Main Content

GLOSA: Koľko zbabraných presiloviek treba....?

sobota, 17. máj 2014 10:01 | Autor: Jakub Mihálik

GLOSA: Koľko zbabraných presiloviek treba....?
GLOSA: Koľko zbabraných presiloviek treba....? | zdroj: © TASR

Koľko pokusov treba jednému Valachovi na strelenie gólu? Nie, tak sa nezačína jeden z vtipov na štýl „Koľko policajtov treba...“. Začína sa tak tragikomický presilovkový príbeh slovenskej hokejovej reprezentácie.

Šatan prihráva Nagyovi, Nagy Hrivíkovi, Hrivík Miklíkovi, Miklík nabíja na modrú a projektil od modrej je krivý ako svedomie politika. Tak  nejak vyzerá scenár slovenských presiloviek na tohtoročnom šampionáte. Mená sa menia, výsledok ostáva. Najmä obrancovi pražskej Slavie, Jurajovi Valachovi, sa nie a nie podariť trafiť bránu súpera pri strelách počas našich presiloviek. Buď sa skončia na najbližšom obrancovi, ktorý ani nemusí mať rozmery Zdena Cháru, alebo ohrozujú pavučinu v oblom rohu klziska. 

Juraj Valach bol v zápase so Švédskom našim najvyťaženejším obrancom, keď vďaka účasti v elitnej presilovkovej formácii, strávil na ľade 21 minút a štyri sekundy. Počet striel? Asi dvestodvadsať. Počet striel v zápise (t.j. tých, ktoré prešli k brankárovi)? Nula. Celkovo sa Juraj do priestoru brány trafil počas turnaja 8 krát, čo je na údajného presilovkového ostrostrelca žalostne málo.

Áno, Valach má pravdepodobne tvrdú strelu. A za to...za to ho uznávam. Niekto však zabudol, že nestačí len tvrdosť a v hokeji sa hrá na presnosť. V tom prípade si ale neviem vysvetliť Jurajovu bilanciu z uplynulej sezóny, keď v českej extralige vsietil 11 gólov. Asi majú väčšie brány.Alebo to tam tne valaškou.

Nie, nie je to vina Juraja Valacha. Keď mu raz nejde, tak môže trvať dlho, kým sa to prelomí. A v žiadnom prípade nechcem zosmiešňovať kvality nášho beka. Nedarí sa ani Karolovi Slobodovi a vlastne žiadnemu obrancovi. Marinčinovi ku gólu musel pomôcť biliard a la Ronnie O´Sullivan. Od toho sú však tréneri, aby do zostavy zakročili, keď vidia, že niekto presilovkové akcie, ktoré doslova volajú po góle, zakončí homerunom smerom na cheerleaderku v treťom rade. Alebo ich postavili tak, aby zakončoval hráč z inej pozície, keď snajpera od modrej nemajú. 

Pán tréner, prosím vás, upravte tú našu presilovku. Aby náhodou sme naozaj do našich vtipných notesov nezapisovali vtip: „Koľko zbabraných presiloviek treba jednému trénerovi ... ?“.