Main Content

Halák sa stal handrou NHL

sobota, 3. máj 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Halák sa stal handrou NHL
Halák sa stal handrou NHL | zdroj: © TASR

Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák si toho užil v NHL už dosť a dosť v nej už aj dokázal. Lenže kluby tejto súťaže si s ním stále robia čo chcú, keď ho vymieňajú, ako sa im práve zachce.

Komentár Filipa Chudého

Ján Lašák otvoril bránu pre slovenských brankárov v NHL, Peter Budaj potom pridal výrazne viac ako iba poltucet zápasov a Jaroslav Halák sa ako prvý vypracoval na hviezdneho brankára tejto súťaže spod Tatier. Pred štyrmi rokmi uchvátil celú ligu, keď tlačenku Pricea posadil na lavičku a Montreal Canadiens s podpriemerným kádrom dostal do semifinále súťaže. Odmena na seba nenechala dlho čakať: „Jaro, ďakujeme, bez teba by sme síce boli ničím, ale ktosi niekedy povedal, že Carey bude nový Roy, čiže musíš ísť preč, aby si ho nezosmiešňoval,“ asi takto by sa dala parafrázovať vtedajšia situácia.

Odišiel do St. Louis a podpísal zmluvu na štyri roky. Bluesmanom počas kontraktu nehrával falošné melódie, bol spoludržiteľom trofeje pre najmenší počet inkasovaných gólov, pred touto sezónou zostal v USA trénovať ako blázon, len aby dal klubu všetko čo môže. Aj vďaka jeho výkonom sa stalo St. Louis jedným z najlepších mužstiev súťaže a odmeny sa tiež dočkal: „Jaro, ďakujeme, bez teba by to takto neklapalo, neboli by sme v tabuľke hore, ale vieš, v poslednom Buffale je Miller a ten si taký klub nezaslúži, preto choď k tým loserom ty,“ asi takto nejako to bolo zas prvého marca tohto roku.

Prešli štyri dni a handra menom Halák, bola kvôli upratovačke NHL opäť v inom kúte. „Jarinko, my sme ťa vlastne ani nechceli, len sme chceli zarobiť, o to nám ide v prvom rade, nech teda aspoň takto zachránime sezónu, preto sa pakuj do hlavného mesta, tam chcú zachrániť aspoň play-off,“ ešteže ani nevybaľoval...

Ale Washington si sezónu o štyri zápasy nepredĺžil, a tak si dal prácu na Sviatok práce a vymenil Haláka za nejakého budúceho šupáka zo 4.kola draftu do NY Islanders: „Haj Džáro, už takmer 2 mesiace nevieš čo je výmena, no my už tú dlážku naozaj musíme niekým poumývať, preto ťa posielame k ostrovanom, keď už si na tej dovolenke.“

A na dovolenke je preto, že jeho agent chce mať tiež čistú podlahu: „Nazdar, celú sezónu som kvôli tebe makal, tri výmeny som ti vybavil, to dokáže iba super agent, preto ti radím dobre aj teraz, kašli na repre, veď čo ak by si sa zranil, potom by som nemal dobrú províziu a sám vidíš, že za túto sezónu si ju zaslúžim!“ Agenti totiž v takýchto prípadoch vždy myslia na benefit pre seba, čím lepšia zmluva pre hráča, tým viac pre nich.

V priebehu dvoch mesiacov byť v štyroch rôznych kluboch, to je handrový biznis NHL, ktorého hlavným protagonistom sa stal aj náš brankár. Hádam si už v lete nájde klub, ktorý nebude iba niekoľkodňovým prechodným bydliskom, ale serióznou stanicou, na ktorej sa ukáže tak, že zopár generálnych manažérov skolabuje, nech je od nich pre iných v budúcnosti pokoj.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na Halákove výmeny?