Main Content

Zaujímavosti pred prvými zápasmi semifinále Európskej ligy

štvrtok, 24. apríl 2014 11:07 | Autor: Jakub Vaverka

Zaujímavosti pred prvými zápasmi semifinále Európskej ligy
Zaujímavosti pred prvými zápasmi semifinále Európskej ligy | zdroj: © TASR

Druhá najprestížnejšia futbalová pohárová súťaž v Európe dospela do svojej semifinálovej fázy. Žreb proti sebe postavil španielské mužstva Sevillu a Valenciu a talianskeho majstra Juventus Turín proti Benfice Lisabon.

Benfica Lisabon – Juventus Turín
Estadio da Luz, Lisabon, 21:05

Oba tímy sa v doterajšej histórii streli len raz vo vzájomnom zápase. V príprave na sezónu 2012/2013 sa zrodil nerozhodný výsledok 1:1, zaujímavosťou je, že Benficu poslal v 88. minúte do vedenia Cardozo, no v 93. minúte vyrovnal už bývalý stredopoliar Juve Miloš Krasič.

Turínčania v generálke na semifinále EL zvíťazili v ligovom zápase nad Bolognou 1:0, o presný zásah sa postaral Francúz Paul Pogba a tréner Antonio Conte prehlásil, že jeho mužstvo sa začalo dnešnému zápasu venovať od utorka.

Ak Stará Dáma zvíťazí v najbližšom ligovom zápase, stane sa majstrom, no pre Juve je obrovskou motiváciou vidina domáceho finále Európskej ligy.

Lisabonskí Orli cez víkend vyhrali 2:0 nad Olhanense a zaistili si majstrovský titul, záver týždňa sa tak v hlavnom meste Portugalska niesol v znamení bujarých osláv, námestie sa odelo do červenej farby a celé podujatie pripomínalo oslavu nového roka.

Benfica Lisabon si vo finále Európskej ligy zahrala v minulej sezóne, keď podľahla londýnskej Chelsea tesne 1:2, motivácia portugalského tímu je tak obrovská.

Narazia na seba dva tímy, ktoré patria s aktuálnou formou k najlepším k Európe, ako taliansky tak aj portugalský celok vyhral posledných päť svojich zápasov, pričom oba kluby inkasovali pri tejto spanilej jazde len jeden gól.

Rovnako ako je v Lige majstrov považovaný dvojzápas Real Madrid- Bayern Mníchov za predčasné finále, tak je tomu aj v Európskej lige, Benfica a Juventus sú pri aktuálnom rozpoložení síl niekde inde ako ostávajúce španielske celky.

Výsledok tohto zápasu si môžete natipovať aj v našej Tipovacej lige. Kurzy sú nasledovné ...

FC Sevilla - Valencia CF
Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, Sevilla, 21:05

Španielska La Liga si upevní prvé miesto v tabuľke koeficientu, má totiž istého jedného finalistu Európskej ligy, v Lige majstrov dokonca môže nastať čisto španielske finále.

Semifinálový žreb je pre fanúšikov miernym sklamaním, pretože v medzinárodnej súťaži sú vždy zaujímavejšie zápasy tímov, ktoré na seba nenarážajú v domácej ligovej súťaži.

Sevilla má výbornú formu, z posledných piatich zápasov vyhrala štyri, prehrala iba v prvom osemfinálovom zápase EL na pôde Porta (0:1), no portugalský tím doma prevalcovala 4:1, keď už po polhodine bolo 3:0 a o postupujúcom rozhodnuté.

Netopiere z Valencie majú v poslednom období bilanciu 2 zápasy, 2 výhry a jedna prehra, ktorá prišla v osemfinále v Bazileji (0:3), postup Los Che medzi TOP 4 tímy sa neočakával, no VCF v odvete vyhral 5:0 po predĺžení a ako prvý tím v novodobej histórii zmazal trojgólové manko.

Hrdinom Valencie vo fáze TOP 8 bol Paco Alcaraz, ktorý proti švajčiarskemu tímu v odvete skóroval trikrát.

Posledný vzájomný duel odohrali oba tímy v ligovej súťaži v polovici februára, v Seville sa zrodila bezgólová remíza.

V ostatných piatich zápasoch je to len jediný nerozhodný výsledok medzi týmito klubmi, od roku 2012 sa vo vzájomných dueloch dvakrát radovala Valencia, rovnako dvakrát vyhrali Andalúzania.

Výsledok tohto zápasu si môžete natipovať aj v našej Tipovacej lige. Kurzy sú nasledovné ...