Main Content

Štadióny MS 2014: Arena das Dunas

streda, 4. jún 2014 04:05 | Autor: Jakub Mihálik

Štadióny MS 2014: Arena das Dunas
Štadióny MS 2014: Arena das Dunas | zdroj: © TASR

V ďalšom vydaní seriálu venovaného miestam, v ktorých sa konajú majstrovstvá sveta vo futbale, sa pozrieme na severovýchod Brazílie. V Meste Natal sa týči krásna Arena das Dunas, ktorá stojí za pozretie.

Štadión

Keď sa v roku 2009 rozhodlo, že Natal bude jedným z hostiteľských miest majstrovstiev sveta, v meste stál len staručký štadión Machadao. Ten prirodzene musel uvoľniť cestu a v roku 2011 sa po jeho zbúraní začalo s výstavbou krásneho štadióna s názvom Arena das Dunas. Hoci spočiatku práve tento štadión najviac sužovali spomalenia a nedodržiavanie termínov,nakoniec sa silným finišom organizátori postarali o to, že bol kolaudovaný už v januári 2014.



Svojou konštrukciou má pripomínať duny a celkovo predstavovať koloryt miestneho regiónu. Súčasťou štadióna sú nákupné strediská, hotely a stojí pred ním dokonca umelo vytvorené jazero na dokreslenie predstavy dún. 

Súčasná kapacita štadióna je na úrovni 42 tisíc divákov, po skončení šampionátu však ubudne desať tisíc miest pre potreby dvoch najväčších rivalov v meste, klubov América a ABC. 

Mesto

Mesto Natal, v ktorom štadión stojí je hlavným mestom štátu Rio Grande do Norte. Hoci patrí k najmenším mestám, v ktorých sa turnaj majstrovstiev sveta koná („len“ 1 milión obyvateľov),  určite má, čo svojim návštevníkom ponúknuť. Pravdepodobne nenájdete lepšie miesto v celej Brazílii, ak si vašu dovolenku predstavujete na rozľahlých plážach s minimom turistov. Nekonečné kilometre bielych piesočných dún (preto Arena das Dunas) sú ideálnym miesto aj na adrenalínové športy, ktorým sa miestni venujú dostatočne. 



V regióne panuje v období šampionátu veľká horúčava, sprevádzana vysokou vlhkosťou vzduchu (97%), vďaka čomu je Natal jedno z najobávanejších dejisiek šampionátu pre mnohé tímy.  Turisti sa ho však obávať nemusia, keďže proti veľkej kriminalite v regióne sa snažia miestne úrady bojovať nasadením tisícov vojakov a príslušníkov polície. 

Natal so svojou tropickou klímou ponúka vyžitie pre milovníkov prírody, ako v podobe bohatého podmorského sveta, tak aj zaujímavou faunou a flórou, ktorú v ostatných mestách, organizujúcich šampionát neuvidíte. 

Fakty

Kapacita: 42 086
Cena: 400 miliónov realov (130 miliónov eur)
Otvorenie: 26. januára 2014
Klub:     América Rio Grande do Norte – Serie B
             ABC – Serie B

Zápasy na MS:

Mexiko – Kamerun (13. jún 2014, 18:00 CET)                                   
Ghana – USA (17. jún 2014, 0:00 CET)
Japonsko – Grécko (20. jún 2014, 0:00 CET)
Taliansko – Uruguaj (24. jún 2014, 18:00 CET)