Main Content

Basketbal-ME-kval.: Slovenky obral o triumf v Poľsku prílišný polčasový rešpekt

pondelok, 16. jún 2014 08:05 | Autor: TASR

Bratislava 16. júna (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky predviedli v kvalifikačnom zápase v poľskom Wladyslawowe dva rozdielne polčasy. Kým v prvom súper eliminoval ich silné stránky, tak v druhom sa karta obrátila predovšetkým vďaka zlepšenej defenzíve. Tri sekundy pred koncom zápasu ho naturalizovaná Slovenka Kristi Toliverová poslala do predĺženia. V ňom sa však zverenky Maroša Kováčika nevyhli chybám a prehrali o päť bodov (70:75).

"Súperovi sme našou ustráchanosťou a prílišným rešpektom dovolili vytvoriť si až 17-bodový náskok. Dvanásť bodov v prvej štvrtine bolo veľmi slabých, pretože súper odrezal od hry Kristi Toliverovú a Zuzku Žirkovú a okrem Žofie Hruščákovej sa u nás nenašla žiadna hráčka, ktorá by dokázala skórovať. Keď si zoberieme, že dala všetky body v prvej štvrtine, tak tam asi treba hľadať príčinu, prečo nám súper odskočil aj na sedemnásť bodov," uviedol v rozhovore pre TASR generálny manažér slovenskej reprezentácie Daniel Jendrichovský.

Ani úvodné dve minúty druhého dejstva nenaznačovali, že by sa Slovenky dokázali vypnúť k zlepšenému výkonu (39:25). Krč-Turbová však 12 sekúnd pred koncom tretej desaťminútovky trojkou znížila na 45:47. "Myslím si, že v druhom polčase sme boli jednoznačne lepší a škoda niekoľkých striel, keď sme nezakončili z dobrých pozícií. Kristi Toliverová mala vynikajúci druhý polčas, o čom svedčí 17 bodov a 8 asistencií. Zlomové strely prišli niekoľko minút pred koncom, najprv nájazd Martiny Kiššovej a potom zakončenie Lucie Krč-Turbovej, ktoré mali zlomiť zápas v náš prospech," konštatoval Jendrichovský.

Už po ôsmich sekundách predĺženia sa po Kiššovej prihrávke presadila strelou spoza trojkového oblúka Kristi Toliverová a zdalo sa, že psychika Poliek bude nalomená. Zbytočné chyby v päľminútovej extra porcii času však znamenali prvú kvalifikačnú prehru. "V predĺžení rozhodlo to, že sme po trojke okamžite inkasovali dva ľahké koše. Pri obrane, ktorú sme predvádzali celý druhý polčas, asi prišlo uspokojenie, že sa už nič nemôže stať, no opak bol pravdou," dodal Jendrichovský, ktorý si je vedomý, že v nasledujúcom zápase si musia hráčky dať pozor predovšetkým na úvod stretnutia.

program SR v kvalifikácii ME 2015, A-skupina:

18. júna: Slovinsko - Slovensko (15.00, Kranjska Gora)

22. júna: Slovensko - Luxembursko (18.00, Košice)

25. júna: Slovensko - Poľsko (18.00, Košice)

priebežná tabuľka A-skupiny:

1. Poľsko 3 3 0 209:162 6

2. Slovensko 3 2 1 214:175 5

3. Slovinsko 3 1 2 192:177 4

4. Luxembursko 3 0 3 110:211 3