Main Content

Štadióny MS 2014: Arena da Baixada

pondelok, 2. jún 2014 10:34 | Autor: Jakub Mihálik

Štadióny MS 2014: Arena da Baixada
Štadióny MS 2014: Arena da Baixada | zdroj: © TASR

Postupne vám predstavíme všetkých dvanásť miest, v ktorých sa odohrajú Majstrovstvá sveta vo futbale 2014. Začíname Arenou da Baixada, štadiónom v meste Curitiba.

Štadión

Estádio Joaquim Américo Guimarães, ako znie oficiálne názov štadióna známejšieho pod názvom Ardena da Baixada, bol postavený ešte v roku 1914 v meste Curitiba, metropole štádu Paraná. To z nej robí najstarší štadión, ktorý bude hostiť svetový šampionát. Je domovským stánkom klubu Atlético Paranaense, hrajúceho v najvyššej brazílskej súťaži. V roku 2012 sa na ňom začali stavebné práce s cieľom pripraviť štadión na turnaj majstrovstiev sveta a rozšíriť jeho kapacitu na viac ako 41 tisíc miest. Už predtým však, v roku 1999, prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, v snahe zachovať jeden z najvzácnejších štadiónov na brazílskom území. Štadión sa nevyhol počas rekonštrukčných prác problémom, keďže patril k tým, ktorých práce boli najviac pozadu oproti plánovanému dokončeniu. Spôsobil to aj fakt, že práce boli na Aréne pozastavené kvôli úmrtiu pracovníka, spôsobenému pádom časti uzatvárateľnej strechy. Ešte na konci mája neboli práce na štadióne celkom dokončené, no kompetentní ubezpečujú, že do začiatku turnaja, bude všetko pripravené.

Spomínaná uzatvárateľná strecha nakoniec kvôli meškaniu stavebných prác v prevádzke nebude, no aj tak patrí Arena da Baixada, pri stom výročí svojej existencie, k najvydarejenším štadiónom na turnaji.

Mesto

Mesto Curitiba, v ktorom sa štadión nachádza, sa nachádza na juhu krajiny, kde panuje počas konania majstrovstiev sveta zimné ročné obdobie s miernejšími teplotami a príjemnejšou klímou ako na severe. Aj preto sa očakáva aj v tomto meste prílev turistov. Tí sa môžu pokochať bohatou zeleňou množstva parkov a záhrad, ako aj zaujímavou architektúrou mesta, ktorú ovlyvnili prisťahovalci najmä z Talianska, Poľska a Nemecka v prvej polovici 20. storočia. Curitiba ponúka aj bohaté kultúrne vyžitie, keďže sa v meste nachádza napríklad Múzeum Oscara Niemeyera, operný dom, Divadlo Guaíra a mnohé etnicky zamerané parky od ukrajinského až po portugalský.

Fakty

Kapacita: 41 456
Cena: 220 miliónov realov (70 miliónov eur)
Rok výstavby: 1914
Klub: Atlético Paranaense
Zápasy MS: Irán – Nigéria (16. jún, 21:00 CET), Honduras – Ekvádor (21. jún, 00:00 CET), Austrália – Španielsko (23. jún, 18:00 CET), Alžírsko – Rusko (26. jún, 22:00 CET)