Main Content

Cisárove nové šaty a madridská Décima

streda, 30. apríl 2014 13:31 | Autor: Jakub Mihálik

Cisárove nové šaty a madridská Décima
Cisárove nové šaty a madridská Décima | zdroj: © TASR

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ! Nech už zvyšné dva zápasy Ligy majstrov dopadnú akokoľvek, jedno je isté. Bayern Mníchov nebude prvým tímom v histórii novodobej Ligy majstrov, ktorý obháji titul.

Komentár Jakuba Mihálika

Na konci mája spoznáme nového kráľa Európy. Pred rokom ním bol Bayern. Nie len trofejou. Bavorský tím dominoval tak výrazným spôsobom, že si niečo podobné ja za svoje dlhoročné sledovanie tejto súťaže nepamätám. Bavorom sa však málilo. Chceli ovládnuť Európu na dlhšie časové obdobie, a tak priviedli mladšieho trénera, ktorého predchádzala skvelá povesť. 

Keď Pep Guardiola nastupoval, vyhlásil, že to on sa musí prispôsobiť hráčom Bayernu, nie oni jemu. Miestami sa to aj javilo tak, že nová metla metie lepšie, a že Pep z Bayernu dokáže vyžmýkať ešte viac, no zdanie klamalo. Pomaly sa Bayern menil z nami spomenutého Bayernu 2.0 na Bayern 2.0-demo verziu, s peknou grafikou, no obmedzenými možnosťami hrania. 

Náznakov, hovoriacich Pepovi Guardiolovi, že niečo nie je v poriadku, bolo mnoho. Hneď v úvode sezóny ich zničila Borussia v nemeckom superpohári. V tom európskom Chelsea padla až po penaltách, pričom až dvakrát z protiútokov odhalila obnaženú obranu Bayernu. Pep spočiatku experimentoval, aj kvôli zraneniam hráčov, no chybou sa stalo, že experimentálnu zostavu s Rafinhom na pravom kraji obrany, s Lahmom na poste Javiho Martineza, s nezadelenými úlohami pre Gotzeho, Mullera, či Kroosa, povýšil na najsilnejšiu zostavu, ktorá stačila na Norimberg, či Augsburg, no v ťažkých zápasoch horela. 

Pep doviedol Bayern k obhajobe domáceho titulu i do finále domáceho pohára. Semifinále Ligy majstrov je takisto výrazný počin, ktorý musí ostať ocenený. Ale! Guardiola džob v Mníchove bral s povesťou najinovatívnejšieho trénera sveta. Za celú jednu sezónu neukázal okrem tvrdohlavého nástojčenia na svojej Tiki-take, (ktorá bola a je jedným z nalepších herných systémov v histórri, no bohužial je už prekonaná) nič inovatívne. 

Výstrahou bol debakel od BVB, ktorý hral na rýchle protiútoky. Výstrahou bol prvý zápas v Madride. Guardiola si, tak, ako cisár v Andersenovej rozprávke, však naďalej nahováral, že má šaty utkané zo zlata, až mu niekto ukázal, že je (v obrane) nahý. A rovnako ako rozprávkový cisár, aj Guardiola chce nahý pokračovať: “Nevidím dôvod, prečo by som mal niečo meniť.” Pep možno nie, no my sme videli včera štyri dôvody, prečo niečo meniť. 

Veľkého trénera robí veľkou sebareflexia a schopnosť reagovať na zmeny. Ak Guardiola nežije ešte v roku 2011, tak musí niečo zmeniť, inak je jeho povesť z Barcelony len nafúknutou bublinou, profitujúcou z veľkosti daného tímu v danom období.

Ak už hovoríme o veľkosti, tak tú včera neukázal ani hráč, ktorý si rok nahováral, že je kráľom. Ribéry tvrdil, že je lepší ako Messi a Ronaldo. To, že ste najlepší hráč najlepšieho klubu, z vás ešte nerobí najlepšieho na celom svete. A už vôbec vás neoprávňuje na to, aby ste niekoho fackali priamo na ihrisku. Zvládanie emócií a výkony z vás robia kráľa. Frankie včera nepredviedol ani jedno z nich.

A tak si Real až prekvapivo pohodlne dokráčal po víťazstvo. V ich hlavách je už 12 rokov len jedno. La décima. Od dôb Zidana je tento káder najpripravenejší na jej zisk. Proti nim však už vo finále nebude nahý cisár, ale naobliekaný robotník. Či už Simeone, alebo Mourinho.