Main Content

Pod Wengerom sa opäť trasie stolička. Kto by ho mohol nahradiť?

pondelok, 7. apríl 2014 11:49 | Autor: Jakub Vaverka

Pod Wengerom sa opäť trasie stolička. Kto by ho mohol nahradiť?
Pod Wengerom sa opäť trasie stolička. Kto by ho mohol nahradiť? | zdroj: © TASR

Futbalová sezóna 2013/2014 sa pomaly blíži k svojmu koncu a v nejednom klube sa začína bilancovať. Postupne vám prinesieme pohľad do viacerých európskych tímov, ktoré údajne zvažujú zmenu trénera. Dnešné vydanie venujeme londýnskym Gunners.

Komentár Jakuba Vaverku

Gunners majú po rokoch šancu na zisk trofeje (účasť v semifinále FA Cupu), no postup do budúcoročnej edície Ligy majstrov pre Arsenal vôbec nie je istý, pričom vedenie klubu nie je spokojné ani s tým, že mužstvo, ktoré viedlo cez Vianoce celú súťaž, kleslo po viacerých nepresvedčivých výkonoch až na štvrté miesto a to len s bodovým náskokom pred Evertonom, ktorý má ešte zápas k dobru.

Arsene Wenger je odborník na slovo vzatý, no jeho čas na Emirates Stadium sa v prípade nepostupu do Ligy majstrov blíži ku koncu. Arsenal patrí k anglickej špičke, no nie k tej najužšej, pretože v priamych súbojoch s tímami bojujúcimi o ligový titul ťahá dlhodobo vždy za kratší koniec povrazu. V tejto sezóne bijú do oči najmä vysoké prehry s Chelsea (6:0), Liverpoolom (5:1), Manchestrom City (6:3), či naposledy na pôde Evertonu (3:0). Ešte hrozivejšie pôsobí štatistika Gunners v posledných piatich sezónach proti tímom z prvej 4-ky tabuľky. Arsenal vyhral len jeden zápas, jeden remizoval a v trinástich s celkovým skóre 15:42 prehral!

Naskytá sa tak otázka, kto Wengera nahradí, ak sa s ním vedenie klubu rozlúči?

Spomína sa najmä Roberto Martinez z Evertonu, ktorý po odchode z Wiganu vybudoval z modrého liverpoolskeho tímu konkurencieschopný klub, ktorý robí problémy aj Veľkej štvorke a bojuje o Champions League. Španielsky tréner nabral za roky v Premier League potrebné skúsenosti a podľa mnohých odborníkov by bol vhodným nástupcom „profesora“ práve on.

Ďalšia skupinka by na Emirates Stadium veľmi rada videla nemeckého kormidelníka Borussie Dortmund Jurgena Kloppa, ktorý je v istom pohľade mladšou verziou Wengera, veď v BVB dokázal z mladých hráčov urobiť vyhrávajúci stroj. Rovnako tak má výborný čuch na doplnenie kádra o skúsených hráčov.

Ako tretí adept sa núka taliansky kouč Carlo Ancelotti, ktorý ak nezíska s Realom Madrid v tejto sezóne ani jednu trofej, vedenie klubu na čele s prezidentom Florentinom Perezom ho pravdepodobne pošle kade- ľahšie. Aj napriek možnej dostupnosti Ancelottiho ostávajú Martinez a Klopp najväčšími adeptmi na nahradenie Arsena Wengera.

Kam by pri prípadnom prepustení francúzskeho trénera putovali Wengerove kroky? Povráva sa, že do Parížu Saint- Germain. PSG otáľa s predĺžením kontraktu s Laurentom Blancom, pričom katarskí majitelia by okrem skvelého trénera vo Wengerovej osobe získali aj renomovanú futbalovú osobnosť, ktorá by celému projektu PSG dala nový rozmer. Finančné požiadavky „profesora“ by pre francúzskeho majstra neboli témou dňa a mladí hráči, ktorých je v Parku Princov požehnane, by sa taktiež potešili príchodu muža, ktorý dokáže pracovať často krát s „pubertiakmi.“ PSG chce ísť navyše aj napriek bezodným finančným prúdom „domácou“ cestou a čo najviac stavať na francúzskych hráčoch a tréneroch, aj do tejto rovnice by premenná menom Wenger zapadala priam dokonalo.

Otázka pre vás: Očakávate koniec Wengera na lavičke Arsenalu? Pokiaľ áno kto ho podľa vás nahradí a kám budú smerovať ďalšie kroky populárneho trénera?