Main Content

Štvrťfinále je povinnosť, hrá sa o budúcnosť nášho hokeja

piatok, 9. máj 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Štvrťfinále je povinnosť, hrá sa o budúcnosť nášho hokeja
Štvrťfinále je povinnosť, hrá sa o budúcnosť nášho hokeja | zdroj: © TASR

Začínajú sa hokejové MS v bieloruskom Minsku, na ktorých budú naši reprezentanti obhajovať štvrťfinálovú účasť. Zopakovanie tejto méty je pre nich povinnosť, aj vzhľadom na svetový rebríček.

Komentár Filipa Chudého

Ešte máme v živej pamäti olympijský turnaj v Soči, na ktorom nás neporazil iba ten kto s nami nehral. Ale život prináša vždy novú šancu a pre našich hokejistov je pripravená v Minsku. Hoci tento turnaj nebude mať ani zďaleka takú prestíž ako ten v Soči. Kým v Rusku sa predstavili najlepší z najlepších, teraz ide u každého o prinajlepšom druhú vlnu. Ale na to sme už zvyknutí, MS sú totiž vo svetovom hokeji druhoradou akciou. Ale aj tá je pre náš hokej dôležitá, lebo ak si chce zahrať v prvej lige na ZOH, musí mať výsledky aj v tejto druhej.

Aktuálne sme vo svetovom rebríčku na 8.mieste, čo by bola priama miestenka na ZOH 2018, lenže ani zďaleka nemáme nič isté. Zrejme si ešte spomínate na situáciu spred dvoch rokov, keď naši funkcionári pomaly kolabovali na tribúne a počítali na konci základných skupín každý bod, len aby sme boli v top 9 a išli do Soči priamo. A ak nechceme, aby sa niečo také opakovalo, musíme zbierať body za účasť vo štvrťfinále už od týchto MS.

Vtedy nám totiž veľmi pomohlo 4. miesto vo Vancouveri, ktoré znamenalo akýsi bodový vankúš, bez ktorého by priamy postup do Soči zrejme neprišiel. No teraz už vieme, že za Soči nemáme pod hlavou nič, preto v žiadnom prípade nemôžeme sladko spinkať s vedomím, že Pjongčang príde sám. Do rebríčka, ktorý by mal rozhodovať, sa budú ešte rátať najbližšie tri MS. Ak si uhráme vždy štvrťfinále, nemali by sme sa ničoho báť, teda ak neprídu senzačné medailové výsledky outsiderov, čo ale v hokeji ešte asi nehrozí, keďže svetová špička je ďaleko pred ostatnými a vyrovnáva sa iba priemer.

Do neho patríme aj my, preto nesnívajme o posune v rebríčku, ale radšej si strážme chrbát. Naň nám dýchajú teraz najviac Lotyši a Nóri, pričom severania sú naši súperi v skupine. Preto si treba uvedomiť, že ak nepostúpime do štvrťfinále, prenecháme im zrejme miesto, čím sa k nám minimálne priblížia, ak nie dokonca predbehnú.

V Minsku sa tak hrá už o budúcnosť nášho hokeja. V terajšom kádri je veľa hokejistov, ktorých by sa mal Pjongčang týkať, preto nech majú chlapci na pamäti, že ak chcú zažiť raz skutočný vrcholový turnaj, musia už v Minsku zbierať výsledky, ktoré ich  tam posunú.

V diskusii sa vyjadrite, akú dávate šancu našim na postup do Pjongčangu?