Main Content

Hodnotenie slovenských hokejistov po zápase s Francúzskom

pondelok, 12. máj 2014 21:47 | Autor: Jakub Mihálik

Hodnotenie slovenských hokejistov po zápase s Francúzskom
Hodnotenie slovenských hokejistov po zápase s Francúzskom | zdroj: © TASR

Po pondelku majú slovenskí hokejoví reprezentanti za sebou tretie vystúpenie. Bohužiaľ, ani v ňom si nevybojovali víťazstvo. Aké známky si jednotliví hráči zaslúžili za svoje výkony?

Ján Laco  (5,5) – Ak  by sme hodnotili zápas za úvodné dve tretiny, mal by aj Jano Laco úplne inú známku. V tretej tretine však všetci hráči v našom hodnotení výrazne stratili. Laco bol v úvode veľkou oporou, keď sa diery v našej obrane končili práve v jeho náručí ako napríklad tá z 20. minúty, keď zoči-voči Fleurymu vyletela jeho lapačka ako blesk. V tretej tretine však inkasoval 3 góly, za ktoré síce nemohol, no lepšie ako na priemer to nebude.

Karol Sloboda (5) – Sloboda dostával v úvode zápasu dostatok príležitostí najmä v presilových hrách,  keď bol od modrej hráčom, na ktorého smerovali prihrávky na strelu z prvej. Žiadna sa však neujala a Karol svoj ďalší gól v reprezentácii nepridal. Vynahradil si to aspoň asistenciou, keď mu pripísali prihrávku na gól Ladislava Nagya na 1:0. 

Martin Ďaloga  (5) – Ďaloga aj v tomto zápase potvrdzoval svoje neuveriteľne rýchle nohy. V prvej tretine si vďaka svojmu útočnému výletu vypýtal faul, pri ktorom sa naša prvá formácia dostala do veľkého tlaku, vďaka ktorému sme odohrali najlepší úsek v zápase. Bol bohužiaľ aj na opačnej strane, keď práve po jeho faule sme šli do nevýhody o dvoch hráčov, no o nedovolený zákrok v žiadnom prípade nešlo. Ďaloga sa nebál čistiť priestor pred bránou, chcelo by to možno lepšiu strelu a pokoj pri rozohrávke.

Martin Marinčin (3) – Uznávame, že náš mladý obranca nie je v ľahkej pozícii. Ešte pred niekoľkými týždňami, či mesiacmi nemal ani jeden štart v reprezentácii, či NHL, dnes je naňho kladený prílišný tlak ako na lídra našej obrany, čo mu evidentne zväzovalo ruky aj v zápase s Francúzmi, keď hneď v úvodnej tretine mu dvakrát nevyšla rozohrávka. Postupom času sa do zápasu dostal a predvádzal opäť svoju typickú hru, no všetko absolútne znegoval dvoma zbytočnými vylúčeniami a záverečným kiksom, ked pri hre bez brankára na modrej čiare pustil Francúzov k pohodlnému gólu na 5:3. Martin je obrovskou nádejou reprezentácie, pre ktorého podobné zápasy budú veľkou školou, tento konkrétny zápas však výkon nedostatočný.

Ján Brejčák (4) –Dve strely, jedna mínuska, 13 minút na ľade a takmer žiadna útočná aktivita. Obranca by mal byť na ľade neviditeľný, čo je znakom toho, že nechybuje, no keď ho nie je vidieť vôbec, to takisto nie je dobré znamenie. Od člena druhej obrannej dvojice by sme čakali viac.

Ivan Švarný (5) – Náš druhý najvyťaženejší obranca v zápase. Pri takmer 21 minútovom pobyte na ihrisku si pripísal dokonca jednu plusku. Celkovo však našu obranu ťažko hodnotiť, keďže päťka v kolonke inkasovaných gólov hovorí jasnou rečou.

Juraj Valach (4) – Od nášho statného obrancu sa očakávalo oveľa viac. Pri dvojitom vylúčení našich hráčov v tretej tretine, po ktorom nasledovala presilovka 5:3, to bol práve Valach, ktorý nedôslednosťou spôsobil, že sa pred neho dostal útočník Francúzska. Valach súboj nešťastne dohral a dostal nás do nerovnovážneho stavu. Neskôr dostal príležitosť ako obranca, ktorý mal od modrej zakončovať presilovkové prihrávky našich, no na to, že ide o hráča s najtvrdšou strelou spomedzi našich, veľa škody Francúzom nenarobil. Pozitívnym momentom Jurajovej hry bola prihrávka na gól Mira Šatana, no do ďalších zápasov musí hlavne zapracovať na presnosti strely.

Miroslav Šatan (5) -  Od nášho najskúsenejšieho hráča sme sa konečne dočkali gólu, no spotreboval na to príliš veľa príležitostí. Najmä v presilových hrách dostala prvá formácia obrovský priestor, ktorý síce v jednom prípade aj využila práve po Šatanovom góle, no tlak, ktorý si vytvorili mal priniesť o čosi viac. Miro ponúkol aj nádhernú prihrávku na druhý Nagyov gól, celkovo však počas zápasu bol viac tichý ako zabijak.

