Main Content

Pred finále NBA: Tak ako vlani, tak aj dnes

štvrtok, 5. jún 2014 08:16 | Autor: Viktor Štefaňák

Pred finále NBA: Tak ako vlani, tak aj dnes
Pred finále NBA: Tak ako vlani, tak aj dnes | zdroj: © TASR

Rok ubehol ako voda a my sa môžeme znovu tešiť na Finále NBA. Tento rok bude o niečo špeciálnejší, určite vám je hneď jasné prečo. Ale pre istotu si to povieme, jedná sa totiž o reprízu vlaňajšieho zápasu. San Antonio Spurs budú chcieť veľmi oplatiť Miami Heat prehru po siedmich zápasoch z júna minulého roka.

Kým Miami prežívalo s Indianou zaujímavý duel nie len na ihrisku, ale aj v médiách, San Antonio je skúsený tím a nemusí sa s nikým naťahovať cez „trash talk“. Preto sa média na nič podobné tešiť nemôžu. A ešte malý detail, hrá sa novým systémom 2-2-1-1-1 namiesto doterajšieho 2-3-2.

San Antonio začne doma. Práve starý systém zápasov vlani rozhodol, keďže Heat sa vracali z Texasu s deficitom 2-3, no doma zvládli oba svoje zápasy. Takže prvá mini výhoda je na strane Spurs. Ďalšou je ich tréner. Gregg Popovich nekoučoval v playoff len vo svojej prvej sezóne ako hlavný tréner. Odvtedy sedemnásť sezón v rade, pridal štyri tituly a jednu finálovú prehru. Tento rok vyhral so Spurs základnú časť a stal sa trénerom roka. S tímom, ktorý je rok čo rok odsudzovaný ako starý, keďže sa spolieha na starých veteránov Duncan-Ginobili-Parker. No je tomu naozaj tak?

Spurs majú najlepší skauting v lige. O tom niet pochýb. Tým, že playoff hrajú sedemnásť sezón v rade, na draftové voľby môžu rok čo rok zabudnúť. No výmenami a draftami z posledných miest prvého kola dokážu vyťahovať neuveriteľných hráčov, ktorí presne zapadajú do ich systému. Ginobili 2. kolo, 28. miesto, Parker 1. kolo, 28. miesto, Splitter detto, hráči ako Green či Leonard boli do tímu vymenení tesne po vstupe do NBA. Spurs mimochodom draftovalo aj Scolu, Hilla z Pacers či Dragiča zo Suns. Ale začalo to jedno meno, Tim Duncan, draftová jednotka roku 1997.

Spurs majú teda širší káder ako Heat, každý hráč vie, čo má robiť a keď nastúpi, nahradí svojho spoluhráča. Preto Spurs až tak nerozhádzalo zranenie Parkera v sérii s Portlandom aj OKC. No aj tak je otáznik, ako veľa dokáže hrať a či dokáže odohrať celú finálovú sériu naplno. Motiváciu a chuť určite mať bude. Za Spurs odohral najviac minút. A síce v priemere 29 na zápas! Taký široký je káder Spurs.

Miami Heat chcú ako prví od čias LA Lakers zopakovať víťazný hattrick. Štvrté finále za posledné štyri roky, wow! Ale povedzme si pravdu, niečo iné je vyhrať Východnú a Západnú konferenciu. Každopádne, Heat hrajú štvrté finále v rade a budú sa v ňom spoliehať na jedného muža. LeBron James už vyhral takmer všetko, čo mohol (ak mu odpustíme defenzívneho hráča roka) no jeho motivácia je inde, ako u ostatných ľudí. Predsa len Mike Jordan či Kobe Bryant majú tých titulov viac. A to mu spávať nedá. Charles Barkley povedal, že neexistuje tím, ktorý porazí LeBrona v štyroch zápasoch. Vlani to Spurs nezvládli sami a v podstate Heat titul darovali. No Miami sa poučilo a zobralo si čo to z taktiky Spurs. James už nehrával toľko jasných koncoviek, Dwyane Wade nechal oddychovať svoje kolená v posledných zápasoch základnej časti a Heat sa to vracia späť. Wade je ako za mlada, rýchly, v nájazdoch dôrazný a sám dokáže kontrolovať zápas.

Ušlo vám niečo z play-off? Pozrite si 130 sekundový súhrn tu!

Heat sú postavený na troch hráčoch. Posledný z veľkej trojky Bosh sa, ako vždy, slabšie rozbiehal, no posledné zápasy patril k najlepším strelcom a konečne sa mu vrátili jeho trojky. Ak ich dokáže premieňať aj vo finále, vytiahne hráčov Spurs z pod koša, čím sa uvoľní cesta pre Jamesa či Wadea. Heat tento rok nemajú Millera, preto trojkovú streľbu bude musieť zobrať na seba niekto iný. Kto to bude? Posledné dva zápasy sa zaujímavo ukazoval Lewis, Battier určite dostane svoje minúty a Allen bude opäť patriť k tajným tromfom Heat.

Načo sa môžeme tešiť? Súboj Parker vs James, Duncan vs James či obrana Spurs vs James. Viac X-faktorov nájdeme na strane Spurs. Boris Diaw, Leonard, Danny Green ale koniec koncov aj Ginobili. Heat by mal zabrať Chalmers na rozohrávke a Allen na trojke. Veľa sa bude očakávať od Andersena v obrane pod košom. Šírka kádra hrá v prospech Spurs, takisto výhoda domácej palubovky, bilancia 8-0 je jasná, u Heat 9-1 je takisto úchvatná. Tréner je takisto lepší v Texase. No proti tomuto všetkému stojí najvšestrannejší hráč ligy LeBron James. Ten dokáže aj z hráčov ako Lewis či Cole na chvíľku spraviť superhviezdy. Zaujímavé bude, či ho obrana Spurs nechá strieľať z diaľky ako vlani a radšej ho nepustí do koša alebo LeBron nájde spôsob, ako sa tam dostať.

V noci zo štvrtka na piatok sa máme načo tešiť, začíname v Texase o 2.00 nášho času. Buďte ready, oba tímy sú viac ako pripravené.

Náš tip: Spurs vyhrajú 4-3