Main Content

MS 2014: Nemecké predšampionátové problémy

nedeľa, 1. jún 2014 13:48 | Autor: Jakub Mihálik

MS 2014: Nemecké predšampionátové problémy
MS 2014: Nemecké predšampionátové problémy | zdroj: © TASR

Reprezentácia Nemecka, jeden zo spolufavoritov turnaja, zažíva tesne pred začiatkom majstrovstiev sveta jednu ranu za druhou. Dokáže to Lowov tím posilniť?

Hoci jednou z nemeckých národných čŕt je známe „Očakávaj najhoršie“, len málokto čakal, že príprava tesne pred majstrovstvami sveta bude pre trojnásobného svetového šampióna tak negatívna. Hlavne mimo ihriska, keďže dianie na ihrisku zatiaľ nemá veľkú váhu.

Ešte pred rokom sa Nemci, pri trápení Brazílie v období pred Pohárom konfederácií, zdali byť najvážnejším kandidátom na majstrovský titul. Vo finále Ligy majstrov  sa stretli dva tímy, ktoré tvoria základ pre Nationalelf, Bayern a Borussia. Darilo sa Ozilovi, Khedirovi, či Podolskemu v kluboch mimo Nemecka. Prešiel rok a s pozíciou absolútneho favorita si už pri nemeckom tíme nie sme až takí istí.

Nemcov za uplynulý týždeň postihla jedna minikatastrofa za druhou. Prekvapivo, inak veľmi disciplinovaní Nemci, vyrobili niekoľko prešľapov vo svojom súkromnom živote. Kevin Grosskeutz údajne močil v hotelovom výťahu, Joachim Low prišiel o vodičský preukaz, Howedes s Draxlerom boli účastníkmi nehody pri reklamnej akcii, po ktorej formula Nica Rosberga vážne zranila dvoch ľudí.  

Navyše, Nemcom sa lepí smola na päty aj v skladaní kádra. Hviezdy tímu a základný kameň kádra, ako Manuel Neuer, Phillip Lahm, či Bastian Schweinsteiger, sú ešte oficiálne zranení a dva týždne pred vstupom do turnaja už bojujú s časom. Pripočítajme k tomu Samiho Khediru, ktorý sa len nedávno vystrábil zo zranenia a nemá takmer žiadnu zápasovú prax za uplynulého pol roka, podčiarknime to zranením Larsa Bendera, ktorý už je definitívne z hry von a máme výsledok, ktorý musí dvíhať obočie nad nemeckými šancami na turnaji.

Aby toho nebolo málo, v Nemecku sa dvihla vlna kritiky voči trénerovi Lowovi. Ten dlhé roky presadzoval zásadu, že do nominácie sa môže dostať len hráč, ktorý je na vrchole svojich síl. So spomínanými hráčmi v opatere fyzioterapeutov a doktorov, no v plánoch na miesta v základnej zostave, sa jeho slovo stáva menej dôveryhodným v očiach nemeckej verejnosti. Hoci Low len prednedávnom predĺžil svoj kontrakt, neúspech (akýkoľvek iný výsledok ako titul majstra sveta), by mohol Lowa stáť miesto na lavičke Nationalelf.

Low sa vo svetle predošlých zranení rozhodol krátko pred turnajom mierne upraviť taktiku. Podľa vlastných slov sa pokúsi aby Nemci „hrali bez lopty vertikálne,  priamočiarejšie a agresívnejšie“. Či sa táto zmena taktiky v oblasti, kde sa očakáva kvôli klimatickým podmienkam menšie tempo a väčšia únava, Nemcom vyplatí, uvidíme až na šampionáte. 

Nemecká futbalová reprezentácia tak za uplynulé dni čelila problémom s morálkou, zraneniam, kritike a zmene taktiky. Sú len dve možnosti, ako tieto incidenty ovplyvnia mužstvo. Buď sa pod tlakom zmenšia ich šance na majstrovský titul, alebo sa tím zomkne a typické turnajové mužstvo rokov minulých opäť dokráča veľmi ďaleko. Nemci už po 24 rokoch titul „potrebujú“, no neúspech môže zlomiť krk viacerým osobnostiam nemeckého futbalu.