Marek Hrivík (5,5 ) – Center našej prvej formácie opäť odvádzal poctivú robotu, z ktorej mohli profitovať naši dvaja góloví centri. V presilovkách sa tlačil do brány a schytal nejeden úder od nebojácnych francúzskych obrancov. V tretej tretine navyše ukázal, že má rovnako šikovné ruky aj nohy, keď vyzvŕtal francúzsku obranu a spoza brány chcel dvihnúť puk ponad HUetovo rameno. Možno príde aj produktivita.

Ladislav Nagy (7) – Ak by sa k prvej formácii a najmä Lacimu Nagyovi pripojilo viac hráčov, o výsledku mohlo byť rozhodnuté už po prvej tretine. Nagy sa v zápase proti Francúzsku stal jednoznačne najlepším slovenským hráčom na ihrisku a možno aj najlepším celkovo. Ukážková práca v defenzíve a následné zrýchlenie a strela švihom znamenala prvý gól. Nagy v presilovke v prvej tretine navyše trikrát nabíjal svojim spoluhráčom na strelu z prvej, no žiadna sa neujala. Nagy si pripísal aj druhý gól, keď chladnokrvne zakončil Šatanovu prihrávku a hrozil počas celého zápasu, keď bol našim najlepšie korčulujúcim hráčom. Dokonca mal aj najlepšiu bilanciu na vhadzovaní. Bohužiaľ, ostal príliš sám, inak by sme písali iné čísla.

Richard Pánik (5) – Rišo Pánik spolu so svojimi niekdajšími parťákmi z juniorky ostal v tomto zápase trochu za očakávaním, no individuálne to nebolo najhoršie. Poctivo si plnil defenzívne úlohy, no hráč jeho kalibru musí ponúknuť útočnú nadstavbu

Marek Viedenský (6) – Marek Viedenský sa javil v tomto zápase najlepšie z druhej formácie. Vypýtal si presilovú hru, po ktorej sme šli do dvojgólového vedenia, neustále sa snažil priamočiaro útočiť na bránu súpera. V 39. minute poslal do obrovskej šance Tomáša Tatara, ktorému však puk uskočil. Obojsmerný útočník patril k tomu najlepšiemu na našej strane.

Tomáš Tatar (4) – To už rozhodne nemôžeme tvrdiť o jeho útočnom kolegovi, Tomášovi Tatarovi. Dubnický odchovanec od začiatku zápasu veľmi chcel prelomiť gólové suchoty, no prílišná premotivovanosť mu uškodila. Hneď v druhej minute sa dostal do úniku s Viedenským, no jeho strela šla úplne mimo. Na konci prvej tretiny neustrážil svoju energiu, keď si naskočil do francúzskeho obrancu, čo nás stálo vylúčenie. Nervozita sa podpísala aj pod zahodenie šance v druhej tretine, chyboval aj defenzívne, keď pri štvrtom góle Francúzska nepredviedol dostatočné defenzívne nasadenie, ktoré mohlo zamedziť gólu v našej sieti. Veríme, že v ďalších zápasoch sa Tomáš prehupne nad priemer.

Michel Miklík (5) – Michel bol jedným z hráčov, ktorý doplácal na časté vylučovanie na jednej, či druhej strane. Rozbitý útok bez Rewaya však nemal veľa šancí na úspech, a tak Miklíkovi pomohlo aspoň nasadzovanie do presilových hier spolu s prvou formáciou. Dravý krídelník si stihol pripísať dve strely v tretej tretine, no na jednu z opôr to takisto nie je dostatočne dobré.

Tomáš Marcinko (5) – V prvej tretine predviedol Tomáš podobne ako jeho kolegovia na poste centra viacero zaujímavých ťahov na bránu, keď sa snažil využiť evidentne nacvičenú záležitosť. Postupom času však akoby strácal energiu a pri niektorých situáciách kvôli predlženému striedaniu na klzisku nestíhal podporovať útok I obranu. Určite nie najhorší výkon z nášho tímu, no pamätáme si aj lepšie zápasy.

Martin Réway – Nevedno, či je to pokračovanie zdravotných, či iných problémov, no aj Martin v závere zápasu prakticky nedostal príležitosť. V druhej tretine bol veľmi blízko gólu, keď tečoval strelu od modrej tesne pred brankárom Huetom a následne ho spoza brány “vykúpal”. Okrem toho predviedol viacero svojich typických prihrávok cez pásmo, ale aj jednu zbrklú rozohrávku spred vlastnej brány, ktorú však Francúzi nevyužili na ohrozenie Laca. Niečo vyše 8 minút však nie je dostatočný priestor na udelenie známky.

Radoslav Tybor (5), Juraj Mikúš (5), Dávid Skokan (5)
– Štvrtá formácia toho veľa neodohrala, keďže prakticky polovica zápasu sa hrala v nerovnovážnom stave. Za čosi viac ako 10 minút ukázali náznaky dravosti, no ostalo len pri náznakoch.

 

Význam známok

Priemer = 5,5

10 - Historický výkon
9 - Svetový výkon
8 - Vynikajúci výkon
7 - Dobrý výkon
6 - Mierne nadpriemerný výkon
5 - Mierne podpriemerný výkon
4 - Zlý výkon
3 - Nedostatočný výkon
2 - Otrasný výkon
1 - Katastrofálny výkon