Main Content

Svet v tom má jasno, Slovensko má futbalové hviezdy!

streda, 4. jún 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Svet v tom má jasno, Slovensko má futbalové hviezdy!
Svet v tom má jasno, Slovensko má futbalové hviezdy! | zdroj: © TASR

Už len posledné dni zostávajú do začiatku MS v Brazílii. Ale skôr ako začnú samotné boje na turnaji roka, tak ešte predtým sa na celom svete rozoberá, kto bude na tomto sviatku chýbať. A svetu chýba aj Hamšík so Škrtelom!

Komentár Filipa Chudého

Pred samotným turnajom sa rozoberajú nielen šance jednotlivých účastníkov a jednotlivé nominácie, ale aj to, kto si na záverečnom turnaji z hviezd nezahrá. Kým v minulosti sa Slovensko podobné ankety nedotkli ani náhodou, tak tentoraz prišlo k zmene. Zrejme najznámejší špecializovaný futbalový portál goal.com zaradil do ideálnej jedenástky hráčov, ktorí si na MS nezahrajú aj Mareka Hamšíka, a to po sezóne, ktorá mu hlavne v druhej časti moc nevyšla. To najlepšie svedčí o tom, aké silné postavenie si Hamšík vo svete futbalu už vykopal.

Ale nie je sám. Teraz nemyslím jeho „spoluhráčov“ z prestížnej zostavy, kde sú hráči ako Ibrahimovič, Lewandowski, Bale, Arda Turan, Alaba, Ivanovič či Čech. Ale jeho spoluhráča z reprezentácie Martin Škrtela. Ten sa síce do zostavy podľa goal.com nedostal, zatiaľ čo stopérsky partner z Liverpoolu Agger áno, ale inde je to naopak. Dánsky kapitán má síce väčšie meno ako ten slovenský, ale lepší je momentálne Škrtel. Minimálne to tvrdia zostavovatelia firmy EA Sports, ktorí vyrábajú známu počítačovú verziu futbalu. Tí vybrali svoj káder na základe aktuálnej výkonnosti, ktorú premenili v ohodnotenie hráčov a Škrtel nemôže chýbať! Ak si budete chcieť teda zahrať proti Škrtelovi, odporúčame, nastavte si najnižšiu obtiažnosť, inak cez neho neprejdete.

Obe tieto pocty pre našich hráčov iba potvrdzujú, že svet vníma našich reprezentantov ako futbalové hviezdy, čo je pre slovenský futbal pocta. Lenže doma stále nemajú také silné postavenie, aké si vydobyli v prestížnych zahraničných ligách a obávam sa, že ho ani nikdy už mať nebudú. Ale to nie je primárne ich vina, hoci niektorí z vás zrejme budú tvrdiť niečo iné, lebo vraj v klube hrajú lepšie.

Áno, tieto najčerstvejšie pocty získali predovšetkým na základe klubových výkonov, ale nezabúdajme, že aj s ich veľkou pomocou sme už na MS boli. Vtedy ešte nemali také silné postavenie vo svete futbalu, preto by ich zrejme v podobných anketách pred MS 2010 neobsadili, ale to nás nemusí trápiť, keďže tam hlavne boli a robili nám radosť. Teraz je pre nás aspoň malou náplasťou uznanie pre našich najlepších, ale radšej by sme ich videli v iných anketách, ktoré by predstavovali hráčov MS, tak snáď pred Ruskom 2018.

V diskusii sa vyjadrite, zaradili by ste vy našich medzi najväčšie „necestujúce“ hviezdy?