Main Content

Hokej-MS14: Slovensko - Fínsko 0:3 v príprave - sumár, text, hlasy - SÚHRN

štvrtok, 24. apríl 2014 21:05 | Autor: TASR

Košice 24. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti si pripísali počas záverečnej prípravy na májové MS tretiu prehru, keď vo štvrtok v Košiciach podľahli Fínsku 0:3. Fíni mali od začiatku stretnutia navrch, boli predovšetkým pohyblivejší i agresívnejší v osobných súbojoch a Slovákom znepríjemňovali "život" už v ich obrannom pásme. Vo fínskom drese sa blysol gólom a asistenciou 19-ročný talentovaný útočník Teuvo Teräväinen z tímu Rockford IceHogs (AHL), ktorý v základnej časti prebiehajúcej sezóny NHL odohral aj tri zápasy v drese obhajcu Stanleyho pohára Chicaga Blackhawks.

Zverenci Vladimíra Vůjteka si tak vo vzájomnej bilancii nepripísali šieste víťazstvo a budú si musieť na neho ešte počkať. Najbližšiu príležitosť budú mať už v sobotu o 17.00 v Poprade, keď odohrajú druhý duel v rámci 3. kola Euro Hockey Challenge.

Euro Hockey Challenge

Slovensko - Fínsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Góly: 8. Keränen (Teräväinen, Pakarinen), 15. Hytönen (Immonen, Hietanen), 45. Teräväinen (Keränen). Rozhodovali: Baluška, Kubuš - M. Korba, Rovenský, vylúčenia: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 8347 divákov - vypredané.

Slovensko: Janus - Sloboda, Ďaloga, Marinčin, Mihálik, Valach, Švarný, Deyl, Brejčák - Šatan, J. Mikúš, Nagy - Miklík, Marcinko, Tybor - Bartek, Špirko, Réway - Bakoš, Bulík, P. Zuzin

Fínsko: Saros - Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Korpiraki, Taimi, Lindell, Kivistö, Marttinen - Hytönen, Immonen, Tuppurainen - Pakarinen, Teräväinen, Keränen - J. Sallinen, T. Sallinen, Huhtala - Pöysti, Wirtanen, Savinainen

O prvý rozruch stretnutia sa postarali slovenskí reprezentanti po strele Tybora, ktorou prinútil Sarosa k zákroku. Na opačnej strane preveril Janusa o minútu neskôr Wirtanen. Slováci si ďalšiu príležitosť vypracovali v 5. minúte počas presilovej hry piatich proti štyrom, Švarný napriahol od modrej čiary, nechal však vyniknúť fínskeho brankára. Dobre korčuľujúci Fíni sa dostali do vedenia v 8. minúte, keď Keränen strelou z ľavej strany prekvapujúco prekonal Janusa - 0:1. Severania ožili a už o minútu neskôr nebezpečne pálil spomedzi kruhov Tomi Sallinen. O ďalší vzruch pred slovenskou bránkou sa postaral v 14. minúte spoluhráč Ladislava Nagya z Jokeritu Helsinki obranca Karalahti, ktorý tvrdou strelou od modrej čiary poriadne natiahol Janusa. Ten sa musel poriadne obracať aj po Huhtalovej strele v 15. minúte, keď predviedol dobrú prácu betónom. O dve minúty neskôr pohrozili aj Slováci po Réwayom zakončení a najmä strele Bulíka, ktorý natiahol Sarosa. V závere tretiny mali Fíni k dispozícii presilovku, ale nič z nej nevyťažili.

Vstup do druhej tretiny mali lepší hráči Fínska, už v 22. minúte mohol zvýšiť ich vedenie Hytönen, ktorý sa ocitol sám pred Janusom, slovenský gólman jeho strelecký pokus vyrazil. O tri minúty neskôr si z ľavej strany nakorčuľoval Pakarinen, ale v ideálnej pozícii mieril tesne vedľa. Na opačnej strane zahodil najväčšiu šancu Slovenska Réway, keď bekhendovým zakončením vyzval Sarosovu lapačku k zákroku. Preťažená slovenská defenzíva kopila chyby, v 26. minúte nebezpečne pálil obranca Taimi, po ňom v 28. minúte ešte neprekonal Janusa ani Mäntylä. V 31. minúte už namieril presne Hytönen, ktorý švihom šikovne vypálil spoza slovenského beka a upravil na 0:2. V ďalšom priebehu druhej dvadsaťminútovky mali navrch zverenci Erkka Westerlunda, ktorí napádali svojho súpera už v jeho obrannom pásme, vytvárali si tlak i viacero dobrých príležitostí.

Tretie dejstvo otvorila šanca Tuppurainena, jeho rýchly únik z pravej strany Janus s problémami zneškodnil. V 43. minúte po prihrávke Réwaya pohrozil na opačnej strane Špirko, po ňom o minútu neskôr v skrumáži pred fínskou bránkou i Peter Zuzin a vzápätí sa ocitol v dobrej streleckej pozícii i Nagy, ktorý nenamieril presne. Nemohúcnosť Slovákov podčiarkol na začiatku 46. minúty tretím gólom v Janusovej sieti Teräväinen - 0:3. Slovenský výber sa v závere zápasu pokúšal o zaznamenanie čestného úspechu, najbližšie k nemu bola prvá formácia vedená Mikúšom s Nagyom a Šatanom, ale fínsky gólman podržal svoj tím a zaknihoval čisté konto.

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Videli sme zaujímavý rýchly hokej, v ktorom bolo lepšie fínske družstvo. Lepšie bolo najmä v druhej tretine počas dvanástich minút, inak sme s ním hrali vyrovnanú partiu. Väčšia suverenita Fínov sa ukázala v koncovke."

Miroslav Šatan, kapitán SR: "Myslím si, že Fíni nás neprekorčuľovali, oni však využili svoje šance a my naše nie. Počas celého zápasu sme sa pokúšali streliť gól, súper mal však prehustený priestor pred svojou bránkou. Veľmi dlho nám trvalo, kým sme prišli na to, že puky musíme dávať dozadu na obrancov, pokúšať sa strieľať nízke strely a následne ich dorážať. V tejto činnosti sme boli lepší až v druhej polovici zápasu."

Tomáš Marcinko, center SR: "Myslím si, že najmä na začiatku druhej tretiny sme prestali korčuľovať a vtedy nás Fíni prevýšili. Inak to bol celkom vyrovnaný zápas, i keď sme ho prehrali o tri góly a aj to o niečom svedčí. Ak by sme premenili šance, ktoré sme mali, tak to mohlo byť úplne iné."

Ladislav Nagy, útočník SR: "Hralo sa mi zle, mal som ťažšie nohy. V tretej tretine som sa začal cítiť lepšie, ale nebolo to ono. Dúfam, že v Poprade to bude lepšie."

Martin Réway, útočník SR: "Mali sme tam nejaké príležitosti, no nevyužili sme ich a v závere bola škoda, že naša päťka nedala nejaký gól, aby sme to zdramatizovali. Musíme sa z toho poučiť a verím, že v sobotu sa výkon zlepší."

Erkka Westerlund, tréner Fínska: "Bolo veľmi príjemné hrať na Slovensku pred vypredanou halou. Odohrali sme veľmi dobré stretnutie z pohľadu obrany a zachytal nám aj veľmi dobre brankár."

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlas Šatana.