Main Content

FC Barcelona – viac ako len futbalový klub

utorok, 1. apríl 2014 09:37 | Autor: Silvia Petrašková

FC Barcelona – viac ako len futbalový klub
FC Barcelona – viac ako len futbalový klub | zdroj: © TASR

Vo svete je známa najmä vďaka futbalu. Barca však nie je len slávny futbalový klub Španielska. FC Barcelona „prepožičala“ svoj klubový názov, logo, či farbu dresov štyrom ďalším športom, ktoré majú v meste tejto katalánskej metropoly značnú popularitu. Basketbal, hádzaná, hokej a futsal svojim talentovaným zastúpením športovcov a skvelými výkonmi jasne dokazujú, že „Barca je skutočne viac ako len klub“. Viac ako len futbalový klub.

Basketbal

Basketbalový tím FC Barcelony vznikol ešte v roku 1926. Od svojho vzniku až po dnešok hrá tento tím v najvyššej španielskej basketbalovej súťaži Liga Endesa. Klub nesmie oficiálny súťažný názov svojho hlavného sponzora FC Barcelona Regal. Barca je druhým najúspešnejším basketbalovým tímom v španielskej histórii a to hneď za svojim najväčším rivalom z Madridu Realom. FC Barcelona ma možnosť pýšiť sa 14 titulmi majstra domácej basketbalovej ligy a 19 titulmi víťaza španielskeho basketbalového pohára. V roku 2003 sa dokonca stala víťazom Euroligy, obdoby futbalovej Ligy majstrov. Za pozoruhodný je považovaný aj výsledok z roku 2006, kedy FC Barcelona ako prvý európsky basketbalový klub v histórii porazila tím zo slávnej americkej NBA.

Hádzaná

Oddiel hádzanárskeho tímu FC Barcelony, celým menom Fútbol Club Barcelona Handbol, bol založený 29. novembra 1942. Až do konca 50-rokov ťahal tento hádzanársky klub za kratší koniec. Prvé priečky v tabuľke domácej ligy totiž pravidelne ovládali jeho najväčší súperi Atlético Madrid a Granollers. Situácia sa však zmenila príchodom jedného z najlepších hádzanárskych trénerov Valera Riveru. Pod jeho vedením sa stala Barca jednoducho neporaziteľnou a to tak na domácich ako aj európskych palubovkách. Vyhrala 62 trofejí, vrátane 5 po sebe idúcich európskych pohárov.

Hokej

Ľadový hokej je veľmi obľúbeným športom aj na horúcej španielskej pôde. Svedčí o tom miestny barcelonský hokejový klub hrajúci v najvyššej španielskej hokejovej lige. Klub bol založený v roku 1972 a svoje domáce zápasy hráva na štadióne Palau de Gel s kapacitou 1 256 divákov. Hokejová Barcelona je päťnásobným víťazom domácej ligy a štvornásobným držiteľom španielskeho hokejového pohára.

Futsal

Futbol Club Barcelona Alusport je profesionálny futsalový tím v Barcelone, ktorý pôvodne vznikol v roku 1978, no o niekoľko rokov neskôr sa však rozpadol. Jeho opätovný návrat do sveta futsalu sa podaril v roku 1986. Svoje domáce zápasy hráva na multifunkčnej aréne Palau Blaugrana. Súčasným manažérom tímu je MarcCarmona, ktorý svoj tím vedie v prvej najvyššej španielskej futsalovej lige. Tento futsalový klub má na svojom konte niekoľko víťazných prvenstiev. Tri krát sa stal víťazom domáceho pohára a domácej ligy, no darilo sa mu aj na európskej pôde, kde si víťazstvo pripísal tak v Európskom pohári víťazov pohárov, ako aj UEFA Futsal Cupe.