenali 37 gólov. Najviac od roku 1958, keď ešte boli bežné výsledky typu 7:5. Aj to svedčí o tom, že prebiehajúci šampionát je výnimočný. Pred štyrmi rokmi padla presná polovica za rovnaký počet zápasov.

Góly nie sú všetko, ale keď ich v zápase máte, bavíte sa. Nie nadarmo sa im hovorí korenie futbalu. Dokonca aj také defenzívne veľmoci ako Švajčiarsko, či Ekvádor už skórovali, a tak jedinými zápasmi, ktoré kazia priemer, sú Mexiko-Kamerun, kde však rozhodca dva regulérne góly neuznal a Nigéria – Irán, kde by však musel aplikovať pravidlo 3 rohy – jedenástka, aby sme sa nejakého gólu dočkali.

Zatiaľ jediný zápas skončil remízou, čiže väčšina zápasov nekončila taktickými šachmi, ale v plnom nasadení. Dokonca sme sa už dočkali aj použitia techniky.

Nechcel by som to zakríknuť, a tak hodnotím len to, čo sme už videli, nie to, čo ešte len uvidíme. Doterajší priebeh majstrovstiev sveta je však najzaujímavejším za dlhé desaťročia. Niet divu, že zahraničné médiá už nepíšu toľko o protestoch a podobných historkách. Píšu o futbale, pretože ten ich zabáva dostatočne. Pred sebou máme ešte viac ako tri týždne. Verím, že skvelých zážitkov, po ktorých si povieme, že šampionát v Brazílii bol ten najlepší v histórii. Ak ste doteraz zmeškali zápasy, vo zvyšku turnaja podobnú chybu neurobte!