Main Content

Slovákom v drafte MS18 nepomohli. Česi s historickým ročníkom?

pondelok, 28. apríl 2014 23:39 | Autor: Jakub Mihálik

Slovákom v drafte MS18 nepomohli. Česi s historickým ročníkom?
Slovákom v drafte MS18 nepomohli. Česi s historickým ročníkom? | zdroj: © TASR

Už len 60 dní ostáva do vstupného draftu NHL pre rok 2014. Výrazné zastúpenie v ňom budú mať hokejisti, ktorí sa predstavili aj na práve skončenom svetovom šampionáte v kategórii do 18 rokov. Polepšili si po ňom Slováci?

V minulom roku sme vo vstupnom drafte NHL zažili príjemné okamihy, keď nádejných chlapcov zo Slovenska vytiahli zámorské kluby až štyrikrát. Bola to menšia náplasť za predchádzajúce roky, v ktorých sme zaznamenali výrazný ústup z draftových pozícií. Jedna lastovička však leto nerobí, a tak sme boli viacerí zvedaví na to, ako sa bude dariť hokejistom spod Tatier v tomto roku.

Pred troma týždňami vyšla v Zámorí správa od skautskej organizácie CSS, mapujúca šance jednotlivých hráčov na tohtoročnom drafte. Počkali sme si na vývoj majstrovstiev sveta do 18 rokov, ktoré každoročne naposledy výrazne prehovoria do draftových odhadov, aby sme si mohli tipnúť výsledok našich v tomto ročníku draftu NHL.

Vyhasnuté želiezka v ohni

Ak sme v minulom roku mali dôvod na úsmev, keďže sme mali konečne zastúpenie v prvom kole draftu a potešili aj tretie, štvrté a piate kolo, tak v tomto roku optimistickí rozhodne byť nemôžeme. A to napriek tomu, že sa pred niekoľkými rokmi odhadovalo, že práve rok 2014 by nám mohol priniesť až tri draftové výbery v prvom, maximálne druhom kole. Patrik Koyš bol predmetom diskusií odvtedy, čo ešte ako 13-ročný hviezdil v dubnickom hokeji. Nezastavil ho ani prechod do susedného Trenčína, ani prechod do kategórie juniorov. Ešte v roku 2012 sa javil ako jednoznačný prvokolový výber. Nevedno, či zhodou náhod, ale zlom prišiel v sezóne 2012-2013, v ktorej sa rozhodol pre pôsobenie v Zámorí. V QMJHL v drese Shawinigan Cataracters však zlyhal a vrátil sa na Slovensko. Odvtedy začal Koyšov voľný pád, ktorý sa prejavil v postupnom vypadnutí z draftových prognóz. V drafte 2014 sa s Patrikom nepočíta. 

Podobne je na tom obranca Adrián Sloboda. Skalického odchovanca po sezóne 2011-2012 tipovali na prvé kolo, no v najnovšom zozname CSS nefiguruje. Nepomohol ani import draft KHL a OHL, kde v uplynulej sezóne aj pôsobil a odohral takmer 50 zápasov. 

Tretím do partie je Juraj Šiška. Vysoký center, ktorý s hokejom začínal v Nitre, bol dlho v zápisníčkoch zámorských skautov a o jeho šikovnosti svedčí aj to, že sa v najnovšom zozname CSS objavil, hoci ako LV, čo znamená, že skauti ho mali len obmedzenú možnosť vidieť. Šiška pritom vynechal kompletnú sezónu 2013-2014. Kto vie, kde mohol byť, nebyť zranení.

