Main Content

Kliatby trofeje neprehrávajú! Ležérnosť áno!

štvrtok, 15. máj 2014 14:47 | Autor: Jakub Mihálik

Kliatby trofeje neprehrávajú! Ležérnosť áno!
Kliatby trofeje neprehrávajú! Ležérnosť áno! | zdroj: © TASR

Hráči Benfiky Lisabon prehrali včera už ôsme finále európskych pohárových súťaží za posledných 52 rokov. Môže za to kliatba trénera Guttmana?

Komentár Jakuba Mihálika

Keď si niečo nevieme vysvetliť, radi prenechávame definície na nadprirodzené sily. Takisto, fanúšikovia Benfiky si postupom času nevedeli vysvetliť časté zlyhania svojich hráčov, a tak stvorili mýtus o kliatbe maďarského kouča Bélu Guttmana. Kedysi sa hovorilo, že španielska futbalová reprezentácia je prekliata, keďže im na vrcholných podujatiach vystavili stopku už prvé zápasy, napriek nespornej kvalite. Až prišla generácia naozaj dobrých futbalistov a zrazu kliatba pominula. Stačí sa pozrieť na menoslov posledných víťazov ME a MS.

O tom, že aj táto kliatba z Lisabonu je len výhovorkou pre fanatických fanúšikov Benfiky a novinárov po celom svete, netreba polemizovať. Keby jej aspoň trochu verili, maďarský kouč, ktorý portugalský tím doviedol k európskym triumfom v rokoch 1962 a 1963 by nemal pred Estádiom da Luz postavenú sochu, ako vďaku za najväčšie úspechy klubu. Na kliatbu si však vždy spomenú vtedy, keď sami cítia, že nemajú dostatočnú kvalitu na triumf.

Rovnako tomu bolo včera vo finále Európskej ligy. Benfika bola favoritom duelu. Preto, lebo vyhrali domácu súťaž s veľkým náskokom pred Portom, preto, lebo vo finále boli aj minulý rok. Každý, kto však sledoval počínanie FC Sevilly v druhej polovici sezóny, musel byť s odhadmi opatrný. Rakitić a spol. vytrestali tímy ako Real Madrid, a tak sa nemohlo tvrdiť, že ak Benfica prehrá, je to len vina nejakej kliatby.

Ak k tomu pripočítame úplne tristné zakončenie už počas zápasu a roztrasené nohy hráčov Benfiky v penaltovom rozstrele, keď nechceli zopakovať prehru spred roku, máme dôvod prehry. Nie je to kliatba, je to laxnosť v prístupe.

Benfica prehrala osem finálových zápasov v európskych pohároch. Nie sú to však prehry jediné. Minulý rok prišla v závere ligy o domáci titul. O domáci pohár dokonca v posledných minútach. Domácich súťaží sa ale predsa kliatba netýkala ... 

Nie, Orli, za vašu mizériu nemôže žiadny maďarský kouč, ktorý už nie je medzi nami. Môže za to nedostatočná psychická vybavenosť vašich horkokrvných hráčov. Tých treba viniť.