Main Content

Futbal-EL: V Seville a Lisabone odštartuje boj o finálové miestenky - PREHĽAD

streda, 23. apríl 2014 13:05 | Autor: TASR

Bratislava 23. apríla (TASR) - Štvrtkovými zápasmi v Seville a Lisabone odštartuje boj o miestenky do finále Európskej ligy UEFA 2013/2014. V "španielskom semifinále" nastúpi Sevilla proti Valencii, Benfica privíta lídra talianskej Seria A Juventus Turín.

Benfica aj Juventus sa vo vzájomnom súťažnom zápase stretnú po viac ako 20 rokoch a určite budú chcieť ukončiť dlhé čakanie na európsku trofej. V pohárovej Európe si doposiaľ zmerali sily dvakrát, bilancia postupov je vyrovnaná. V sezóne 1967/68 Benfica vyradila "starú dámu" v semifinále Ligy majstrov, vo štvrťfinále Pohára UEFA 1992/1993 však portugalský zástupca ťahal za kratší koniec povrazu. Hráči Benficy sa víťazne naladili cez víkend, keď si v predstihu zabezpečili rekordný 33. titul v portugalskej lige. Kontinentálnu trofej však nezdvihli nad hlavu od roku 1962. Na dosah ju mali minulý rok, no vo finále EL napokon podľahli Chelsea Londýn. Celkovo Lisabončania odohrali proti talianskym tímom 27 zápasov s bilanciou osem výhier, štyri remízy a 15 prehier. Juventus sa naposledy tešil z triumfu na európskom fóre v roku 1996, keď sa stal víťazom Ligy majstrov. "Stará dáma" bude zrejme môcť vo štvrtkovom zápase počítať s Carlosom Tevezom, ktorý sa vráti po dvojzápasovej absencii. K dispozícii by po problémoch s kolenom mohol byť aj stredopoliar Arturo Vidal.

"Množstvo hráčov z toho tímu nikdy nevyhralo európsku súťaž a Juventus nezískal európsku trofej dlhé roky," povedal stredopoliar talianskeho klubu Claudio Marchisio pre uefa.com. "Aj keď sa už blíži koniec sezóny a cítime v nohách únavu, trofej nám určite dodá energiu navyše. Dopredu nás ženie aj fakt, že finále EL bude v Turíne."

Sevilla a Valencia sa na európskom poli stretnú vôbec prvýkrát, ale štatistiky hovoria jasne v prospech domáceho tímu. "Valencianistas" síce zdolali Andalúzanov v dvoch posledných domácich ligových zápasoch, na ihrisku súpera sa im však nedarí - v Seville nevyhrali už jedenásťkrát v rade (3 remízy, 8 prehier - pozn. red.), naposledy sa tešili z trojbodového zisku v máji 2004. "Hrať v Európe je úplne iná vec. Je to iný štýl hry," povedal stredopoliar Valencie Sofiane Feghouli. Seville sa navyše v poslednom čase darí aj v Primere Division, z predošlých 10 zápasov vyhrala deväťkrát. "Momentálne máme naozaj dobrú formu. A chceme v tom pokračovať aj vo štvrtok," citovala agentúra dpa obrancu Federica Fazia. "Som si istý, že to bude skvelý zápas. Oba tímy sa poznajú naozaj dobre, tu niet jasného favorita." Sevilla sa tešila zo zisku európskej trofeje v rokoch 2006 a 2007, Valencia naposledy pred desiatimi rokmi.

Odvety sú na programe vo štvrtok 1. mája vo Valencii a v Turíne.

semifinále, 1. zápasy (výkopy o 21.05 SELČ):

štvrtok 24. apríla:

FC Sevilla - Valencia CF /rozhoduje: Skomina (Slovin.)/

Benfica Lisabon - Juventus Turín /rozhoduje: Cakir (Tur.)/