Main Content

Power ranking tímov NHL pred play-off 2013/2014 podľa Sport7.sk

štvrtok, 17. apríl 2014 13:43 | Autor: Dávid Lech

Je rozhodnuté. So sezónou 2013/2014 sa v najlepšej hokejovej lige sveta rozlúčilo štrnásť celkov. Zatiaľ čo niektorí hráči si už zabookovali letenky na letnú dovolenku, pre niektorých hokejistov sa ešte len začína najdôležitejšia časť sezóny, v ktorej zabojujú o najcennejšiu hokejovú trofej sveta. Prinášame vám exkluzívny power ranking resp. rebríček sily/výkonnosti tímov.

Dallas Stars

Dallas Stars

Aby náš power ranking bol čo najkomplexnejší, naša redakcia si posvietila na kvalitu všetkých postov, aj toho trénerského, zhodnotila kvalitu špeciálnych tímov, taktiež sme sa pozreli na súčasnú formu tímov, ktorá zahrňuje posledných desať odohraných zápasov. Za každé víťazstvo z posledných desiatich duelov pred koncom základnej časti sme tímom pripísali jeden bod. Systém bodovania je jasný: 0-10 (0 - najhoršie, 10 - najlepšie). Najvyšší možný počet získaných bodov je 70. V prípade rovnosti bodov sme kluby zoradili podľa poradia v tabuľke.

Brankári: 8

Jednoznačnou jednotkou v tíme je gólman Kari Lehtonen, ktorý je v zámorí veľmi prehliadaným brankárom, no svojimi kvalitami sa môže rovnať aj tým najlepším brankárom sveta. Rozhodne patrí medzi špičku "mužov v maskách" v National Hockey League. Chrbát fínskemu gólmanovi bude kryť skúsený 40-ročný Američan Tim Thomas, ktorý má cenné skúsenosti z vyraďovacej časti, keď v ročníku 2010/2011 doviedol Boston Bruins až na samotný vrchol. Za svoje parádne výkony si vtedy vyslúžil aj Conn Smythe Trophy určenú najužitočnejšiemu hráčovi play-off.

Obrana: 7

V obrane Dallasu nájdeme viacero zaujímavých mien. Medzi najlepších sa radia Trevor Daley, skúsený harcovník Sergej Gončar či najproduktívnejší Alex Goligoski. Najväčšou nevýhodou defenzívy „hviezd“ je však neskúsenosť. V tíme je príliš veľa mladých obrancov, ktorí nemajú s vypätými zápasmi veľké skúsenosti.

Útok: 7

Fanúšikovia Dallasu Stars musia Tylerovi Seguinovi a Jamiemu Bennovi ruky nohy bozkávať. Nebyť fantastickej spolupráce týchto dvoch hráčov, Dallas by sa s určitosťou neprebojoval do play-off. Obaja hráči sa prebojovali do desiatky najproduktívnejších mužov National Hockey League a vytvorili jednu z najúdernejších dvojíc v zámorskej profilige. Svojimi akciami bavili divákov vo všetkých zámorských arénach. Nevýhodou však je, že ak súper Dallasu t.j. v prvom kole Anaheim Ducks, dokáže ustrážiť túto dvojicu, šance na úspech Stars sa zminimalizujú. Texaskému celku chýba väčšia kvalita.

Tréner: 8

Na trénerskej lavičke stojí rešpektovaný Lindy Ruff, ktorý má za sebou odkoučovaných vyše 1100 zápasov. Svoj celok dokázal doviesť k víťazstvu celkovo 571-krát. Jeho bohaté skúsenosti budú pre mladý tím „hviezdičiek“ obrovským prínosom.

Presilovéhry: 6

Ak chce tím uspieť, musí mať mimoriadne kvalitné aj špeciálne tímy. V Dallase vás presilovková formácia nijak zvlášť neoslní. Slabá 15,9% úspešnosť presilových hier je druhým najslabším výsledkom spomedzi klubov, ktoré sa dostali do vyraďovacej časti NHL.

Oslabenia: 6

Dych nám nevyrazí ani oslabenie Stars. S 81,4% úspešnosťou v početných nevýhodách sa nemajú čím chváliť, toto číslo stačilo na priemernú 21. priečku v lige.

Súčasná forma: 5

Dallas si postup do play-off zaistil ako posledný mančaft. Po tom, čo mali istú účasť vo vyraďovacej časti, poľavili a v posledných stretnutiach sezóny predovšetkým prehrávali. Z posledných desiatich zápasov sa z dvojbodového zisku radovali päťkrát.

Súčet bodov: 47

Víťazstvom pre hráčov Dallasu je už fakt, že sa dokázali na úkor Phoenixu Coyotes dostať do play-off. Séria s Anaheimom bude pre mladé prospekty Stars veľmi prospešná pre ich ďalšiu kariéru. Očakávame, že sa Dallas bude s „káčermi“ z Kalifornie biť do posledných síl a dvakrát by Anaheim mohol zdolať. Do druhého kola však nepostúpi.


Foto: © TASR