Main Content

Finálový špeciál: Inter vs. Prievidza, Meleščenko vs. Krajnovič

štvrtok, 1. máj 2014 11:15 | Autor: Viktor Štefaňák

Finálový špeciál: Inter vs. Prievidza, Meleščenko vs. Krajnovič
Finálový špeciál: Inter vs. Prievidza, Meleščenko vs. Krajnovič | zdroj: © TASR

V piatok štartuje finále našej najvyššej basketbalovej súťaže a podľa očakávania sa v ňom stretnú najlepšie tímy po základnej časti, Inter Bratislava a Prievidza. Oboch trénujú zahraniční tréneri a preto sme si pre nich pripravili sériu totožných otázok, kde si môžeme porovnať, ako vidia finále oni.

Tréner Interu, Rus Meleščenko

Pán tréner, čo ste povedali hráčom po postupe do finále extraligy?

Pogratuloval som im. Čo iné? Teraz je pred nami to najdôležitejšie, musíme sa tešiť, že nás čakajú dobré zápasy s jedným z najlepších tímov Slovenska a musíme sa nato dobre pripraviť.

Máte papierovo silnejší káder, čo sa Vám páči na hre Prievidze? Aké prvky by ste vyzdvihli?

Ja by som nepovedal, že papierovo máme silnejší tím. Stretnú sa dva manšafty, ktoré boli najlepšie v obrane. Oni prví, my druhí, zároveň sme ale najlepší ofenzívny tím. Takže malo by to byť zaujímavé.

Ako sa Vám páči práca trénera Krajnoviča, jeho štýl koučingu?

Určite spravil pekný kus práce s tímom, veď postúpili až do finále. Sú vo finále, aj my, ale neprináleží mi hodnotiť jeho štýl a robotu.

V základnej časti ste sa stretli 4x, bilancia 2-2, kádre sa v sezóne menili. Čo Vám tieto zápasy ukázali, aké poznatky priniesli pred Finále?

Ťažko povedať, každý sme mali iný celok, v každej fáze sezóny. No ako vravíte, bolo to vyrovnané a taká by mohla byť tým pádom aj celá séria. Kto bude najlepšie pripravený a bude mať aj šťastie, ten vyhrá.

Kľúčové faktory série?  

Tak to Vám teraz neviem odpovedať. Je to playoff, úplne iný typ zápasu, vrchol toho, o čo usiluje manšaft celú sezónu. Rozhodne sebavedomie a chuť do basketbalu.

Od koho očakávate viac?

Ja by som očakával, aby každý hral na doraz, na 100%. Nemám problém v tom, kto bude líder. Verím tomu, že každý v našom kádri môže byť líder. Basketbal je tímový šport. Len ako tím môžeme niečo dokázať. Jednotlivci môžu chvíľkovo zahrať, ale len tím a jeho sila rozhodnú.

Ako vnímate silu lavičky Prievidze a Vašej? Môže rozhodnúť?

To by som nepovedal, že iba lavičky rozhodnú. Závisí, kto nastúpi. My budeme hrať svoj basketbal, pekný basketbal, aby sa hlavne ľuďom páčil.

Diváci  nie sú Váš šiesty hráč, tak ako to platí o súperovi. Budete sa snažiť vyhrať najmä všetky domáce zápasy a vonku sa pokúsiť prekvapiť?

Ja nikdy nerozmýšľam dopredu, ako to dopadne. Vždy sa pozerám na najbližší zápas. Najdôležitejšie bude, ako zvládneme prvý zápas, ako doňho nastúpime. Obdivujem divákov Prievidze, zaslúžia si finále, tlačia tím dopredu, no dúfam, že aj diváci v Bratislave pomôžu tímu. Verím tomu, že si nájdu čas a prídu, sú to naše posledné zápasy.

 

Tréner Prievidze, Chorvát Krajnovič

Pán tréner, čo ste povedali hráčom po postupe do finále extraligy?

Povedal som im, že sme si to zaslúžili za poctivú prácu, ktorú sme odvádzali počas celej sezóny. Splnili sme cieľ a to postup do semifinále, spravili sme krok na viac postupom do finále a teraz sa pokúsime ešte o jeden a síce získať titul.

Súper má papierovo silný káder, čo sa Vám páči na ich hre? Aké prvky by ste vyzdvihli?

Určite skúsenosti, majú hráčov ako Rančík, Starosta a Miloševič, ktorí vždy rozhodnú v posledných sekundách zápasov. Veľmi skúsený tím, ktorý hrá kolektívne, každú hernú chybu prečíta a trestá.

V základnej časti ste sa stretli 4x, bilancia 2-2, kádre sa v sezóne menili. Čo Vám tieto zápasy ukázali, aké poznatky priniesli pred Finále?

Určite ukázali, že s Interom sa dá hrať. Veľmi nám pomohla aj séria so Svitom, kde to bolo fyzicky aj psychicky náročné, no zvládli sme ju. Inter má kvalitu, no tú máme aj my, takže určite to bude dobrá séria.

Ako sa Vám páči práca trénera Meleščenka, jeho štýl koučingu?

Určite pozitívne, najmä podľa výsledkov jeho tímu. Nevidel som jeho tréningy či prípravu na zápas, no výsledky hovoria jasne, že odvádza kvalitnú robotu.

Kľúčové faktory série?  

Koncentrácia, disciplína a agresívnosť. Tri hlavné faktory. Samozrejme bez bojovnosti a srdca to takisto nepôjde.

Od koho očakávate viac?

Určite od našich pivotov, Harris a Tešija, ktorí prišli pred playoff. Od nich očakávam oveľa väčší prínos ako v sérii so Svitom. Myslím, že nato majú. Určite potrebujú čas na zohratie sa aj so spoluhráčmi. No niektoré veci, čo by mohli zlepšiť, som im ukázal, oni to vedia a verím tomu, že vo finále to predvedú a družstvu pomôžu.

Ako vnímate silu lavičky Interu a Vašej? Môžu rozhodnúť?

Budú rozhodovať detaily. Či to bude striedačka alebo niečo iné, to je nepodstatné. My tiež nemáme úzky káder, Inter má síce širší, ale myslím si, že kvalita je tak na našej ako aj na ich strane, čiže lavičky to nebudú.

Diváci sú Váš šiesty hráč, no napriek tomu musíte minimálne jeden zápas vyhrať aj v Bratislave. Dúfate v ich príchod v hojnom počte aj do hlavného mesta?

Som presvedčený, že prídu. Vždy nám pomáhali, aj vonku, aj keď sa nám nedarilo a očakávam, že to bude teraz tak isto. Vytvoria dobrú atmosféru aj vonku a o atmosfére doma vôbec nepochybujem.