Main Content

Zrod budúceho kanoniera alebo len najhorší z najlepších?

pondelok, 2. jún 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Zrod budúceho kanoniera alebo len najhorší z najlepších?
Zrod budúceho kanoniera alebo len najhorší z najlepších? | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Skončila sa Corgoň liga, ale zároveň sa otvorili otázky pri jej bilancovaní. Tie sa moc netýkajú konečného umiestnenia, pretože to je zaslúžené, čo musia uznať všetci. Skôr sa vedú polemiky o poradí v tabuľke strelcov, teda lepšie povedané o počte gólov, ktoré stačilo na víťazstvo. Malecových štrnásť je totiž najmenej v histórii a toto číslo vyvoláva právom rozpaky. Ale ak si niekto hovorí, že niečo takéto sa môže stať snáď iba u nás, tak ho rýchlo poopravím. Napríklad v Česku majú „lepší“ rekord, pretože Milan Ivana tam pred ôsmimi rokmi vyhral pomocou jedenástich gólov. Ale tento počet, ktorý vtedy stačil bývalému veľkému talentu nášho futbalu, je asi naozaj už spodná hranica a nižšie to pri takomto počte zápasov snáď ani nejde.

Za posledných osem sezón iba jeden hráč v našej lige dokázal dať v sezóne aspoň 20 gólov. Bol to Filip Šebo, ktorý ich dal 22 v sezóne 2010/11, pričom treba podotknúť, že do súťaže vtedy prišiel až v polovici jesennej časti, preto je tento jeho nástrel ešte obdivuhodnejší. Bolo by určite lepšie, keby sme sa mohli pred svetom chváliť číslami začínajúcimi aspoň dvojkou, ale teraz musíme akceptovať rekordne nízku hranicu.

No Tomáš Malec je oprávneným víťazom, lebo dal najviac gólov, čo je podmienka. Lenže to z neho nerobí najlepšieho útočníka súťaže, čo si niektorí automaticky spájajú. Dokonca možno povedať, že ním nie je ani v samotnom Trenčíne, v ktorom nemal pevnú pozíciu. Presnú polovicu z odohraných 30 zápasov začal na lavičke náhradníkov, čo bolo zapríčinené tým, že väčším prínosom boli iní. Ale na to sa história pýtať nebude, víťazom je Malec.

Otázkou tiež je, sú vôbec súčasní hráči v lige schopní dať aspoň 20 gólov za sezónu? Áno sú, stačí detailnejší pohľad na ďalších v poradí. Piroska zrejme nie, lebo skôr už hráva ako stredopoliar a Tawamba šokoval už trinástimi gólmi. Slovanisti Vittek s Fořtom strelili po 12 gólov, ale pri počte 17, respektíve iba 15 odohratých zápasov. Keby obaja nezápasili so zdravotnými problémami, tak zrejme hranica 20 gólov padne. Vittek dokonca na jar nastupoval stále prakticky zranený, čo ho evidentne limitovalo. Túto hranicu by atakoval aj Lačný, keby neodišiel, inak asi už nikto by na to v tejto sezóne nemal.

Tomáš Malec môže mať na túto hranicu, ale iba pri vyrovnanej výkonnosti, čo ešte vzhľadom na vek nemá. Ale jeho parametre (199 cm) z neho robia veľmi zaujímavý typ útočníka, preto by sme sa určite všetci veľmi tešili, keby sa z neho stal časom slovenský Koller, ale k tomu má ešte veľmi ďaleko. Koruna kráľa strelcov je dobrý stupienok, ale aby bol raz skutočne rešpektovaným kanonierom, tak musí dávať tých gólov viac a hlavne dôležitých. Teraz mu môžeme iba zagratulovať k čiastkovému úspechu, pričom je už iba na ňom, či v budúcnosti sa bude hovoriť o Malecovom „rekorde“, alebo si vystrieľa skutočný obdiv. Držme mu palce, nech toto je iba jeho odrazový mostík.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na víťazných 14 gólov?