Nádeje

Venujme sa ale radšej tým, ktorí šancu predsa len majú. Povedzme si ale pravdu, je veľmi malá. Napriek tomu, že sa naši osemnástkari vyrovnali Rusom, porazili Nemcov a dlho vyhrávali nad bronzovou Kanadou, nikto z hlavných opôr sa na tohtoročnom drafte nepredstaví. Šance majú naopak reprezentanti zo šampionátu dvadsaťročných. Kapitán Milan Kolena mohol byť draftovaným už minulý rok, no vtedy po ňom nikto nesiahol. Teraz figuruje v zozname európskych korčuliarov na 59. mieste so šancou na 4.-6. kolo. Ešte o niečo nižšie je jeho spoluhráč Dávid Gríger, figurujúci na 85. priečke medzi európskymi korčuliarmi.Zoznam dvadsiatkarov dopĺňa Stano Horanský zo švajčiarského Bielu na 96. priečke v rámci Európy a čerstvý majster, Pavol Skalický, okupujúci 118. priečku odhadov. 

Ešte aj tieto odhady najmä u starších hokejistov môžu byť optimistickejšie ako realita, pretože do aprílového zoznamu CSS neboli premietnuté výkony na spomínanom šampionáte 18-ročných, na ktorom mohli vyskočiť viacerí neumiestnení hokejisti. Pomerne osobitou kapitolou draftových výberov sú brankári, medzi ktorými tento rok máme na deviatom mieste medzi európskymi brankármi Maximiliána Pajpacha. Celkovo klesajúci záujem o európskych mládežníckych brankárov však spôsobuje, že draft je aj z tejto pozície pomerne vzdialený.

V CSS zozname sa ešte objavili Jaroš, Paločko, Romančík, Lantoši, ktorých draftový výber by však bol veľmi prekvapivý. 

Výborný ročník pre Čechov

Ako na preskačku si posledné roky delíme s Čechmi úspešné a neúspešné draftové roky. Česi v roku 2012 oslavovali dva prvokolové výbery v podobe Radka Faksu a Tomáša Hertla, aby v roku 2013 zažili prvý draft od roku 1978, v ktorom šiel český hokejista do draftu až v druhej stovke hráčov. Naopak, tento rok to vyzerá s českými šancami famózne, keď by sme sa nedivili až trom prvokolovým výberom, prvýkrát po desiatich rokoch.

Už šampionát dvadsaťročných ukázal, že práve ročník 1996 je u našich susedov veľmi silný. Najväčšie šance má David Pastrňák zo švédskeho Sodertalje, ktorý by dokonca mohol preniknúť do prvej desiatky. Medzi európskymi korčuliarmi je štvrtý a rozhodne mu prilepší aj skončený šampionát, na ktorom českí mladíci vybojovali cenné striebro. Len o jedno miesto nižšie medzi Európanmi je hračička Jakub Vrána, ktorému by takisto nemalo uniknúť prvé kolo. Na rozhraní je bývalý spoluhráč Martina Rewaya, Ondřej Kaše, osmička Európy a takisto produktívny hráč druhej formácie na MS 18. V druhom kole by sa mal objaviť aj terajší spoluhráč Martina Rewaya z Gatineau, Václav Karabáček a celkovo majú Česi šancu pokojne aj na desať draftovaných hráčov. 

Silnejší rok 2015?

S draftovým rokom 2014 to pre slovenských hokejistov nevyzerá ružovo, no zlepšenie by mohlo nastať už o rok. Pre vstupný draft 2015 sa totiž už teraz výrazne počíta s Erikom Černákom, ešte stále šesťnásťročným obrom defenzívy, ktorý má skúsenosti z extraligy, MS juniorov a dvoma šampionátmi do 18 rokov. Košického odchovanca dokonca tipujú na prvé kolo. 

Veľmi vysoko radeným je brankár Matej Tomek. Draft by nemusel minúť ani jeho reprezentačného kolegu v bránkovisku, Adama Húsku, ktorý na tohtoročnom šampionáte predviedol výborné výkony. Z útočníkov sa do prvých troch kôl určite počíta s univerzálnym Radovanom Bodrom a najmladším extraligistom v histórii, Petrom Valentom. Do tohto draftu by mal vstúpiť aj Juraj Milý, Maier, či Koch. Aj tohtoročné vyhasnuté nádeje pre draft 2014 sú však dôkazom, že aj veľký talent môže za rok spadnúť až mimo draft NHL.