Main Content

Ideálna zostava Ázie na MS 2014 podľa Sport7.sk

pondelok, 2. jún 2014 10:35 | Autor: Jakub Mihálik

Ideálna zostava Ázie na MS 2014 podľa Sport7.sk
Ideálna zostava Ázie na MS 2014 podľa Sport7.sk | zdroj: © TASR

Majstrovstvá sveta vo futbale, to je aj porovnanie sily jednotlivých kontinentov. Ako by to vyzeralo, keby na MS proti sebe nehrali krajiny, ale celé svetadiely? Pozrite si, ako by vyzerala jedenástka zostavená z účastníkov MS z najľudnatejšieho kontinentu sveta.

Brankár

Eiji Kawashima (Japonsko) – Ak majú Aziati nejakú nevýhodu oproti ostatným kontinentom, je to post brankára. Zo štyroch účastníkov turnaja v Brazílii je najlepším Japonec Eiji Kawashima, hrajúci za belgický Liege. Tridsaťjedenročný brankár je jednotkou tímu z krajiny vychádzajúceho Slnka a pri nedostatočnej konkurencii z Iránu, Austrálie a Južnej Kórey, háji miesto brankára aj v ideálnej zostave Ázie.

Obrancovia

Atsuto Uchida (Japonsko) – Najväčšou silou na ázijskom kontinente oplývajú Japonci, preto dominujú aj ideálnej zostave tohto kontinentu. Na poste pravého obrancu by nastupoval zadák Schalke 04, Atsuto Uchida. Dvadsaťšesťročný hráč je neuveriteľne rýchly, rád podniká útočné výpady a hrozí svojimi presnými centrami. V uplynulej sezóne sa mu darilo aj v Lige majstrov, v ktorej nastúpil na šesť duelov, v ktorých sa dokonca strelecky zapísal.

Maya Yoshida (Japonsko) – Japonci majú obrovskú kvalitu najmä v útoku, no vôbec nezaostávajú ani v defenzívnom talente. Maya Yoshida je stopér anglického Southamptonu, ktorý je jednoznačne najlepším stopérom Japonska a možno i celého kontinentu. Dvadsaťpäťročný stopér postupne dorástol na úroveň Premier League a v tejto sezóne pôsobil ako tretí stopér v kvalitne hrajúcom tíme Svätcov. Takmer 190centimetrový bek je výborný hlavičkár, čo by sa nízkemu ázijskému tímu takisto hodilo.

Yuto Nagatomo (Japonsko) – Kompletnú obranu z Japonska dotvára Yuto Nagatomo, dvadsaťsedemročný hráč Interu Miláno, schopný hrať na ktorejkoľvek pozícii pri postranne čiare, a to naľavo i napravo.Nagatomo v tejto sezóne nastúpil na 34 ligových zápasoch v drese Nerazzuri, v ktorých si pripísal päť gólov a šesť asistencií. V ázijskej zostave mu prideľujeme miesto ľavého obrancu, no ani na ňom by sa nestratili Nagatomove útočné vlohy.

Stredopoliari

Javad Nekounam (Irán) – To, čo chýba ázijským gigantom, Japoncom a Juhokórejcom, to ponúkajú zvyšní dvaja účastníci turnaja v Brazílii.Iránčania ponúkajú svojho kapitána, Javada Nekounama, dirigenta hry, schopného meniť rytmus zápasu, ponúkať fínanle prihrávky a zaskočiť súpera delovkou z diaľky. Bývalý hráč Osasuny by sa doslova vyžíval po boku rýchlonohých Japoncov, či Kórejčanov.

Mile Jedinak (Austrália) – Austrálsky kapitán pre MS v Brazílii, Mile Jedinak, je ideálnym hráčom pre ofenzívne ladenú zostavu Ázie. Jedinak je totiž skvelým defenzívnym štítom, ako v drese Crystal Palace, tak i v drese Socceroos. Hoci Austrália je kontinent sám o sebe, patrí do ázijskej futbalovej federácie, pod ktorej hlavičkou hráva aj kvalifikácie na majstrovstvá sveta. 

Son Heung-Min (Južná Kórea) – Jednou z najväčších hviezd Bundesligy je v súčasnosti Kórejčan Son Heung-Min. Pred rokom prestúpil z Hamburgu do Bayeru Leverkusen za 10 miliónov eur, čím sa stal najdrahšou posilou v histórii Farmaceutov. Počas šiestich sezón v Nemecku sa Son vypracoval na uznávaného útočníka, čo si všimli už aj veľkokluby ako Arsenal, či Tottenham. V uplynulej sezóne zaznamenal 10 gólov a 4 asistencie v 31 zápasoch. Pre 21-ročného hráča je to skvelá vizitka.

Lee Chung-Yong (Južná Kórea) – Dvadsaťpäťročný Lee Chung-Yong je jedným zo zástupu kórejských hráčov v anglických futbalových súťažiach. V uplynulej sezóne odohral 45 ligových zápasov v druhej najvyššej anglickej súťaži za Bolton Wanderers. Lee je výborným driblérom, má dobrú nahrávku, no nebojí sa ani defenzívnych úloh, čo z neho robí výborného stredného záložníka. 

Keisuke Honda (Japonsko) – Asi najlepším futbalistom Ázie je japonský ofenzívny univerzál, Keisuke Honda. Honda v zime dal zbohom ruskému CSKA Moskva a zamieril o čosi južnejšie, do AC Miláno. Honda je skvelým trequartistom, no môže hrať aj na krídle, či na hrote útoku. Honda žiaril už pred štyrmi rokmi, no tento rok v Brazílii sa môže zaradiť medzi hviezdy najjagavejšie.

Shinji Kagawa (Japonsko) – Bývalá hviezda Borussie Dortmund sa po prestupe do Manchestru United musí neustále biť o priestor na ihrisku, no nič to neuberá z faktu, e Shinji stále patrí medzi najlepších hráčov ázijského kontinentu. Univerzálny hráč v tejto sezóne naskočil do 18 ligových stretnutí a osemkrát sa predstavil v lige majstrov. Vystriedal snáď všetky posty, no najviac odohral na ľavej strany záložnej formácie. Tam ho radíme aj my.

Útočník

Tim Cahill (Austrália) – Na miesto útočníka je v ázijskom ideálnom mužstve veľa kandidátov, ako napríklad Okazaki, Ja-Cheo, či hociktorý zo spomenutých ofenzívnych záložníkov, no rozhodli sme naňho zaradiť skúseného austrálskeho ostrostrelca, Tima Cahilla. Bývalý ofenzívny stredopoliar Evertonu počas celej svojej reprezentačnej kariéry potvrdzuje svoje strelecké schopnosti, dokáže sa prispôsobiť akémukoľvek hernému systému a je skvelým lídrom. V ideálnej zostave Ázie tak nemôže chýbať.