Main Content

Je van Gaal lepšou možnosťou ako Giggs?

utorok, 29. apríl 2014 15:04 | Autor: Jakub Mihálik

Je van Gaal lepšou možnosťou ako Giggs?
Je van Gaal lepšou možnosťou ako Giggs? | zdroj: © TASR

Napriek tomu, že Ryan Giggs v pozícii hlavného kouča United uspel vo svojom prvom vystúpení, a napriek fanúšikovskej podpore, pripravilo vedenie Manchestru United údajne ešte lepší kontrakt ako mal David Moyes pre Louisa van Gaala. Správne rozhodnutie?

Komentár Jakuba Mihálika

Na Theatre of Dreams to mali vysnívané krásne. Hlavným koučom sa stane človek, čo ako hráč vyrástol z hanblivého mladíka na uctievanú legendu. A v pozícii trénera započne rovnako úspešnú éru, aku zažil priamo na trávniku. Aj v Divadle snov sa však jedného dňa musí prestať romanticky snívať a uvažovať pragmaticky.

Najmä vtedy, keď už jeden sen, ten o The Chosen One, nevyšiel. Najmä vtedy, keď vysnívaný tréner nemá žiadne trénerské skúsenosti. Ani s mládežou, ani so seniormi, ani s Premier League a už vôbec nie v klube, ktorý je najúspešnejší v anglickej histórii. 

Ak niekto v športe uvažuje pragmaticky, tak sú to poväčšine americkí majitelia. Potvrdzujú to v NBA, NHL, NFL a potvrdiť to môžu aj v Premier League. A ak máme nájsť pragmaticky zmýšľajúceho kouča, tak Louis van Gaal je ideálnym riešením pre klub, ktorý sa chce vrátiť na špičku, ktorý chce budovať na mladých a ktorý vyžaduje nejakú trénerskú pečať. 

Louis van Gaal je arogantným typom trénera, ktorý úspech tímu kladie pred vlastnú popularitu. Či už medzi hráčmi, alebo fanúšikmi. Na rozdiel od Davida Moyesa, ktorý v Evertone nikdy nič nevyhral, Louis van Gaal je víťazný typ. Sebavedomý, nekompromisný. Luis Enrique, bývalá hviezda Realu Madrid a FC Barcelona, zažil počas svojej kariéry niekoľko trénerských legiend. „Najviac som sa naučil od van Gaala, hoci sme mali najviac konfliktov. Asi preto, že som preferoval uvoľnenejší prístup.“ Práve pracovnú morálku United dnes potrebujú. 

„Gratulujem Ajaxu Amsterdam k tomu, že angažovali najlepšieho kouča na svete.“ Tieto slová adresoval van Gaal holandskému klubu po tom, čo jeho samého vymenovali za hlavného trénera. Takýto prístup môžu očakávať aj v Anglicku, kde sa van Gaal nebude párať s médiami, s hráčmi, s majiteľmi, no najmä so súpermi. V mnohom sú si podobní s Josém Mourinhom, ktorý bol spájaný s nástupcovstvom Fergusona a s ktorým strávili spoločný čas na lavičke FC Barcelona v čase, keď Mourinho ešte ani nechyroval o pozícii hlavného trénera.

Či už sa vám tento štýl páči, alebo nie, musíte uznať najmä výsledky. A tie van Gaal má. Majstrovský titul vyhral počas oboch svojich pôsobení v FC Barcelona, vyhral aj na lavičke Bayernu Mníchov, uspel v Alkmaari i Ajaxe. Každému tímu, v ktorom pôsobil vštepil svoju vlastnú pečať. Bol to van Gaal, ktorý v Barcelone vyhlásil, že jedného dňa by chcel odohrať zápas s 11 odchovancami. Bol to van Gaal, kto vypustil do sveta futbalu fenomén menom Xavi. Bol to on, kto dokázal z mladých hráčov vyťažiť maximum. 

Nehovorím, že jedného dňa Ryan Giggs nemôže prebrať tím United a byť s ním dlhodobo úspešný. V súčasnej situácii, keď United nevedia, kam smerujú, však manažér bez štipky skúseností, nie je odpoveďou. Môže ňou byť práve van Gaal. A to razantnou.