Main Content

Szarku treba potrestať, nie podrezať

piatok, 11. apríl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Szarku treba potrestať, nie podrezať
Szarku treba potrestať, nie podrezať | zdroj: © TASR

Disciplinárna komisia SFZ odložila svoje rozhodnutie o potrestaní Ákosa Szarku na neskôr. Útočník Dunajskej Stredy si potrestať určite zaslúži, ale nie zas podrezať jeho kariéru. Pretože do jej ďalšieho priebehu je už potrestaný dosť.

Komentár Filipa Chudého

Na tradičnom štvrtkovom rokovaní Disciplinárnej komisie SFZ sa v prípade Ákosa Szarku nerozhodlo, čo vôbec neprekvapilo, skôr opak by šokoval. Vo väčších prípadoch si totiž disciplinárka dáva pozor, zbiera všetky možné papiere a definitívne rozhodnutie vypustí až po zdĺhavom byrokratickom procese. Niet sa síce kam ponáhľať, keďže Szarka má zastavenú činnosť, ale ďalšie zbytočné naťahovanie by tiež nebolo správne.

Všetci sa zrejme zhodneme, že Szarka musí byť potrestaný, tu niet o čom, lenže v žiadnom prípade nie zlynčovaný. Preto by niektorí jedinci mali odhodiť národnostné vášne, ktoré im zatemňujú myseľ a vadí im hlavne (iba) to, že chlapec má maďarsky znejúce meno a hrá za Dunajskú Stredu. Podobné chvíľkové zatmenie mal aj Szarka a výsledok poznáme. Skrat v jednom okamihu mu zmenil už navždy celú kariéru, ale v žiadnom prípade si nezaslúži jej koniec, čo by zapríčinil trest počítajúci sa v rokoch, keďže aj taký môže dostať.

Szarka už potrestaný je. Verejné pranierovanie sa s ním ponesie veľmi dlho a vždy si niekto spomenie, že to je ten lámač kostí. Dokonca si urobil meno aj v Česku, kde sa stal tiež „celebritou“ číslo jeden, ktorá bola chvíľu u našich severozápadných susedov viac preferovaná ako Jágr, čo už je čo povedať. A úplne najhorším trestom preňho je to, že to má v hlave, čo ho sa zrejme nikdy nezbaví. Ďalšie „bonusové“ tresty ho ešte len čakajú, veď si výrazne stopol rozbiehajúcu sa kariéru.

Aj keď sa dlho iba hľadal, až bol označovaný za dreváka, tak kto ho sledoval v drese DAC hlavne teraz na jar, musel si všimnúť jeho potenciál. Najväčší paradox je, že zápas bol v Senici bol jeho doteraz najlepší ligový, oba jeho góly boli ukážkové, pretože takto zakončujú najlepší hráči sveta. Ani si nespomínam, kedy nejaký corgoňligista v jednom zápase predviedol takéto dve svetové zakončenia. Ak by v tom pokračoval, Slovan by ho už v lete nikam na hosťovanie nepustil, pritom belasí budú potrebovať robustného hrotového útočníka, keďže sa stále nevie, čo bude s Fořtom a Vittek pôjde dávať góly ešte aj za hranice.

Disciplinárny trest by mal byť primeraný a takých 6 mesiacov bez futbalu by podľa mňa bohato stačilo, pričom toľko bude približne pauzovať aj Kóňa. Mimochodom, senický stredopoliar tiež nie je úplne bez viny, pretože „nenápadné“ štuchance nie sú športovým gestom fair-play a práve nimi to medzi oboma začalo už v 8.minúte.

Tento celý prípad je nechcenou realitou, lenže treba ju vyriešiť a hlavne si z nej zobrať ponaučenie. Tu nejde primárne o zlomenú nohu, lebo kosti sa rýchlo zrastú, tu ide o to, že hráči sa k sebe nesprávajú s rešpektom. A keď nebude ten, budú medzi nimi zbytočné trenice, občas nejaké väčšie zranenia a dopredu sa nikdy nepohneme.

V diskusii sa vyjadrite, aký trest by ste dali Szarkovi vy?