Main Content

Liga majstrov vyžrebovaná na želanie peňazí

sobota, 22. marec 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Liga majstrov vyžrebovaná na želanie peňazí
Liga majstrov vyžrebovaná na želanie peňazí | zdroj: © TASR

Piatkový žreb v sídle UEFA vo švajčiarskom Nyone spojil veľmi zaujímavé dvojice. A čo je ešte zaujímavejšie, vyhovujú hlavne biznisu, pretože na takomto zložení štvrťfinálových dvojíc sa dá slušne zarobiť.

Komentár Filipa Chudého

Zrejme si to každý neuvedomil, ale do štvrťfinále Ligy majstrov postúpili všetci víťazi základných skupín. Žiadne prekvapenie sa tak nezrodilo, čo nepotvrdzuje hypotézu, že táto súťaž je veľmi vyrovnaná. Iba to potvrdzuje iné myšlienky, ktoré hovoria o stále silnejúcej úzkej špičke. Tá sa presadzuje vďaka sile peňazí a hlavnou studňou príjmov je práve Liga majstrov, veď nie nadarmo sa jej hovorí milionárska súťaž.

Znepokojujúce je aj to, že iba v jednom osemfinálovom súboji sme videli reálny boj o postup do poslednej minúty. Aj to iba vďaka tomu, že Manchester United je v tejto sezóne slabučký a proti Olympiakosu Pireus si vybral svoje šťastie. Síce aj súboj Dortmund – Zenit Petrohrad dopadol v súčte iba o gól, ale reálne nebol ruský klub ani na chvíľu v hre. Inak sú výsledky osemfinále takéto: 1:4, 1:5, 1:6, 1:3, 2:9 a 1:3. A gólové rozdiely neklamú, postupujúci boli aj na trávniku jasne lepší.

Na druhej strane je na mieste konštatovanie, že v osmičke najlepších sú skutočne za túto sezónu iba najlepší. A hoci môže niekto namietať, že napríklad mesto Manchester mohlo radšej ponúknuť iného zástupcu, tak tu hovoríme iba o vystúpeniach v Lige majstrov, preto si víťazi základných skupín miesto v elitnej osmičke zaslúžia. Ale skutočná súťaž začína až teraz a vyžrebovala sa veľmi zaujímavo, pretože štvrťfinálové dvojice vedia vytvoriť veľký zisk, o čo ide všetkým kompetentným predovšetkým.

Už určite nehrozí, že jedna krajina bude mať v semifinále trojnásobné zastúpenie, čo uberá atraktivite ergo zisku. A dvojica Barcelona – Atletico je zo Španielska najideálnejšia, pretože veľa El Clásica tiež škodí, hlavne takto skoro, a mestské derby na európskej scéne nemá takú šťavu ako na tej domácej. Aj dvojica Real – Dortmund je na želanie. Zopakuje sa tak semifinále z minulej sezóny, budú preto emócie a Real ako favorit by mal postúpiť, čo tiež vyhovuje pokladnici UEFA. Ďalšie dve dvojice sú zas prestížne z hľadiska rivality krajín, pretože Anglicko sa moc nemusí s Francúzskom a ani Nemeckom. A keď si uvedomíme, že práve v týchto krajín sa platia za televízne práve najväčšie sumičky, tak televíziám a sponzorom to iba vyhovuje. Veď si to rozdajú hlavné mestá proti sebe (Paríž – Londýn) a tiež dve najväčšie značky (ManU – Bayern).

Ak by som mal teda vyhlásiť víťaza Ligy majstrov, tak to bude UEFA. Na základe takéhoto žrebu získa najviac peňazí, pretože si naozaj neviem predstaviť pre zarábanie peňazí lepšie dvojice, a to myslím už aj s výhľadom na postupujúcich a semifinále. To sa teraz po novom nežrebovalo spoločne so štvrťfinále, veď na čo aj zarábať iba raz, keď môže svet pozerať do Nyonu opäť. Mašina na peniaze pracuje, len by už mohlo byť aj viac dramatičnosti na ihrisku.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na žreb Ligy majstrov?