Main Content

Košice s povinným titulom, a čo teraz?

streda, 23. apríl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Košice s povinným titulom, a čo teraz?
Košice s povinným titulom, a čo teraz? | zdroj: © TASR

Hokejisti Košíc získali extraligový titul, keď v rozhodujúcom zápase s prehľadom porazili Nitru 6:0. Zisk trofeje bol pre Košice povinnosť, ktorú splnili, ale už aj oni sa musia pozerať na budúcnosť.

Komentár Filipa Chudého

Výhra v poslednej možnej chvíli chutí najlepšie. Preto má pre košických hokejistov majstrovský titul o niečo sladšiu príchuť. Siedmy rozhodujúci zápas zvládli majstrovsky, veď naložiť v ňom súperovi poltucet sa často nevidí, pričom všetko ešte bolo podčiarknuté čistým kontom Rastislava Staňu, ktorý sa stal prvým brankárom extraligovej histórie s nulou v rozhodujúcom zápase o titul. No nielen Staňa bol dôležitým článkom na ceste za titulom, pretože Košice mali viac rozdielových hráčov.

Káder Košíc je v našej Extralige jednoznačne najlepší. Preto vôbec neprekvapilo, že bez väčších problémov vyhrali základnú časť súťaže, ktorá vykazuje väčšie merítko kvality ako play-off,  kde môže mať niekto iba dva dobré týždne, ktoré môžu prekryť slabú celoročnú hru. Brankársky post bol veľmi solídne obsadený, v defenzíve mali Košice zopár dobrých hráčov, no väčšiu kvalitu mali v útoku, kde mali viacero hráčov, ktorí majú v životopise napísané aj NHL. A hoci takmer všetci z nich už majú najlepšie roky dávno za sebou, tak na našu súťaž to stále stačí.

Skúsenosti boli najväčšou košickou prednosťou, čo sa ukázalo v zlomových momentoch zápasov. Veď vždy v sezóne vyhrali predĺženie alebo samostatné nájazdy, čo sa najlepšie ukázalo vo finále, pretože takto nazbierali až tri víťazstvá zo štyroch. To nebola žiadna náhoda, ale efekt investovaných financií do skúsených hráčov. Vďaka nim si iba Košice mohli povedať, že majú mužstvo na titul, pretože ostatné kluby v Extralige skôr zbierali iba to, čo inde nechceli. Preto by nemali na východe republiky zaspať na vavrínoch a myslieť si, že sú majstri sveta, lebo vzhľadom na okolnosti bol titul pre Košičanov povinnosťou.

Ale kým sú hráči novopečeného majstra ešte v oslavnom opojení, tak už teraz sa treba zamyslieť, čo ďalej. Do českej ligy asi ťažko, veď Čechom sa nechce chodiť ani na Moravu, tak prečo by sa mali trepať až do Košíc? Preto jedinou motiváciou pre Košice bude asi Liga majstrov, hoci v hokeji už takýchto projektov viac padlo v zárodku, ako aspoň chvíľu žilo. Ale až prípadne v nej im bude nastavené zrkadlo, aby sa pozreli, ako v skutočnosti kvalitatívne vyzerajú. A zdvihlo by to aj záujem o hokej v Košiciach, keďže Steel aréna bola v sezóne prázdna ako nikdy predtým, čo je hlavný dôvod obzerania sa po novej výzve pre klub.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na nového majstra?