Main Content

Prvý (hlavný) predpoklad na úspech je tu: Šatan sa vracia

sobota, 5. apríl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Prvý (hlavný) predpoklad na úspech je tu: Šatan sa vracia
Prvý (hlavný) predpoklad na úspech je tu: Šatan sa vracia | zdroj: © TASR

Spojenie Miroslav Šatan – hokejová reprezentácie je opäť aktuálna. Držiteľ všetkých slovenských medailí z MS sa zapojí do prípravy pred šampionátom v Bielorusku, čo znamená, že naše šance razom vzrástli.

Komentár Filipa Chudého

A téma Šatan je opäť otvorená, ale tentoraz v jasnejšej rovine. Topoľčiansky odchovanec sa budúci týždeň zapojí do záverečnej prípravy pred MS, čím sa rozlúskla najväčšia nominačná otázka. Tou bol aj pred ZOH v Soči, kde sa ukázalo rozhodnutie trénerov nenominovať ho, ako chybné. Realizačný tím sa zo svojich zlyhaní zrejme poučil, aj keď Soči to už nevráti, a v príprave na turnaj v Minsku robí všetko pre dôstojné reprezentovanie na vrcholnom podujatí.

Pri skladaní nominácie vidíme určité zmeny, ale Šatan zostával najväčšou záhadou. Ani vývoj v NHL a prípadné posily z nej nie je zďaleka taký zaujímavý ako Šatan. Slovenského fanúšika totiž ani nemusí zaujímať vývoj v NHL, keďže podľa dátumov je dávno jasné, že MS sa nebudú týkať iba hráčov 4 klubov tejto súťaže, ktoré sa dostanú do finále konferencii. A tak pre Slovensko budú k dispozícii aj hráči, ktorí vypadnú v 2.kole play-off. Otázkou zostáva, a to by malo fanúšikov zaujímať, kto z nich bude mať aj záujem reprezentovať? Voľní budú totiž takmer všetci.

Niektorí sa už mali vyjadriť, že na MS nepôjdu a týka sa to hlavne starších hráčov. Mal by medzi nimi byť aj Zdeno Chára, čomu navráva aj aktuálna Šatanova nominácia. Chárova neúčasť otvára aj otázku o kapitánovi mužstva, ktorý by mal byť zároveň lídrom nielen na ľade. A nech to už dopadne s účasťou hráčov z NHL hocijako, líder sa zdá byť už teraz jasný. Šatan je totiž synonymom slovného spojenia kapitán-líder, ktoré by ste hľadali v slovníku slovenského hokeja.

So Šatanom v tejto pozícii sa začali zlaté časy nášho hokeja a dalo by sa povedať, že odobratím „céčka“ z jeho hrude sa aj skončili. Vracať sa do minulosti už nemá veľký význam, ale asi iba u nás sa urobia takéto nezmyselné zmeny. A hoci je to ešte možno skoro, veď Šatan príde na zraz až budúci týždeň, už hneď na začiatku by malo byť určené, že kapitánom bude on. Lepšieho kandidáta nevidím a navyše týmto krokom by sa hneď určila hierarchia a začala miešať tímová chémia.

Nech už bude vývoj akýkoľvek, jedno je isté, so Šatanom bude naša reprezentácia silnejšia. Tichý zabijak má totiž patent na zvyšovanie výkonnosti mužstva v ktorom pôsobí. Hlavne na príklade Slovana Bratislava je to krásne vidieť, aký je to dôležitý hráč pre náš hokej. Veď v belasom drese pôsobí základ našej reprezentácie a Šatan je minimálne o triedu vyššie od ostatných aj v tomto veku. A ďalším dôležitým faktom je to, že Šatan je magnet na úspechy, tým nechcem povedať, že ideme si pre medailu, ale tvrdím, že nejdeme si pre hanbu ako v Soči.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na Šatanov návrat?