Main Content

ANALÝZA: Slovensko - Nórsko (14.5.)

streda, 14. máj 2014 10:39 | Autor: Jakub Mihálik

ANALÝZA: Slovensko - Nórsko (14.5.)
ANALÝZA: Slovensko - Nórsko (14.5.) | zdroj: © TASR

Slovenská hokejová reprezentácia sa na majstrovstvách sveta v hokeji predstaví už vo svojom štvrtom vystúpení. Silu zverencov Vladimíra Vujtka preverí výber Nórska. Pozrite si analýzu duelu.

Zápas sa hrá o 19:45

Reprezentácia s dvojkrížom na hrudi sa v dnešnom zápase pokúsi o prelomenie nelichotivej bilancie z doterajšieho priebehu turnaja v Minsku, na ktorom po troch dueloch okupuje poslednú priečku skupiny A s jediným získaným bodom. Do cesty sa im postaví výber Nórska, ktoré je na tom omnoho lepšie, keď im so ziskom 6 bodov patrí tretia priečka v tabuľke. 

Zverenci Roya Johansona v úvodnom zápase na turnaji nedali šancu výberu Talianska, keď zvíťazili ľahko po výsledku 3:0. V severskom derby porazili aj výber Dánska po výsledku 4:3, pričom otáčali výsledok stretnutia v druhej tretine. V treťom súboji, včera proti Švédom, Nóri spočiatku príliš nepočítali s bodovým ziskom, keďže v škandinávskom derby zatiaľ vždy ťahali za kratší povraz, no obetavým výkonom siahali na body. V druhej tretine dokonca viedli a pred záverečnou časťou hry držali slušnú remízu 1:1, v závere však o body prišli a Tre Kronor podľahli tesne v pomere 1:2.

Práve duel so Švédskom ukázal najväčšie prednosti tímu zo severu Európy, na ktoré si budeme musieť dávať pozor. Obrovská agresivita vo vlastnom obrannom pásme a výborné fyzické parametre obrancov predurčujú nórsky tím k hre založenej na pozornej defenzíve. V doterajšom priebehu turnaja inkasovali len 5 gólov oproti 12 slovenským.  V útoku sú Nóri veľmi priamočiari a hlavne obrovsky efektívni, keď im v tejto štatistike patrí druhé miesto na turnaji za Ruskom, s 12,96 percentnou úspešnosťou streľby.

Prečítajte si:7 vecí, ktoré musíme zlepšiť, ak chceme poraziť Nórsko!

Nóri pri absencii svojich najväčších hviezd rozložili silu svojho útoku do všetkých formácií. O ich doterajších 8 gólov sa postaralo až 8 strelcov z treoch útokov. Najvyťaženejším hráčom tímu je Jonas Holos, obranca prvého útoku, ktorý trávi na ľade v priemere neuveriteľných 32 minút na zápas. Je to zapríčenené najmä jeho účasťou v oslabeniach a presilovkách, keď najmä presilové hry sú stavané na jeho mieru s jeho tvrdou strelou na konci akcií. Prihrávku na zbiehajúceho Holosa sú vecou, na ktorú si musíme dať pozor, keďže Holos je najčastejšie strielajúcim Nórom v presilovkách v doterajšom priebehu turnaja. Kapitánom mužstva je skúsený Anders Bastiansen, ktorý trávi na ľade najviac spomedzi útočníkov, s bratmi Olimbovcami na krídlach. Oporou v bráne by mal byť skúsený Lars Haugen, ktorý dostal vo včerajšom zápase proti Švédom voľno, aby sa mohol skoncentrovať na dnešný súboj proti Slovensku. 

Slabinou nórskeho tímu, podobne ako v našom prípade, je na tomto turnaji nedisciplinovanosť. Po včerajšom zápase majú na konte už 40 trestných minúť, dokonca o šesť viac ako náš tím. Najmä rýchlonohí útočníci Švédska svojou aktivitou v útočnom pásme robili Nórom problémy, čo by sme mohli využiť. Nórske oslabenia sú rovnako neúspešné ako tie naše, keď sa ubránili len 71,43% početných výhod súpera. 

Nórsko je našim pomerne častým súperom najmä v mimoturnajových zápasoch. Na majstrovstvách sveta a olympijskych hrách s Nórmi držíme priaznivú bilanciu 6 výhier a 1 výhry po predĺžení. Naposledy sme sa s Nórmi stretli v prípravnom zápase pred MS, keď sme v Bratislave vyhrali až po predĺžení, pričom Nóri vyrovnávajúci gól strelili len niekoľko sekúnd pred koncom duelu. Aj to je výstraha, pretože Nóri sa nevzdávajú za žiadneho stavu.

Práve uspokojenie sa so stavom stretnutia pôsobilo Slovákom problémy v predchádzajúcich dueloch. Odfláknuté tretie tretiny a prílišná nedisciplinovanosť sú hlavné atribúty, na ktoré pred zápasom s Nórskom upozorňoval kouč slovenského tímu, Vladimír Vujtek. Ten sa pred dôležitým duelom rozhodol urobiť niekoľko zmien v zostave, keď na súpisku dopísal Marcela Haščáka a rozhodol sa rozdeliť útok mladíkov Pánik – Viedenský – Tatar. Útočník Detroitu by si v novom zložení mal zaspomínať na turnaj z roku 2012, keď sa pomerne úspešne prezentoval vo formácii s Jurajom Mikušom a Michelom Miklíkom. Nedotknutá by mala ostať len prvá formácia v zložení Nagy – Hrivík – Šatan, keďže v súboji s Francúzskom bola jednoznačne najlepšou v našom tíme. 

Ak chceme uspieť proti Nórom, musia sa pridať aj ostatné formácie. Strelec Tatar dostane k sebe zatiaľ najlepšieho nahrávača nášho tímu, Michela Miklíka, ktorý vedie produktivitu Slovákov, čo by mohlo naštartovať trápiaceho sa útočníka. Zlepšenie však musí prísť od všetkých hráčov v našom kádri a v každom hernom aspekte.

Slováci do štvrtého zápasu vstupujú s imperatívom vyhrať, no najmä zdvihnúť svoje sebavedomie a psychiku. Kľúčom bude herná disciplína, odhodlanosť zabojovať o výsledok a pretavenie väčšej hernej kvality aj na ľadovej ploche. Po troch zakopnutiach očakávame víťazstvo, na ktoré si môžete staviť aj v našej tipovacej lige. 

Predpokladaná zostava SR v zápase s Nórskom (19.45 SELČ): Laco - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Brejčák, Marinčin, Čerešňák - Šatan, Hrivík, Nagy - Tatar, Mikúš, Miklík - Pánik, Marcinko, Haščák - Skokan, Šťastný, Réway - Viedenský

Výsledok tohto stretnutia môžete tipovať aj v našej Tipovacej lige. Kurzy sú nasledovné...