Main Content

ANALÝZA: Slovensko – Taliansko (17.5.)

sobota, 17. máj 2014 14:01 | Autor: Jakub Mihálik

ANALÝZA: Slovensko – Taliansko (17.5.)
ANALÝZA: Slovensko – Taliansko (17.5.) | zdroj: © TASR

Hokejová reprezentácia Slovenska sa po včerajšej prehre musí rýchlo otriasť. Čaká jú totiž dôležitý zápas proti poslednému tímu skupiny A, Taliansku. Čo vieme o tomto súperovi? Čítajte analýzu.

Hrá sa o 19:45

Zverenci Vladimíra Vujtka prehrali svoje piate vystúpenie v základnej skupine, keď nestačili na úradujúcich majstrov sveta zo Švédska. Necelých 22 hodín po konci zápasu sa však musia skoncentrovať na ďalší zápas, ktorého výhra je nutnosťou, ak chceme pomýšľať na štvrťfinálové brány.

Náš najbližší súper z Apeninského polostrova okupuje poslednú priečku v skupine A, pričom získali v doterajšom priebehu len tri body za víťazstvo proti Francúzom. Práve tento súboj je však mementom pre slovenských hokejistov, že podceňovať sa Talianov nevypláca.

Zverenci amerického kouča Toma Pokela v doterajšom priebehu šampionátu pôsobia ako najslabší celok turnaja, hoci Kazaši v druhej skupine majú o bod menej. Taliani však dokázali vsietiť zatiaľ v piatich zápasoch chabé štyri góly pri 16 inkasovaných. Sú jednoznačne najčastejšie vylučovaným tímom spomedzi všetkých tímov, keď na trestnej lavici ich hráči odsedeli až 69 minút (Slovensko napríklad 50). Len neuveriteľná úspešnosť oslabení, ktoré evidentne v príprave Taliani drilovali, ich chráni od horšej bilancie ako 16 inkasovaných gólov (Slováci 17). Taliani doteraz 22-krát čelili početnej výhode súpera a inkasovali jeden jediný gól pri výbornej úspešnosti 95,24%, čo znamená prvé miesto v tejto štatistike. 

Taliansky brankár Daniel Bellissimo zatiaľ čelil druhému najvyššiemu počtu striel, no aj tak si dokázal udržať slušnú úspešnosť na úrovni 90,34%. Pritom počas sezóny stratil miesto v bránke Luley a zápasové čiarky si nepripísal ani v druhej najvyššej švédskej súťaži. Aj tak však Taliani budú spoliehať najmä na jeho výkony, keďže druhý a tretí brankár v tíme nemajú dostatočnú kvalitu.

Pozorná defenzíva a tímový výkon je to, na čo sa taliansky výber spolieha v boji o záchranu. Len jeden hráč Squadry pôsobí v zámorskej súťaži, keď Thomas Larkin, 23-ročný obranca, háji dres Springfieldu Falcons v AHL. Najväčšou útočnou hviezdou by mal byť 29-ročný kanadský rodák a syn bývalého skvelého slovenského hokejistu, Petra Ihnačáka, Brian Ihnacak. Hráč, s ktorým sa pokojne dohovoríte po česky, či slovensky, no taliansky veľmi nie, sa v tejto sezóne stal jednoznačne najproduktívnejším hráčom talianskej najvyššej súťaže, čo mu vynieslo angažmán vo švédskej Allsvenskan, kde sa však s Malmom neprebojoval do najvyššej súťaže. Najproduktívnejším hráčom Talianska je v Minsku Giullio Scandella, 30-ročný hráč z domácej súťaže. Zaujímavým hráčom je aj Diego Kostner, ešte len dvadsaťjedenročný hráč, no už dlhé roky pôsobiaci vo Švajčiarsku, kde oblieka dres HC Lugano. 

Inak je však taliansky výber bez akejkoľvek výraznej osobnosti a spoliehajú sa na kolektívne poňatie hry a obetavosť. Taliani disponujú najnižším a najľahším tímom na turnaji. Fyzická hra im však, vďaka pečati zámorských trénerov, nie je cudzia.

Receptom na bojovný tím bude najmä neustály tlak na bránu. Taliani pod tlakom „vyrábajú“ fauly, čo nám môže poskytnúť dostatok priestoru v početnej výhode. Slovenskí hokejisti však musia zapracovať na využívaní presiloviek, keďže doteraz sa horšími presilovkami môžu „chváliť“ len Nemci a práve Taliani, ktorí využili jedinú z 20 početných výhod. 

Taliani podnikajú nebezpečné brejky, preto zaistená obrana je kľúčom k tomu, ako neinkasovať. Do brány by sa mal postaviť opäť Ján Laco a v jeho prípade bude kľúčové, ako sa vysporiada so situáciou, keď nebude v obvyklej permanencii. 

Po včerajšom výkone proti Švédsku, keď sa konečne osmelila aj štvrtá formácia s Richardom Pánikom a pridala sa tak k našim najúdernejším dvom, musíme v podobnom trende pokračovať. Tlak od všetkých štyroch pätiek je nutnosťou v boji o trojbodové víťazstvo. Slováci musia stavať na výbornej úspešnosti streľby, pričom im v tejto štatistike patrí slušné šiestne miesto s 10,43%. 

Najväčším problémom bude pravdepodobne regenerácia, keď hneď niekoľko hokejistov trápi choroba. Včera večer navyše odohrali ťažký zápas so Švédskom, a tak fyzických síl nebudú mať Šatan a spol. na rozdávanie. Preto je dôležité zlomiť odpor súpera už v úvode, čo by rozhodne pomohlo aj psychike hráčov. 

V doterajších vzájomných zápasoch sa vždy radovali hokejisti Slovenska, hoci po tesných výsledkoch. Odohrali sme štyri stretnutia proti tomuto súperovi, pričom posledný ešte v roku 2000. 

Nečaká nás v žiadnom prípade jednoduchý súper, ktorému zložil poklonu napríklad aj Jaromír Jágr. Koncentrovaným, zodpovedným a kvalitným výkonom však taliansku prekážku musíme preskočiť, ak chceme myslieť na štvrťfinále. Na jednoznačné víťazstvo našich si môžete staviť aj v našej tipovacej hre.